blogСТРАХОВЕ

Страх от Отговорност

Какво е Страх от Отговорност?

Когато човек изпитва ирационален страх от отговорност, това може да се диагностицира,  като вид фобия с наименование Хипенгиофобия (Hypengyophobia).

Произхода на думата е гръцки и е съставена от hypengy – отговорен и phobos – страх.

Често от хората, които изпитват страх от отговорност, можем да чуем думите –  „страх ме е да поема отговорност

Повечето човешки страхове имат аналог в животинския свят, човекът, както и дивите животни се страхуват от гръмотевици, огън, хищници, стихийни бедствия и др., но съществуват и само човешки страхове, които липсват в дивата природа. Към тези страхове можем да отнесем – страха от отговорност (хипенгиофобия), който е присъщ само за хората.

Причини за Страх от отговорност

Фобията – страх от отговорност на практика няма за основа никакви биологични причини, а се формира почти изцяло от социални механизми.

страх от отговорност Същността на споменатия панически страх се състои в това, че когато човек приема някакво важно решение, той поема върху себе си отговорността от неговите последствия. В случай на неуспех го заплашва не само осъждане или наказание от социума, но и което е по–лошо, често се обрича на дълги самообвинения, които са способни да отворят целия му живот впоследствие. Точно затова много хора не обичат да приемат отговорни решения, като предпочитат някой друг да прави това вместо тях. Случва се често мъже и жени на средна възраст да продължават да живеят при своите родители, защото не искат да поемат живота в свои ръце.

 

Симптоми за Страх от отговорност

Често, когато хората изпитват този страх, те искат да избягат от породената ситуация, изпадат в самозащита, обвиняват другите, за техния неуспех, изказват оправдания и извинения, като причини.

Този страх води не само до появата на тревожност, но съвсем видимо се отразява на обмяната на веществата у човека и неговите физиологични функции и появата на симптоми. Телесните изменения могат да се проявят като при увеличаване на активността му, когато той става неспокоен и суетен, така и при нейното намаляване – хиподинамичност.

Симптомите включват:

  • недостиг на въздух – задух
  • треперене
  • гадене
  • повръщане
  • повишен пулс
  • изпотяване
  • панически атаки

Появата на страх от отговорност може да се илюстрира по подобие на показателите на сърдечно–съдовите реакции на участниците в космическите програми. През юли 1969 г. човек от Земята за първи път стъпи на повърхността на друго космическо тяло. Разбираемо е каква голяма отговорност е лежала върху плещите на астронавтите, участвали в този исторически полет. Уредите, които отчитат здравните показатели на космонавтите, показали, че преди излитането на кораба за лунната орбита сърцето на американския астронавт Борман биело с честота 130 удара в минута, а в момента на кацане на Луната пулсът на другия астронавт Армстронг достигнал 156 удара в минута вместо нормалните 77. Може да се предположи, че по този начин сърдечно–съдовата система реагира  на опасността, свързана с процедурата на космическия полет. Но това не е съвсем така, тъй като при спускането на съветския луноход от площадката за кацане честотата на пулса на членовете на наземния екипаж също така рязко се повишила и достигнала 130–135 удара в минута, въпреки че не съществувала никаква опасност от техния живот – те си седели в меките кресла на Центъра за управление на космическите полети.

Тук трябва да се отбележи, че във всички условия, дори и в най–тежките, някои хора (около 25% от населението) запазват самообладание, действат ясно и решително в съответствие със ситуацията. След като са разпитани хора попаднали в екстремни ситуации и са запазили самообладание, се е установило, че те не са мислили за собственото си оцеляване, а за отговорността от изхода на ситуацията. Излиза, че при някои появата на страх от отговорност само изостря мисълта, докато при други – го парализира. При първата група „свръхмисълта” на осъзнаването от отговорността води до максимална концентрация на способностите, което помага да се действа ясно и целенасочено. В момента на замяната на „свръхмисълта” с панически страх и с неяснотата на това какво трябва да се направи в конкретното положение настъпва загуба на самообладание и се развиват различни психогенни разстройства. За съжаление трябва да признаем, че повечето хора в първия миг от екстремната ситуация са стреснати и не толкова активни.

Този страх е по изразен у жените, отколкото у мъжете, и постепенно намалява с напредването на възрастта.

 

Лечение на Страх от отговорност

С помощта на НЛП Терапия, всеки може да преодолее тази фобия, като в процеса на работа се откриват блокажите, които пречат за непоемането на отговорност. Обучения НЛП терапевт може да приложи подходящото лечение и да помогне да откриете причината (причините), която е предизвикала чувството у вас на страх от отговорност и след това в терапевтичния процес да достигнете до желаното състояние.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love