blogСТРАХОВЕ

Страх от Обвързване

Изпитвате ли страх от обвързване?

Ако е така в тази статия ще разберете Причините, Симптомите и начина за Преодоляване.

Какво е Страх от Обвързване?

страх от обвързване Както повечето страхове, така и този се характеризира с неконтролируем, ирационален, панически страх. В повечето случаи хората не знаят, защо това се случва и защо изпитват страх. Причината се крие дълбоко в нашето подсъзнание, до което ние трудно имаме достъп.

За щастие днес разполагаме с НЛП (Невро-лингвистично програмиране), което може да се справи със всеки един страх, а за това ще прочетете по нататък в статията.

Ако имате страх от обвързване е възможно да имате други подобни страхове:

Страхът от отговорност е пряко свързан със страхът от обвързване, защото в една връзка отговорностите са двойно по големи. Хората, които изпитват затруднения  да поемат отговорност, бягат и от обвързване.

Страхът от брак произлиза от гръцката дума Gamophobia , Gamos означава брак и phobia – фобия. Хората с тази фобия изпитват ирационален страх да се женят и сключват брак.

Гамофобията, не е просто изтръпване на крайниците и учестен пулс при мисълта за брак, а много болезнен страх от мисълта да сключиш брак за цял живот. Някои експерти сравняват Гамофобията със Танатофобия (страх от смъртта). Хората със Гамофобия предпочитат да останат стари моми или ергени за цял живот, отколкото да сключат брак.

Много експерти са на мнение, че колкото и да са общи все пак има една малка разлика между страха от брак и страх от обвързване. Въпреки, че човек може да изпитва страх от брак, той/тя могат да бъдат ангажирани във връзка с един партньор за цял живот.

Причини за Страх от Обвързване

Както при повечето страхове и този е причинен от негативен минал спомен. Вероятно има някаква негативна случка (раздяла) в миналото, която се е запечатала на подсъзнателно ниво и сега чрез страха иска да ни предпази. Някои създават негативни образи, негативни изображения или филми с мисълта си, как са обвързани и това им създава голям дискомфорт.

Фактори, като наследственост, генетика, надбъбречна недостатъчност или хората, които са склонни към чести пристъпи на тревожност, могат да развият страх от обвързване.

В някои случаи, този страх се появява, когато сме имали дългогодишна връзка и настъпи раздяла.

Симптоми на Страх от Обвързване

Симптомите могат да се разделят на две групи. Към първата група се отнасят психологическите симптоми, а към втората група физическите симптоми.

Психологически симптоми на страх от обвързване:

 • Усещане на страх при мисълта за обвързване.
 • Човек разбира, че този страх е ирационален, не трудно го контролира.
 • Усещане за загуба на контрол и мисли, че полудявам.
 • Човек прави всичко възможно да избегне темата за обвързване, а ако някой повдигне темата може да се изпита неконтролируемо безпокойство.
 • Изграждане на лоши мисли и филми в главата с отрицателен сценарий.

Физически симптоми на страх от обвързване:

 • Изпотяване
 • Задух
 • Гадене
 • Плач
 • Треперене
 • Учестен пулс
 • Виене на свят и дори припадане

 

Преодоляване на Страх от Обвързване

Повечето хора искат да преодолеят страховете си, но трудно успяват сами, ако въобще успеят.

Въпреки желанието, повечето опити остават обречени на провал и някои се питат – Защо това е така? Е отговора е много прост, защото подсъзнанието е по силно от съзнанието на човека. Което означава, че на съзнателно ниво е малко вероятно да се преодолее всеки страх.

За щастие както всички страхове, така и този – страх от обвързване, може да се преодолее с помощта на Хипнотерапия и НЛП Терапия, които действат директно към подсъзнанието.

Хипнотерапия

Хипнотерапията ще помогне да се върнете назад към миналото до онзи негативен момент, който е отключил страха. Опитния хипнотерапевт ще ви изгради ново разбиране на негативната ситуация от миналото и след това тя няма да ви притеснява в настоящето.

НЛП Терапия

НЛП Терапията се е доказала през последните 40 години, като най-ефективна при лечение на страхове и фобии.

Дори и лечение не е правилната дума, защото хората, които имат страх и фобия, не са болни хора. Вие сте напълно здрави, просто подсъзнанието си „играе” с вас, като ви кара да си припомняте и същевременно да изпитвате неприятни симптоми.

Целта на подсъзнанието е да ви предпази от евентуални бъдещи негативни случки и събития, които биха ви наранили или застрашили живота ви.

Ако изпитвате страх от обвързване или някакъв друг страх или фобия, запазете си час за НЛП Терпия.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love