blogСТРАХОВЕ

Страх от задушаване

Хората страдащи от тревожни разстройства, могат да развият различни видове фобии, като:

  • страх от задавяне
  • страх от преглъщане (Фагофобия)
  • страх от храна (Цибофобия)
  • и дори страх от задушаване (Псевдодисфагия)

Повечето симптоми са плашещи – сякаш нещо пречи да се преглътне храната, но в действителност не се случва нищо нередно. Може да се усети стягане в гърлото, а някой споменават, че го усещат като буца в гърлото. Всичко това е резултат от хроничната тревожност.

От това не се умира, защото организма има рефлекс за самосъхранение, който се включва, когато мозъка разбере, че е изложен на риск да остане без кислород.

Разбирането и приемането, че проблемът със задушаването и преглъщането е в резултат на безпокойство, е първата стъпка към справянето със страха.

 

Защо се задушавам и не мога да преглъщам?

страх от задушаване Когато сме притеснени, имаме по-високи нива на тревога, предизвикани от честото освобождаване на адреналин. Тялото влиза в режим „борба или бягство” за да ни подготви да се справим с опасността. Когато възникне истинска заплаха, ние не сме в състояние да забележим всички симптоми, защото сме твърде заети с това да се справим с реалната опасност. След като отмине опасността, най-много можем да си спомним, че сърцето е туптяло по-бързо и сме дишали по-бързо.

Нещата се възприемат доста по-различно, когато няма реална заплаха. Чрез мислите, безпокойството, тревожността и действията си, можем да влезем в ненужно и нежелано за нас състояние, което да освободи адреналин в тялото и да ни вкара в режим „борба или бягство”.

Когато няма реална заплаха за нас, ние имаме възможност да обърнем внимание на симптомите.

Типичен пример за това е, когато устата ни пресъхне и изведнъж усещаме, че нямаме много слюнка. Един „тревожен ум” ще се съсредоточи върху това и ще го възприеме като нещо много сериозно и опасно. Бързо идва мисълта: Не мога да преглътна!, гърлото се стяга – Задушавам се! и идва страха от задушаване и паниката е пълна.

Необходимостта да преглътнем и да дишаме, става от първостепенно значение за нас.

„Когато страдах от паническа атака и страх от задушаване, знам от личен опит, колко ужасно е това състояние, но искам да знаете, че това е само един ирационален страх, който може да бъде преодолян.” – С.Георгиева

 

Какво е Страх от задушаване?

Определя се като тревожно разстройство с наименование Псевдодисфагия , което се характеризира с панически страх от невъзможността да преглътне и да се поеме въздух. Човек си мисли, че ще се задуши, ако се опита да яде твърди храни.

Наименованието на тази фобия, произлиза от гръцката дума – Pseudodysphagia, която е съставена от „phagein” – ядене и „phobos” – страх.

Нивото на страх от задушаване за всеки човек е различно. При някой хора може да е толкова тежко, че да предизвика недохранване и намаляване на теглото.

Какви са причините за Страх от задушаване?

Има две основни причини за този страх:

  • Инцидент в миналото свързан със задушаване. Както при повечето фобии и тази може да е причинена от инцидент в миналото, който е свързан със задушаване. Например когато сте биле дете, ако не сте могли да преглътнете храна и сте започнали да се задушавате, мозъкът е създал невронни връзки, като защитен механизъм и всеки следващ път при консумацията на определени храни може да изпитате страх от задушаване. Например ако сте биле дете и ви е попаднала храна в гърлото, която не сте могли да преглътнете, след което недостига на въздух е предизвикал загуба на съзнание и посиняване на тялото – този инцидент в миналото може да продължи да работи на подсъзнателно ниво причинявайки Псевдодисфагия.

 

 

Състоянието може да се появи както при деца, така и при възрастни. Живота на човек може да бъде силно засегнат от самия страх.

 

Симптоми на Страх от задушаване

Псевдодисфагията води до много психологически и соматични симптоми.

  • Някой отказват да ядат пред други, защото си мислят, че при преглъщане се чуват „неприятни шумове”.
  • Избягване на твърда храна, хапчета за гълтане, дъвчащи храни, фъстъци, бонбони и др.
  • Затруднено дишане, преглъщане и други проблеми, като повишен сърдечен ритъм, замайване, страховити мисли за умиране, излагане пред другите.
  • Наблюдава се не нормално орално поведение водещо до странни движения на езика, усещания за натиск и стягане в гърлото, оплакване за усещане на буца в гърлото.
  • Загуба на тегло от недохранване.

Излишно е да казвам, че тази фобия е инвалидизиращо състояние, което засяга нормалния живот на засегнатите.

 

Лечение на Страх от задушаване

Първата стъпка в лечението е да се определи дали това състояние е причинено от физически или психически проблем.

В медицинската практика се срещат различни физически заболявания, които могат да доведат до тези симптоми, различни възпаления на мускулите в шията, инсулт, мускулен синдром и др.

Ако се установи, че причината не е физическо заболяване, а е породена от психиката на страдащия е необходимо веднага да се пристъпи към НЛП терапия, защото тя разполага с доказани и надеждни методи за лечение на фобии.

Обикновено тази фобия се среща съвместно с други психични разстройства и поради тази причина се налага цялостна терапевтична програма за лечение. Ако се преодолеят основните психични разстройства е много по-вероятно да се премахне и фобията – страх от задушаване.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love