blogСТРАХОВЕ

Страх от Изоставяне

Много хора търсят лечение на страх от изоставяне и информация свързана със този страх. В тази статия ще прочетете – Какво е страх от изоставяне?, Какви са причините?, симптомите и възможностите за лечение на този страх.

Какво е Страх от Изоставяне?

страх от изоставяне Определя се като тревожно разстройство, при което човек изпитва панически страх, с който не може да се справи сам.

Наблюдава се при мъже и жени от всички възрасти и е често срещан при деца. Такива хора живеят в постоянен страх, че „живота им ще свърши”, ако техните близки ги изоставят.

Страхът от изоставяне е известен, като фобия с наименование Аутофобия (Autophobia) и може да доведе до проблеми, както на страдащия, така и на неговите близки. Думата Аутофобия, произлиза от две гръцки думи „auto” – самостоятелен и „phobos” – страх.

Тази фобия е свързана с много други подобни фобии – Изолофобия – страх от това да не останеш сам, Монофобия – страх от самота или да бъдеш сам, Еремофобия – страх от самота.

Често страдащия страда от безпокойство и тревожност, които могат да доведат до домашно насилие и физическа разправа с хората, които обичате.

 

Причини за Страх от Изоставяне

Причините за този страх могат да бъдат следните:

Травма в детството. Много специалисти са на мнение, че тази фобия е причинена от раздяла на родителите, когато детето е било малко. Дори и в зряла възраст, това травмиращо събитие продължава да влияе на живота, защото тази травма не е преодоляна на съзнателно ниво. Човек се страхува, че това може да се случи и с него, когато вече е голям и продължава да изпитва гняв и омраза от миналата травма.

Смърт на един от родителите или роднина. Невъзможност да се преодолее тежката мъка след смъртта на близък човек, може да е причина за страх от изоставяне, особено ако лицето е било зависимо финансово и емоционално от починалия. Липсата на финансова и емоционална подкрепа води до страх.

Ниско самочувствие. Ако емоционално не сте сигурни във своите способности да се справяте със задълженията в живота и имате ниска самооценка за себе си, може да търсите постоянно одобрение от другите и да развиете зависимост от човек. Тази зависимост, до толкова ви е обсебила, че вие се притеснявате да не останете сами.

 

Симптоми на Страх от Изоставяне

Симптомите могат да бъдат психически, емоционални и физически. Безпокойството и страхът от ниски нива, могат да прераснат до пристъп на паника.

Психически симптоми:

 • Мислите за страх от изоставяне преобладават и трудно човек може да мисли за нещо положително.
 • В съзнанието постоянно идват неприятни картини или филми на изоставяне
 • Страх от загубата на контрол
 • Страх от загубата на съзнание и невъзможност да се мисли трезво
 • Чувство за нереалност

Дете, което е преживяло изоставяне често е по-вероятно да се сблъска с дългосрочни психически симптоми. Тези опасения обикновено се основават главно на страха, че изоставянето ще се повтори. Дете, което е било изоставено от родител (родители), може да се бори с чести промени в настроението или гняв през целия си живот, като това може да доведе до избягване на потенциални интимни партньори и приятели. Психическите симптоми могат да повлияят изключително негативно на самочувствието.

Емоционални симптоми:

 • Постоянна тревожност за предстоящи събития.
 • Страх от изолация.
 • Съпруга (съпругата) постоянно се съмнява, че партньора има друга връзка.
 • Повечето клиенти с които съм работил за преодоляване на страх от изоставяне, когато си мислят за миналото изпитват – гняв, тъга, мъка, страх, вина, ревност и др.

Физически симптоми:

 • Недостиг на въздух
 • Болка в гърдите
 • Изпотяване
 • Пресъхване на устата
 • Виене на свят
 • Сърцебиене и ускорен пулс
 • Гадене и стомашен дискомфорт
 • Изтръпване на крайниците или усещане за изтръпване
 • Горещи или студени вълни

Хората с тези симптоми, често си мислят за предстоящо нещастие (раздяла), което не ги остава на мира. Необходимо е разбиране от страна на роднини и приятели за да не се чувстват изоставени и самотни.

Симптомите могат да доведат до депресия и други негативни мисли, които да засилят негативните убеждения.

 

Лечение на Страх от Изоставяне

Всеки засегнат от тази фобия може да получи лечение. Най-добри резултати при лечение на страх от изоставяне се получава при използването на комбинация от НЛП Терапия, Хипноза, позитивна визуализация, утвърждения и медитация.

Ако Аутофобията пречи на човек да води нормален и здравословен живот е необходимо незабавно да потърси подходящо за него лечение. С правилно лечение и професионална помощ симптомите могат да бъдат сведени до минимум или напълно премахнати.

Опитния терапевт може да предложи различни възможности за лечение, които ще помогнат за справянето със този страх.

Невро лингвистично програмиране (НЛП) изобилства от техники и методи за лечение на страх.

Ако страдате от страх от изоставяне  свържете се  сега с НЛП терапевта Милен Петров, който знае как да ви помогне.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love