blogСТРАХОВЕ

Страх от Забременяване

Повечето жени се чувстват малко напрегнати от мисълта, че все някога ще забременеят и това е нормално. Това е така наречения рационален страх.

Този страх е контролируем и нормален и за повечето жени не поражда голямо напрежение и тревожност.

Но ужасяващите историите, които дават по медиите за смърт на новородени и майки, страшни разкази на жени, които са раждали в продължение на часове, могат да принудят някои жени да имат ирационален страх от забременяване.

За някои страха е толкова голям, че те правят всичко възможно за да избегнат забременяване. Това състояние е известно като Токофобия.

 

Какво е Страх от Забременяване?

Термина Токофобия произлиза от гръцките думи „токос“ – раждане и „фобос“ – страх.

Фобиите са вид тревожно разстройство, включващи силен панически страх от обект или ситуация, която представлява опасност в съзнанието на засегнатия.

Повечето хора свързват фобиите с фобия от високо, фобия от паяци, фобия от змии, но токофобията е свързана с ирационален страх от забременяване или страх от раждане.

Според причината се дели на първичен или вторичен.

страх от забременяване Първичен страх от забременяване може да се появи при жена, която преди това не е раждала. Този страх може да възникне, когато жената е тийнейджър или когато в миналото е имала травма – изнасилване, сексуален тормоз, травматични преживявания на болка, негативни преживявания преживявания в болница и др. Може да е чула от друга нейна приятелка ужасяващи истории за трудно раждане, да е чула в медиите за смърт на родилка или бебе.

Вторичен страх се среща при жени, които са имали предишно травмиращо раждане. Тази травма се свързва с отрицателен минал опит с болничен персонал, чувство че те или тяхното бебе са изложени на риск за живота, мъртво раждане, аборт в края на бременността, преждевременно прекратяване на бременността поради заболяване или др. Този вторичен страх още е известен, като страх от втора бременност.

 

Симптоми на Страх от Забременяване

Смята се, че около 10% от жените по света страдат от Токофобия и много от тях не знаят за фобията докато не отидат да раждат.

Симптомите могат да варират като интензитет и честота. Най-честите физически и психологически симптоми при страх от забременяване са:

 • Негативни мисли създаващи кошмари в главата на жената
 • Хипервентилация
 • Изпотяване
 • Учестен пулс, сърцебиене
 • Треперене, мравучкане, изтръпване
 • Пристъпи на паника и безпокойство
 • Често плачене
 • Гадене, повръщане, общо неразположение
 • Мисли за смърт и умиране, които причиняват страх от смъртта

Тези жени съзнателно избират да не забременеят и често са много внимателни относно използването на няколко форми на контрацепция /прекомерна употреба на контрацептиви/.

Контрацептивните са най-добрия начин да не се забременее, но ако комбинирането на хапчета се комбинира с презерватив и други форми на контрацепция, това може да граничи с фобийно състояние и това може да е знак за Токофобия.

Ако случайно се случи жената да забременее, симптомите може да са толкова силни, че да избере прекратяване на бременността си, поради страх от раждане.

При жените със страх от забременяване, често се случва да имат черни мисли, които ги карат да мислят, че бебето им ще излезе с някакъв вид дефект, заболяване или усложнение по време на бременността. Тези страхове могат да се превърнат в мания, което води до увеличаване на симптомите.

 

Важна информация относно фобията – Страх от Забременяване

 • Токофобията може да се развие при хора, които са имали близък роднина с този страх.
 • Превантивна мярка е даването на полезна и изчерпателна информация на младите момичета за техните тела по положителен начин, и че раждането е нормален процес.
 • По-голямата част от жените търсят онлайн информация за бременност и раждане и могат да бъдат изложени на дезинформация, която увеличава страха и тревогата за раждането. Един изключително полезен и достоверен източник на информация в България е сайта Bremennost.bg. Препоръчвам да прочетете за да бъдете правилно информирани.
 • Спрете да четете, какво се пише във вестници, списания. Какво се излъчва по телевизията и какво казват другите относно раждането. Всяка жена е създадена да даде живот. Представете си за момент колко добре ще се чувствате, след като вече имате дете и то израства пред очите ви.

 

Лечение на Страх от Забременяване

В основата на този страх стои разбирането, че тези жени нямат контрол над това, което се случва с тях.

Дали това е породено от мисълта, че друг човек ще расте вътре в тях, или страх от смъртта, крайната тревожност и постоянно нервно напрежение се покачват и засягат живота им до степен на изтощение.

На жените, които имат страх от забременяване, често се предписват антидепресанти, но те не помагат, защото само потискат симптомите.

Реално преодоляване на страха и лечение се постига с терапия. За бързи и ефективни резултати специалистите препоръчват Хипнотерапия и НЛП Терапия.

Чрез тях може да се намали интензитета на страх до нормални граници, което ще доведе до подобряване емоционалното състоянието на жените и тяхната вегетативна нервна система ще се успокои.

В няколко терапевтични сесии обучените професионалисти помагат на хората да променят вътрешните възприятия относно вярванията за бременността.

При жени, които вече веднъж са раждали е необходимо с конкретни техники да се обработи травматичния спомен. А за тези които никога не са раждали се изгражда подсъзнателно доверие в собствените способности и вяра в АГ специалистите.

Всичко това ще ви помогне бързо и ефективно да имате преодоляване на страха.

Важно е да знаете, че има помощ и лечение на страх от забременяване и може да бъде успешно. Първата стъпка е да осъзнаете проблема, втората да потърсите специалист, който да ви помогне и третата важна крачка е вяра, че може да се справите.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love