blogСТРАХОВЕ

Страх от Зъболекар

Ако имате страх от зъболекар и сте любопитни да разберете дали има лечение на този страх – попаднали сте на правилната статия.

 

Какво е Страх от Зъболекар?

 

страх от зъболекар

Когато изпитвате ирационален панически страх да ходите на стоматолог, това състояние се определя, като тревожно разстройство , вид фобия с наименование Дентофобия или Страх от Зъболекар.

Това е често срещана фобия и засяга както деца така и възрастни. Жените и децата са по предразположени да изпитват страх от стоматолози, отколкото мъжете. Според направени проучвания над 75% от населението изпитва в някакаква степен дискомфорт да отиде на зъболекар.

И това е обяснимо в предвид на естеството на работата на стоматолозите. Никой не обича да сяда на стола в стоматологичния кабинет с отворена уста и някой друг да пъха инструменти или игли в устата му от които може да изпита болка и да потече кръв.

Тази фобия е свързана и с други видове фобии, като Айкмофобия (страх от остри режещи предмети), Трипанофобия (страх от игли и инжекции), Ятрофобия (страх от лекари), Носокомефобия (страх от болници) и др.

 

Причини за Страх от Зъболекар

Никой не се е родил със този страх. Така, че всеки човек сам е стигнал до извода, че ходенето на зъболекар е страшно и поради това има различни причини за страх от зъболекар, които са обобщени в седем групи:

 • Болка. Стоматологичната работа, често включва болезнени интервенции в устната кухина. Според направено проучване на хора, които не са ходили на зъболекар повече от 1 година, 6% от тях заявяват, че се страхуват от болката и затова не ходят на зъболекар. Хората, които се страхуват от игли също имат висок риск да развият тази фобия, защото често се налага да се бие местна упойка.
 • Отрицателни минали преживявания. Ако пациента е изпитвал болка и дискомфорт в миналото, те могат да доведат до посттравматичен стрес, който да е причина за страх от зъболекар.
 • Неудобство. Някои хора могат да се срамуват някой друг да бърка в устата им, защото те я възприемат за интимна част от тяхното тяло. Това може да е основна причина, ако те са стеснителни. Също така при работата си стоматолога се намира изключително близо да пациента и някои могат да го възприемат, като навлизане в личното им пространство от което да изпитат неудобство.
 • Чувството за безпомощност и загубата на контрол. Някои пациенти, които са легнали на стоматологичния стол, могат да изпитат безпокойство от това, че не виждат какво се случва. Легнали на зъболекарския стол под ярките светлини на прожектора, който осветява отворената им уста и стоейки неподвижно, може да са причини за страх от зъболекар. Чувстват се безпомощни и в същото време, някой друг извършва интервенции в устата им. Пациента иска да покаже, че го боли, но зъболекаря не му обръща внимание и продължава да работи, което причинява още по голяма болка.
 • Зъболекарските инструменти. Многото режещи инструменти наредени един до друг на зъболекарската маса за някой са основателна причина да изпитват страх.
 • Обстановката. Човек може да изпита панически страх от вида на бели престилки, антисептични миризми, звуци на пробиване, ярки светлини и др. ,които да са станали „котва” (Какво е „котва” в НЛП) в неговото подсъзнание.
 • Медиите. Телевизионни предавания, филми, книги, карикатури, вицове често обрисуват зъболекарите в негативна светлина.

 

Симптоми на Страх от Зъболекар

Симптомите при различните хора са различни и те могат да бъдат, както физически, така и психически. Ето какво споделят пациентите:

 • Чувствам се напрегнат и неспокоен, докато чакам в чакалнята.
 • Имам проблеми със съня (безсъние) в нощта преди да отида на зъболекар.
 • Искам да плача, крещя, да избягам, преди да седна на зъболекарския стол.
 • Имам обилно изпотяване, треперене.
 • Искам да повърна, гади ми се, имам нервен стомах.
 • Изпитвам паника и затруднено дишане, когато инструментите се поставят в устата ми.
 • Мисълта, че трябва да отида на зъболекар ме кара да се чувствам болен/на.
 • Избягвам да отида на зъболекар.

 

Лошата устна хигиена, може да окаже проблеми в други сфери на живота, като това да не можете да си намерите работа, да нямате партньор до себе си.Такива хора стават саможиви, изолирани и изпадат в депресия.

 

Ако имате или изпитвате част от изброените симптоми на страх от зъболекар е необходимо да потърсите лечение за преодоляване на страха.  Обадете се сега  на 0879 85 90 58 за да разберете за възможностите за лечение с НЛП.

 

Лечение на Страх от Зъболекар

С правилното лечение е възможно всеки, който изпитва страх от зъболекар да намали страха до нива, в които той ще се чувства спокоен.

Най-добрите методи за лечение на страх от зъболекар са Хипноза и НЛП Терапия.

Хипноза. Това е метод, чрез който може да бъдете спокойни и да не изпитвате болка от зъболекарските процедури. Работи се на подсъзнателно ниво. Не е случаен и факта, че в България и света, право да учат хипноза имат само психолози и зъболекари.

НЛП Терапия. За повечето хора НЛП може да не значи нищо и затова сега може да прочетете статията „Какво е НЛП”.

Основната идея на НЛП Терапията е много проста. С техники от НЛП може да се „изтрият” лошите преживявания от посещенията при зъболекар и да се програмират положителни бъдещи преживявания, които ще доведат до положителни чувства. А всички знаем, че когато човек изпитва хубави и положителни чувства страха бяга.

 

Ако сте уморени от вашия страх от зъболекар и искате да върнете усмивката на лицето си, може да се свържете с мен сега на телефон 0879 85 90 58

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
Info@nlptherapy.bg

Spread the love