blogСТРАХОВЕ

Страх от Кучета

Здравей читателю на статията Страх от Кучета. Това е много емоционална статия за мен, защото преди години имах този страх.

Днес съм щастлив да съобщя, че преодолях и излекувах своята фобия от кучета.

След като прочетете статията до края ще разберете как с помощта на НЛП Терапия, успях да преодолея страха от кучета и също ще разберете причините и симптомите на този страх.

 

Какво е Страх от Кучета?

страх от кучета Имате ли страх, когато има куче в близост до вас или познавате някой, който го е страх? Вероятността да сте отговорили с да на единия или двата въпроса е голяма, защото в съвременното общество, този страх засяга 36% от хората, които търсят лечение на страх от животни.

И въпреки, че този страх засяга толкова много хора в категорията страх от животни, все пак се нарежда на трето място след фобия от змии и фобия от паяци.

Когато човек изпитва малко и в нормални граници страх от кучета, това може да го защити, тъй като някои кучета (особено бездомните или тези, които не познавате), биха могли да бъдат опасни и е хубаво да бъдете с повишено внимание.

Тези хора, които изпитват ежедневно силен панически страх, при срещата си със кучета, и той им пречи на ежедневните социални дейности (работа, училище или семейство) се определя като тревожно разстройство – фобия с наименование Кинофобия (Cynophobia).

Думата Кинофобия е с гръцки произход и е съставена от две думи:

 • Кион – което означава „куче”
 • Фобос – което означава „страх”

Страхът от кучета се класифицира като специфична фобия в предвид на това, че има конкретен обект, който я предизвиква (куче). Може да засегне всеки, независимо от пол или възраст.

 

Как да разбера дали имам фобия от кучета?

Ако имате някои от изброените по долу признаци, вероятно имате фобия от кучета и задължително трябва да потърсите лечение:

Прекомерен и панически страх. При някои хора страх от кучета може да се появи дори и само при появата на куче по телевизора, или на снимка във списание.При човек, който има фобия от кучета, ако се разхожда в парка, където знае, че обикновено има кучета, дори и в момента да няма, самата мисъл, че могат да се появят, го кара да изпитва страх и притеснение.

Съзнателно избягване на кучета. При хора със страх от кучета е възможно съзнателно да избягват да се разхождат в паркове или места, където знаят, че може да има кучета. В момента в който видят куче на улицата, тръгват в друга посока. Избягват да ходят вечер сами за да не бъдат нападнати от глутница улични кучета. Съзнателното избягване започва да пречи за извършване на нормални ежедневни дейности.

Повишена тревожност. Всеки път, когато се появи куче се отключват реакции на тревожност и страх, често под формата на пристъп на паника, чийто симптоми са описани подробно по нататък в статията.

 

Причини за Страх от Кучета?

Има три основни причини, които могат да причинят тази фобия:

 • Първа причина, може да бъде, когато човек е имал нещастен инцидент със куче. Например е бил ухапан, преследван или просто уплашен.
 • Втора причина за страх от кучета, може да бъде, когато вие сте станал свидетел, на инцидент с друг човек, който е нападнат и ухапан от куче. Още по-сигурно е да развиете фобия, ако нахапания е ваш роднина или близък приятел.
 • Като трета причина може да се посочи информацията от медиите или заучено поведение от родител. Много често по медиите се споменава за инциденти с ухапани хора от кучета, което на подсъзнателно ниво може да увеличи страха. Ако в периода на вашето развитие, когато сте били деца, някой от двамата родители или и двамата постоянно са ви напомняли, колко опасни са кучетата и как могат да ви нападнат и наранят е основателна причина да се притеснявате повече, когато видите куче.

Не трябва да се пропуска факта, че има и хора, които се страхуват от кучета, въпреки, че не попадат в някоя от изброените категории причини. Еволюционната психология твърди, че появилия се страх от кучета при хората е естествен механизъм за оцеляване. Преди хиляди години това щеше да е от полза на първобитните хора да се научат да избягват големите хищници, които са диви, опасни и гладни. Но днес да се страхуваш от кучета в повечето житейски ситуации би ти навредило и би станал смешен в очите на приятелите си. Днес еволюционната психология предполага, че Кинофобията може да е комбинация от генетични причини.

 

Симптоми на Страх от Кучета

Както при повечето фобии, Кинофобията може да накара човек да се чувства ужасно притеснен и уплашен. Хората, които имат Страх от кучета могат да изпитат някои от следните симптоми:

 • Пристъп на паника
 • Безпокойство и повишена възбуда (покачване на адреналина)
 • Виене на свят
 • Отпадналост
 • Гадене или повръщане
 • Недостиг на въздух и болки в гърдите
 • Повишена сърдечна честота
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Изтръпване на крайниците
 • Неразумен страх от смъртта
 • Несигурност и недоверие – Какво може да се случи?

Ако симптомите не бъдат лекувани с НЛП Терапия, фобията може да предизвика  усложнения, които да доведат до депресия, социална фобия или агорафобия.

 

Лечение на Страх от Кучета

Както споменах в началото на статията ще разкажа как НЛП Терапията ми помогна при лечение на страх от кучета.

Живях със своята фобия 11 години и благодарение на НЛП днес съм излекуван.

Как стана възможно това?

Бях на обучение по НЛП Практик при Алекс Попов, на който споделих за моя проблем. Той реши да покаже нагледно как става самото лечение.

Приложи ми следните НЛП техники за лечение на страх от кучета – „КОНТРОЛ НА СТРАХА”, „МОДЕЛЪТ СТИГА ТОЛКОВА”, „БЪРЗ ЛЕК СРЕЩУ ФОБИИ”, „ПРОГОНЕТЕ СТРАХОВЕТЕ СИ СЪС СМЯХ” и др., с които на подсъзнателно ниво разбрах, какво ми е пречило да живея свободно и спокойно.

 

И вие ако искате да получите лечение на страх от кучета, като мен с НЛП Терапия сега, може да се  обадите  на 0879 85 90 58 и да си  запазите час  за първа НЛП сесия. Останалото оставете на НЛП.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love