blogСТРАХОВЕ

Социална фобия

Какво е социална фобия?
Социална фобия е вид тревожно разстройство с хроничен характер, характеризиращо се с изпитване на страх, безпокойство и тревожност в социални ситуации. Появява се, когато сме сред хора и започнем да си мислим:
– Какво казват другите за нас?
– Как ни гледат?
– Какво си мислят?
– Как ни обсъждат?
В резултат на това изпитваме затруднения в комуникацията, независимо дали комуникираме с наши познати или непознати. Избягваме поглед с очи, трудно инициираме и водим разговор.

Социална фобия може да се появи в резултат на или по време на:
– Представяне в обществени ситуации – например да произнесете реч на обществено място, да направите презентация пред колегите на работа
– Ситуации свързани със социално взаимодействие – например да вечеряте с приятели, провеждане на разговор с непознат, нови запознанства др.

социална фобия За човек със социално тревожно разстройство, обикновените и ежедневни социални ситуации причиняват толкова много безпокойство, страх и тревожност, че изолацията изглежда като облекчение. Започва да търси извинителни причини за да не отиде на обществени събития и места, където има много хора. Когато съзнателно се избягват всички или повечето социални ситуации, това се отразява на лични взаимоотношенияи социални контакти. Може също да доведе до:
– Липса на самочувствие
– Негативни мисли
Депресия
– Чувствителност към критика
Изолирайки се от околния свят, страдащите могат да започнат да злоупотребят с наркотични вещества и да си предизвикат по–сериозни хранителни разстройства като анорексия или булимия.
Социална фобия не е само срамежливост. Тя е психично състояние, и след като прочетете статията до край, ще разберете как с правилната методика на лечение, може да бъде преодоляна.

Симптоми на социална фобия
Симптомите биват различни за всеки човек. Разделят се на два вида – физически и психологически (поведенчески).
Физическите симптоми на социална фобия включват:
– сърцебиене
– напрежение в мускулите
– зачервяване
– обилно потене
– нестабилен глас или заекване
– виене на свят и замаяност
нервен стомах – стомашни проблеми и диария
– невъзможност да си поеме дъх, затруднено дишане
Тези физически симптоми, често водят до допълнително безпокойство на лицето, което ги изживява. То се притеснява, че другите ще забележат – въпреки, че тези признаци обикновено са едва забележими за другите.
Хората с фобия също се притесняват прекалено много, че ще кажат или направят нещо погрешно в следствие на това ще се случи нещо ужасно.
Психологически (поведенчески) симптоми на социална фобия включват:
– Страх от ситуации, в които някой може да обсъди нашето поведение.
– Притеснение да не бъдем унижени.
– Безпокойство, че ще обидим някого.
– Интензивен ирационален страх от разговор с непознати.
– Страх, че другите ще забележат безпокойството ни.
– Избягваме да правим каквото и да било от страх и срам.
– Избягване на ситуации в които можем да сме център на вниманието.
– Очакваме най–лошите последици от евентуални негативни преживявания в обществени ситуации.

Причини за социална фобия

Изследвания за причините за социална фобия са широко обхватни и те могат да се обобщят до четери: 1. Наследственост
Доказано е, че има от 50% до 70% по–голям риск от развитие на тази фобия при деца на които един или двамата родители имат социална фобия. Децата копират родителите си несъзнателно. Това също може да се дължи и на генетична предразположеност.

2. Социални преживявания
Хората, които са свръх чувствителни и емоционални е възможно да развият социална фобия, след травмиращо събитие свързано с унижение (например в училище, ако детето не може да се справи с дадените задачи от учителя – съучениците започват да му се присмиват). Едно такова събитие може да е свързано с появата или влошаване на състоянието.

Сещам се за една моя клиентка от град Велико Търново, която имаше тази фобия. След като започнахме една НЛП техника изведнъж в нейното съзнание изкочи картина от нейното детство, когато тя е била в детската градина. В него ден тя повърнала и лелките са я съблекли по потник и са започнали да и се карат и тя тогава разбрала, че е различна. Ето това е само един от многото примери в който несъзнателно след травмиращо събитие се случва подсъзнателно препрограмиране за определено ограничаващо поведение.

3. Процеси в мозъка
Частта от мозъка наречена амигдала играе ключова роля при контролиране на реакцията страх. Хората, които имат повишена функция на амигдалата, могат да имат повишен страх, което води до повишена тревожност в различни ситуации в обществото.

4. Психологически фактори
Психологическите фактори са свързани с нашия „грешен” мисловен модел от една страна нашите „безусловни” отрицателни убеждения, а от друга „условни” вярвания („Аз съм нелеп”, „Аз съм грозен”, „Аз, ще се проваля”, „Аз, ще кажа нещо глупаво и ще ми се присмиват”, „Като застана на сцената няма да мога да си направя презентацията, или няма да мога да изпея песента”) Този „грешен” мисловен модел от една страна идва от притеснението да не бъдем критикувани, а от друга, че имаме ниска самооценка за себе си.

Лечение на социална фобия
Състоянието социална фобия е сериозно психологическо заболяване, което изисква лечение от опитен терапевт. Ако не се лекува с напредването на годините може да се задълбочи и да попречи за осъществяване на нормални житейски дейности.

Лечение на социална фобия чрез НЛП терапия
НЛП Терапията е един съвременен метод за лечение. НЛП изхожда от разбирането, че при преодоляване на проблемите си, ние не сме наясно с вътрешните процеси, които причиняват симптомите.
Разбира се с НЛП е лесно да станем добъри в познаването на собствените си вътрешни процеси. С техники от НЛП се научаваме да ги анализираме и така започваме да управляваме нашия мозък.
Научаваме се как мозъкът обработва информацията и променяме миналото си, което ни пречи в настоящия момент.
С използването на техники от НЛП ние осъзнаваме, че някои мисловни модели, които са ни пречили автоматично изчезват. Това става с интегрирането на нови мисловни модели във нашия мозък и животът става много по–лесен преодолявайки проблема – социална фобия.

Лечение на Социална Фобия чрез хипнотерапия
В хипнотерапията първата стъпка за лечение е да се намери причината, която е предизвикала това тревожно състояние.
Хипнотерапията вярва, че решението на тази фобия се крие в рамките на собственото ни подсъзнание. Тя ни помага за разрешаване и отстраняване на причината за нашия страх и свързаните с него симптоми, защото в крайна сметка фобията е нищо друго освен един неясен и далечен спомен от нашето минало.

Лечение на Социална Фобия чрез психотерапия и лекарства
В тази статия няма да се спирам на възможностите за лечение на фобия с психотерапия и лекарства, защото знам,че изброените по–горе методи са много по–ефективни и бързи в сравнение с конвенционалните методи на лечение. И най–хубавото е, че не включват лекарства.

Независимо дали ще изберете НЛП Терапия, Хипнотерапия или Психотерапия, едно е сигурно, че всички фобии са лечими състояния. Просто едните методи са по–бързи от другите и ви спестяват време и пари при проблеми като социална фобия.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *