blogСТРАХОВЕ

Страх от ВИСОКО

Независимо дали имате страх от високо или познавате някой с този страх, тази кратка статия е написана точно за вас.

В нея ще разберете какво представлява страха от високо, какво я предизвиква, какви са симптомите и най–важното – ще разберете за най–бързото и ефективно лечение на страх от високо с НЛП Терапия.

 

Какво е страх от високо?

страх от високо Всеки човек би трябвало да изпитва страх от височини, защото това е защитна реакция на подсъзнанието, което иска да ви предпази. Но ако изпитвате панически страх от височини, то тогава той се определя, като фобия с термина Акрофобия.

Акрофобия (страх от високо) е вид тревожно разстройство, което засяга между 2 и 5% от населението на Земята. Засяга два пъти повече жени от колкото мъже.

Думата акрофобия има гръцки произход и е съставена от две думи: „акрон”, което означава височина (връх), и „фобос” – страх.

Хората, които имат страх от високо обикновено избягват да посещават високи сгради, да излизат на балкони, да се качват на високи хълмове, да се качват на виенски колела и други увеселителни атракциони в лунапаркове и аквапаркове.

Тази фобия може да засегне сериозно живота на хората страдащи от нея. Например: Може да създаде огромен дискомфорт при шофиране на мостове, на работещите във високи сгради, може да им е трудно да се качват на последните етажи за събрания, могат да усетят виене на свят използвайки ескалатори, асансьори, стълбища, стъклени парапети и т.н.

Страдащите от акрофобия, когато се намират на високо място, могат да изпитат безпокойство и тревожност и да получат пристъпи на панически атаки.

 

Причини за страх от високо

Ко–създателя на НЛП д–р Ричард Бандлър в книгата – „Изгради живота на мечтите си”, казва, че човек се ражда само с два вродени страха, и това са страх от високо и страх от силен шум. Всички други страхове ние сами си ги изграждаме с начина си на мислене.

Ако този страх е вроден, защо тогава при някои хора е по–силен (фобия), а при други по–слаб?

Когато той е по–силен и ирационален (фобия), причината се крие някъде в миналото и най–вероятно е причинен от травмиращо преживяване свързано с височина. Например когато сте били малки може да сте паднали от високо. Тази случка се е запомнила на подсъзнателно ниво и всеки път, когато сте изправени пред подобна ситуация предизвиква чувство на страх и паника.

Ролята на подсъзнание е да ви предпази.

Страхът от височини е свързан със страх от смъртта. Например, ако човек стои на ръба на покрива на висока сграда, вероятно ще започне да изпитва тревожност и страх да не падне. А падането от висока сграда би довело единствено до един финал – смърт.

В НЛП вярваме, че преувеличения ирационален страх се изгражда от неправилни мисловни модели. Такива негативни мисли могат да бъдат:

 • Ако стоя на ръба на висока сграда, мога да падна.
 • Ами ако загубя равновесие.
 • Конструкцията на сградата е слаба и може да се срине.
 • Ако кабината на асансьора се счупи и пропадне.
 • Ако съм на високо ще получа замайване, сърдечен удар, припадане и т.н.

Симптоми на страх от високо

Симптомите на страх от високо са подобни на повечето симптоми, които са валидни и за всички останали фобии. Обикновено при акрофобия не може да се мисли трезво и да се вземат адекватни решения, получава се вцепеняване, усещане за откъсване от реалността. Появяват се тревожност, страх и паника.

Физическите симптоми на страх от високо са:

 • Задух (недостиг на въздух)
 • Замаяност
 • Прекомерно изпотяване
 • Гадене
 • Пресъхване в устата
 • Треперене
 • Сърцебиене
 • Напрежение в мускулите
 • Главоболие
 • Пристъпи на паника

Независимо от симптомите на акрофобия, те могат да се контролират с техники от НЛП и да се преодолее страха от високо.

 

Лечение на страх от високо

Важно е да се осъзнае, че лекарствата не лекуват фобии.

Химическите съставки в тях – временно потискат симптомите. Но знайте, че в дългосрочен период фобията ще остане. Още по страшни са страничните ефекти от лекарствата, които могат да се появят.

Когато страхът е извън контрола и ако страхът пречи на ежедневния живот трябва да се приложи лечение.

Най–бързият и най–лесен начин за лечение на страх от високо е да се използва НЛП техника измислена от Ричард Бандлър, ко–създателя на НЛП.

НЛП техниката се нарича – бързо лечение на фобии.

НЛП техниката бързо лечение на фобии в основата си е базирана на разграничаване на визуалните дразнители, които предизвикват реакцията на фобия. Това означава, че човека, който се е подложил на лечение, може да стигне до спомена отключил фобийното състояние без да изпитва негативни емоции. Всичко се случва дисасоциирано, от позицията на наблюдател.

Промените са много бързи, положителни и дългосрочни.

Много хора вече се подложиха на лечение с НЛП.

Ако сте любопитни и искате да разберете повече за НЛП техниката за лечение на страх от високо, обадете се на телефон 0879 85 90 58 сега или направете запитване на e–mail: info@nlptherapy.bg

Ще бъда щастлив да помогна.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love