blogСТРАХОВЕ

Страх от игли

В тази кратка статия ще прочетете за това какво е Страх от игли, какви са причините и симптомите и най-важното – ще знаете какво да направите за да имате преодоляване на страха. Приятно четене…

Какво е Страх от игли?

От момента в който се родим и сме бебета ние се срещаме за първи път с иглите.

Лекарите ни вземат кръв за да разберат каква кръвна група сме. След това започват да ни поставят ваксини и ние в началото не осъзнаваме какво става.

страх от игли За първи път осъзнаваме страха, когато сме някъде около 4-5 годишни и започнем да се страхуваме от боцването по кожата. Да това неприятно боцване по кожата, което някой преодоляват въпреки неприятното усещане.

Повечето хора, когато станат възрасти приемат това за нормална и стандартна медицинска процедура, която дори в някои случаи може да спаси живота им.

Но не всички успяват да преборят този детски страх и той се превръща във фобия, защото подсъзнанието е по-силно и неговата основна роля е да ни предпази от болката, която изпитваме когато ни бият инжекция или ни вземат кръв.

Това тревожно разстройство се нарича Трипанофобия и засяга между  5-10% от населението на земята.

Състои се от ирационален панически страх от инжекции, игли, перца за пробождане на кожата (използват се при вземане на кръв). Страхът става толкова силен, че понякога води до тревожност и враждебност към медицински лица.

Хората страдащи от страх от игли могат да получат най-различни симптоми, като хипертония, бърз сърдечен ритъм и дори загуба на съзнание.

Симптоми при Страх от игли

Симптомите на Трипанофобия могат да бъдат физически или психически:

 • Повишено кръвно налягане, учестен пулс, сърцебиене
 • Недостиг на въздух, задушаване
 • Виене на свят, припадане и загуба на съзнание
 • Треперене
 • Изпотяване
 • Нервен стомах, гадене
 • Пресъхване на устата
 • Усещане за обща слабост в тялото, ръцете и краката
 • Безсъние
 • При някой се появяват натрапчиви мисли и образи за игли, инжекции, смърт, болка и др. и човек не може да разграничи реалността от фантазията.

Много често хората, които имат страх от игли имат и страх от кръв (Хематофобия), страх от лекари (Ятрофобия) и др.

Някой описват физическите симптоми толкова силно, че ги сравняват с чувството за предстояща смърт, което често води до припадане и конвулсии.

Причини за Страх от игли

Преди да прочетете за причините, които могат да породят този страх, е важно да знаете и да правите разлика между нормалния детски страх и този, който прераства във фобия от игли.

Плачът, виковете, треперенето или замръзването при деца преди да им се постави инжекция са обичайни и не трябва да се притеснявате, защото няма да им попречат в ежедневния живот. Но при възрастни, които имат този страх от игли, и той е прераснал във фобия, може да доведе до проблеми с поведението, като отказ да се ходи на лекар и висока тревожност при мисълта за поставяне на игла в тялото.

Има различни причини за Страха от игли:

 • Дете може да е видяло, как поставят инжекция на възрастен човек и след известен период от време възрастния е починал. В мозъка на детето се запечатва неприятния спомен „игла-смърт” и когато детето порасне, виждайки игла тялото му реагира със изброените по-горе симптоми.
 • Ако дете види роднина или друг възрастен да се страхува от игли, това поведение може да бъде заучено на подсъзнателно ниво.
 • За повечето хора вземането на кръв от вената или поставянето на инжекция не са приятни. Когато имате страх от игли може да си спомняте първия път, когато ви е заболяло. Самия факт, че едно дете трябва да отиде при непознат лекар, който да му бие инжекция е доста плашещо. Детето не разбира, защо родителите му не го защитават от лекаря, който иска да му причини болка.
 • Свръхчувствителност към болка, която обикновено е генетична и причинява висока тревожност. Някой хора имат много нисък праг на болка.
 • Получаване на лоши новини за сериозно заболяване след вземане на кръв
 • Може да сте чували вашите родители или баби и дядовци да ви казват „Отдръпнете се от заразените игли – те са хвърлени от някой наркоман, може да се заразите с болест”. Тази реплика се запечатва в подсъзнанието и води до страшни мисли за игли и болести, включително може да доведе до страх от игли.

Независимо от причините довели до Трипанофобия е важно да знаете, че тя е лечима с подходящата терапия.

 

Лечение на Страх от игли

Класическата психотерапия при лечение на страхове се интересува от причините породили този страх, но какво от това ако знаете точната причина. Това няма да ви избави от страха и да получите лечение.

Психиатрите изписват лекарства за лечение на страх от игли, но лекарствата само намалят симптомите и не лекуват причината, която поражда страха.

Днес благодарение на креативния гений създал НЛП – д-р Ричард Бандлър може бързо и лесно да се избавите от този страх.

Използват се НЛП техники за бърза промяна в начина на мислене, които помагат на всеки със фобия.

В практиката си на НЛП терапевт използвам следните НЛП техники – Бързо лечение на фобии, Терапия по линия на времето, Промяна на личната история и др.

Ако искате да получите лечение на страх от игли може да ми се обадите на 0879 85 90 58 сега или да изпратите запитване на е-мейл: info@nlptherapy.bg

Благодаря, че прочетохте статията Страх от игли. Ако ви е харесала, може да я споделите в социалните мрежи.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love