blogСТРАХОВЕ

Страх от Летене

Пътуването със самолет е един от най-бързите и лесни начини на транспорт, който позволява на хиляди хора да пътуват по работа или почивки в цял свят за кратък период от време.

Докато повечето хора се наслаждават на удобството на въздушния транспорт, някои хора изпитват силен панически страх от летене.

страх от летене Според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), всеки ден има около 100 000 полета със самолет по света. Въздушният транспорт се увеличава през последните години, както по отношение на честота, така и по отношение на цялостна безопасност.

Въпреки, че днес ние всички знаем, че пътуването със самолет е един от най-безопасните начини за транспорт по света, все още голяма част от населението изпитва страх от летене.

В тази кратка статия ще прочетете за причините, симптомите и възможностите за лечение на страх от летене със самолет с помощта на НЛП (Невро Лингвистично Програмиране).

 

Какво е Страх от Летене?

Това е вид тревожно разстройство, включващо екстремни усещания за паника и страх, които някои хора изпитват, когато летят или планират да летят.

Смята се, че засяга 10% от населението, но някои проучвания показват, че процентът е много по-висок.

Този страх може да бъде предизвикан от самия страх от полета или породен и от други тревожни разстройства, като паническо разстройство, клаустрофобия или посттравматичен стрес. Хората, които са засегнати изпитват ирационален страх, повишена тревога и могат да получат панически атаки.

Хората със този страх, обикновено попадат в една от двете групи:

 1. В първата те се страхуват от „вътрешна загуба на контрол“. За такива хора страхът им от летене произтича от това, че те ще загубят контрола над емоциите си по време на полет. Те си мислят: “Какво ще кажат останалите пътници.”
 2. За други страхът е свързан с външни фактори като турбулентност, лошо време, повреда в самолета или пилотска грешка.

 

Видове фобии свързани със страх от летене

Има хора, които изпитват толкова силен страх от летене, че това се отразява на тяхното ежедневие и живот – избягват семейни ваканции, отлагат бизнес срещи или отказват повишение в работата. Това води до опустошителни ефекти върху кариерата и личния живот, защото страха е прераснал във фобия от летене със самолет с наименование Птеромерханофобия.

Има и други видове фобии свързани със този страх и това са:

 • Аернософобия – страх от височини и възможността да повърнеш в самолет.
 • Аерофобия – страх от въздуха, вятъра. Прекомерна тревога за пътуване по въздух.
 • Акрофобияфобия от високо.
 • Авиофобия – страх от летене във въздуха със летателни средства, като самолети, парапланери, делта планери, балони, дирижабли и др.

 

Симптоми на Страх от Летене

Както при повечето видове страх и фобии, така и при страх от летене има физически и психически симптоми.

Физически симптоми

 • Прилошаване, гадене, повръщане
 • Учестен сърдечен ритъм, сърцебиене
 • Изпотяване
 • Нервен стомах
 • Треперене на тялото или крайниците
 • Затруднено дишане, задушаване
 • Замайване, световъртеж
 • Топли или студени вълни

Психологически симптоми

Тези и други симптоми могат да се появят, когато човек си мисли за летене, когато пристигне на летището, когато се качи в самолета или по време на самия полет.

 

Причини за Страх от Летене

Има няколко причини, които могат да предизвикат този страх. Той може да е причинен от една конкретна причина или комбинация от изброените.

 1. Минали стресови събития по време на полет. Пряко влияние може да окаже минал полет в който е имало постоянна турболенция, инцидент, аварийно кацане или друго авиационно събитие, което е оставило негативна емоция в подсъзнанието.
 2. Лица, които изпитват трудност да се доверят на друг и да пуснат контрола. Тези лица обикновено чувстват напрежение, когато не могат да контролират ситуацията, както е във случая при полетите – защото някой друг управлява самолета. Мисълта, че живота им зависи от друг ги кара да бъдат неспокойни и да изпитват страх от летене.
 3. Дезинформация за безопасността от летене. Много хора не са достатъчно информирани относно сигурността на въздушния транспорт. Това се дължи на медиите, които съобщават и показват ужасни самолетни катастрофи. Това от своя страна кара мозъка да асоциира въздушния транспорт, като един от най-опасните.
 4. Други страхове и фобии. В тези случаи лицето изпитва по-големи и силни форми на тревожност. Например, страхът от летене може да е свързан със страх от затворени пространства (клаустрофобия) – тези хора усещат, че са затворени в капан и не могат да избягат. Страха от височини, също може да е причина за Птеромерханофобия. За хората със социална фобия да стоят до непознати по време на полет е изключително трудно и неприятно.
 5. Медицински проблеми. Някои физически заболявания, свързани със синусите могат да бъдат причина, защото по време на полета симптомите се влошават.

 

Лечение на Страх от Летене

Практиката показва, че всеки със страх от летене може да получи лечение. Най-добри и бързи ефективни резултати дава – НЛП Терапия.

Тъй като този страх се случва поради психически и емоционални причини, НЛП може да го промени до степен в която той да бъде напълно елиминиран.

Това се случва чрез НЛП техники, които дават възможност на подсъзнанието да не реагира чрез реакцията „борба или бягство” и вие да бъдете напълно спокойни по време на полет.

За да разберете повече за това как НЛП помага, може да прочетете статията – „Как НЛП премахна страх от летене със самолет” в която се разказва как създателя на НЛП д-р Ричард Бандлър използва НЛП за лечение на страх от летене.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love