blogСТРАХОВЕ

Страх от задавяне

Какво е Страх от задавяне?

Страхът от задавяне е рядко срещано тревожно разстройство. В научната литература то е познато още под названията Phagophobia /Фагофобия/ и Swallowing phobia /Фобия от преглъщане/.

Това е необичайно състояние на страх, което в чести случаи се открива от оториноларинголозите и психиатрите. Причината е психогенна дисфагия. Ако не бъде открито и диагностицирано в ранен етап и не бъде лекувано по подходящ начин, то би могло да доведе до тежки увреждания върху физическото и психическото здраве на засегнатото лице.

Трябва да се има предвид, че състоянието е напълно различно от хранителните разстройства. То се характеризира със силен страх от задавяне, който е придружен от избягване на поглъщане на твърда храна, течности и хапчета /таблетки/ в отсъствието на физиологични или анатомични нарушения на дихателния апарат.

Това поведение води до избягване на храна или напитки и до загуба на тегло. В някои случаи може да доведе и до тревожност, депресия и социално оттегляне. Трябва да се разграничи от различните видове хранителни разстройства, които най-често са свързани с постоянната загриженост за загуба на тегло или страх от натрупването на мазнини.

В повечето случаи обикновено потърпевшия изпитва силен панически страх да поглъща храна или напитки след посттравматичен стрес.

За този вид фобия в научната литература не се сещат много описани случаи и няма консенсусно решение за преодоляването му. Но повечето от докладите подкрепят прилагането на поведенческа терапия, НЛП или Хипнотерапия.

В практиката си на НЛП терапевт съм имал много подобни случаи на жени от 20 до 50 годишна възраст с този проблем. За щастие повечето от случаите бяха напълно разрешение в рамките на няколко месеца НЛП Терапия.

Ако имате този проблем и не знаете какво да правите, може да ми се обадите на 0879 85 90 58  сега  или да продължите да четете статията за да получите повече информация относно НЛП и това с какво мога да помогна.

 

страх от задавяне Причини за появата на Страх от задавяне

Както се случва при повечето по-особени фобии, страхът от задавяне също започва с отрицателен опит, свързан с преглъщането на храна.

Като дете човек може да е имал преживяване, свързано със задушаване или повръщане при прием на определени храни. След случилото се мозъкът създава защитен механизъм в отговор на преживяното и всеки път, когато човек се изправи пред мисълта за хранене се повтаря това свиване и странно усещане в гърлото.

Учени споделят за човек, който си припомня задушаване от детските си години, след като твърдата храната се настанява в гърлото му. След инцидента той загубил съзнание. От тогава се страхува да приема храни, които са твърди за дъвчене (месо, сух хляб, хапчета и т.н.).

В повечето случаи при хора със страх от задавяне се наблюдават и други психиатрични разстройства като: предразположение към панически атаки, агорафобия, хипохондрия или депресия.

 

Симптоми на Страха от задавяне

Симптомите на Страха от задавяне са индивидуални и могат да засегнат нормалния живот на всеки, който страда от този вид фобия.

В много от случаите страхът от задавяне води до дезорганизираното или неефективното гълтане.

Други симптоми са избягването на прием на храна; медикаменти във вид на таблетки, хапчета и капсули; дъвчащи и твърди храни. Кошмарните мисли от задушаване с фъстъци, твърди дребни предмети и бонбони могат да държат тези хора будни и през нощта.

Човек със страх от задавяне може да бъде разпознат с ненормално орално поведение, като усещане за натиск в гърлото и ненормално движение на езика.

Тъй като фобията може да доведе до отказ от прием на определени храни, може да се стигне до недохранването и загубата на тегло.

Страхът от задавяне може да доведе до общи затруднения при преглъщане или дишане.

Освен това може да доведе до чувство на замайване, повишена сърдечна честота, задавяне или неудобство пред други хора /социална фобия/, страховити мисли за умиране /страх от смъртта/ и други .

Някои отказват да ядат пред другите, мислейки, че преглъщането създава „неприятни шумове“.

Ако имате някои от изброените по горе симптоми и искате да си помогнете, но не знаете как, може да се свържете с мен Милен Петров – НЛП Терапевт и Консултант на телефон 0879 85 90 58  сега  за да получите повече информация.

 

Лечение на Страх от задавяне

Съществуват хора, които мислят, че прекомерното дъвчене и преглъщане на всяка хапка с голяма глътка течност може да помогне за облекчаване на симптомите им. А други, които имат по-сериозен страх, прибягват до пюрета, шейкове, бебешка храна или дори се подлагат на течна диета.

В ерата на хранителните добавки не е невъзможно да се поддържа оптимално здраве на течна диета. Но има и такива хора, които са по-малко осведомени за различните аспекти на храненето и с времето отслабват.

Поради тази и много други причини е изключително важно човек да получи лечение на страх от задавяне.

Първият етап от лечението е  определянето на състоянието и причините за неговата поява. Необходимо е лекуващият лекар да назначи кръвни тестове и да анализира хранителния прием  на пациента, страдащ от Страх от задавяне. Ако пациентът страда от недохранване, лекарят трябва да предприеме лечение.

Много често заболяването съвпада с други, свързано с психичното здраве неразположения. Поради тази причина лекуващият лекар може да насочи пациента си към специалист по психично здраве за цялостна оценка на състоянието на страдащия от това специфично заболяване.

След като има точна диагноза, трябва да се създаде план за лечение, който може да включва НЛП Терапия, Хипнотерапия или Поведенческа терапия.

Терапевтът може да създаде програма за лечение, в което постепенно да бъде въведено гълтането на храни. Целта е първоначално пациентът да свикне да приема меки храни и бавно да усвоява по твърди храни, за да се почувства комфортно при поглъщането отново на по-твърди храни. Този процес е бавен и може да отнеме седмици или месеци.

Ако искате да си разрешите този проблем за винаги, може да се обадите  сега  на телефон 0879 85 90 58 за да си запазите час за консултация. Ще се радвам да помогна!

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5434294/
  2. https://www.fearof.net/fear-of-choking-phobia-pseudodysphagia/
  3. https://www.verywellmind.com/what-is-the-fear-of-choking-2671885

Spread the love