blog

Страхова Невроза

Какво е страхова невроза?

Под терминът страхова невроза се обединяват редица психични разстройства, които се характеризират с прекомерна тревожност без видима реална причина.

Тревожността може да бъде определена като чувство на тревожност и страх, че нещо лошо ще се случи. „Невротично“ лице е лице с преувеличени реакции на тревожност в дадена ситуация. Ние всички имаме определен и установен нормативен отговор на заплаха, но при невротичните хора – този отговор е доста преувеличен и техните реакции към ситуацията не са пропорционални на реалните изисквания при определената ситуация.

 

Причини за страхова невроза

страхова невроза Точните причини за появата на страховата невроза все още не са известни. Неврозата може да се дължи на един или на комбинация от няколко фактори като например генетична предразположеност, биохимически дисбаланс и житейски опит.

 

Видове страхова невроза

Някои от нарушенията при общата страхова невроза включват генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, обсесивно–компулсивно разстройство, фобии, социално тревожно разстройство и посттравматично стресово разстройство.

 

Какви са симптомите на страховата невроза?

Симптомите на страховата невроза може да бъдат както физически, така и психически: Първият симптом на страховата невроза е ирационален и неоправдан страх и опасения, че нещо ужасно ще се случи. Това „нещо“ може да бъде в контрола на човек – като страх от загуба на самообладание или извън контрола на човек –  тероризъм, природни бедствия.

Някои симптоми включват равнодушие и затруднения в концентрацията, раздразнителност и прекомерен патос, трудност при запазване на информация в съзнанието, разсеяност.

 

Други физически прояви може да включват:
– Сухота в устата и гърлото
– Задъхване и невъзможност да си поемете дъх
– Повишена честота на сърдечния ритъм и сърцебиене
– Треперене на ръцете и краката
– Неконтролируеми потрепвания на мускулите
– Обилно изпотяване
– Чувство за студ, дори когато околната температура е висока
– Замаяност и прималяване
– Гадене, киселинен отлив на стомаха
– Инсомния (безсъние) или прекомерна нужда за сън
– Умора и липса на енергия
– Прекомерно или намалено сексуалното желание

 

Как се лекува страхова невроза?

Страховата невроза е широко понятие и обхваща много видове нарушения, заради което и лечението ще зависи от вида психично разстройството, от което страда лицето. Обаче можем да обобщим методите на общи лечение по следния начин:

Първото и най–важно нещо, което трябва да се разбере е, че страховите разстройства могат да бъдат лекувани и контролирани. Те обикновено се диагностицират от психиатър и по нататъшното консултиране се извършва от сертифициран психолог, психотерапевт или НЛП терапевт.

Метода, който използвам се казва НЛП Терапия и постига реални резултати. Този метод е създаден в САЩ в началото на 70-те години на миналия век и включва НЛП техники, които помагат на хората да преодолеят своите страхове и психични проблеми.

Много често ме питат – Какви са тези НЛП техники? Техниките не са нищо повече от разговор с клиента за неговото състояние, но в този разговор са вплетени хипнотични думи, които действат на подсъзнателно ниво и се постигат реални резултати при лечението. С тези НЛП техники, клиента може по-бързо да преодолее своите ирационални страхове и да почувства бързо подобрение.

В допълнение към лечението освен НЛП прилагам и техники за правилно дишане, като дълбоко коремно дишане, контролирано дишане и други.

Много често хората с проблем отиват при психиатър за да бъдат правилно диагностицирани. В това няма нищо лошо – даже е задължително. Проблема идва, когато за нещо което може да се излекува с НЛП Терапия се преписват лекарства. Лекарствата могат да бъдат антидепресанти и антипсихотици, които да се приемат за дълъг период от време и бензодиазепини, които носят незабавно облекчение, но водят и до силно пристрастяване, така че те трябва да се вземат само в определени критични ситуации. Тъй като тези видове лекарства може да доведат до пристрастяване, те трябва да се вземат само в предписаните дози под предписание и наблюдение на квалифициран лекар. Някои психиатри признават, че лечението с лекарства не е лечение а поддържаща терапия.

Със сигурност, ако вие се съмнявате, че имате страхова невроза или че ваш близък има този проблем – е препоръчително да се консултирате с терапевт, защото състоянието може да се задълбочи и сериозно да влоши качеството ви на живот и отношенията с най-близките ви хора. Навременното лечение ще позволи да се овладее проблемът и вие да можете да водите съвсем нормален начин на живот.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love