blogСТРАХОВЕ

Страх от Паяци

Преди да прочетете за това как може да преодолеете своя страх от паяци се сещам за една история от гръцко-римската митология. Тази история разказва, че преди много години живеела една девойка на име Арах, която била отличен тъкач. Арах била ученичка на богинята на занаятите – Атина и изработвала невероятни красиви гоблени. След като станала известна тя започнала да отрича, че всичко това което прави е научила от Атина.

Богинята на занаятите – Атина, била толкова много ядосана, че я предизвиквала да се съревновават, коя ще ушие по красив гоблен.

Така и станало, започнали да шият и двете завършили по едно и също време, но гоблена на Арах бил толкова красив, че спечелила двубоя. Атина се разгневила още повече и в яростта си ударила смъртоносно Арах по главата и тя паднала неподвижно на земята.

Когато Атина осъзнала какво е направила решила да и върне живота, като я върнала тук на земята като паяк, за да може да продължи с красивото си тъкане.

 

Какво е Страх от Паяци?

страх от паяци Ако имате страх от паяци е възможно да имате фобия от паяци. По-принцип страхът е полезен за хората, защото ги предпазва от неприятности, но когато този страх прерасне във фобия, започва да им пречи.

Когато страхът от паяци е силен и човек изпитва панически страх се определя като тревожно разстройство с наименование Арахнофобия (Arachnophobia).

Арахнофобията при някои хора, може да се задейства само от мисълта за паяк или дори ако видят паяк на снимка. Това за хората, които нямат фобия от паяци може да звучи смешно и често не могат да разберат как човек може да се страхува от нещо толкова малко, като паяк.

Много от хората, които имат страх от паяци се страхуват да не изпаднат в ситуация в която могат да видят паяк. Правят всичко възможно да избягват такива ситуации или ако знаят, че там има паяк бягат надалеко и се опитват да се разсеят с нещо друго.

Освен страх от паяци, хората имат и други страхове и фобии от животни, като например страх от кучета, фобия от змии, страх от птици и др.

Симптомите включват силно потене, бързо дишане, ускорен пулс, гадене и др., които ще разгледаме по-подробно в статията.

Причини за Страх от Паяци

Учените изследвали причините за различните видове страх установили, че страхът от паяци е резултат от еволюционен подбор. Паяците и особено отровните винаги са били свързани с инфекции и заболявания и това следователно предизвиква отвращение при много хора.

Основните причини за страх от паяци при различните хора са различни:

 • За някой хора, които се страхуват това е нормална реакция, след като са видели други хора да се страхуват. Това най-често се наследява, когато децата виждат как родителите им се страхуват.
 • Културните особености могат да създадат страх от паяци. Много хора в Северна Африка се страхуват от големи и отровни паяци, докато за хората в Южна Африка те са деликатес и ги консумират. В НЛП на това му казваме рефрейминг – да смениш гледната точка.
 • Ако сте имали инцидент в миналото с паяк и това е създало дискомфорт, може да сте развили фобия след това.

 

Независимо от причината, която поражда вашата фобия, искам да знаете, че тя е лечима с техники от НЛП и то в кратки срокове. Обадете се на 0879 85 90 58  сега  за да получите безплатна информация за процеса на лечение с НЛП.

 

Симптоми на Страх от Паяци

Първоначалните симптоми на страх от паяци могат да се появят в ранните детски или тийнейджърски години и ако не се преодолеят с НЛП техники, те ще продължават да се появяват и когато човек стане на по-голяма възраст.

Физическите симптоми при различните хора са различни, но най-често са следните:

 • виене на свят
 • учестен пулс
 • плач, викане
 • изпотяване
 • болка в гърдите
 • затруднено дишане или задушаване
 • топли и студени вълни
 • треперене на цялото тяло или крайниците
 • гадене и други стомашни проблеми

Както прочетохте в началото на статията при някой, тези симптоми могат да се появят дори и ако гледат паяк на снимка.

Лечение на Страх от Паяци

Традиционният старомоден начин за лечение на страх от паяци се нарича  систематична десенсибилизация. Това е метод, който масово се прилага от психотерапевтите, при който се оценява степента на страх от паяци за съответния човек и след това се прилагат различни техники  за релаксация, медитация и др., чрез които човек се отпуска. Когато човек е напълно отпуснат се изправя срещу своя страх.

На теория звучи добре, но на практика, това в действителност е доста агресивен метод от гледна точка на това, че трябва да се изправите срещу страха си (паяка).

Излагането срещу страха, може да доведе до неочаквани реакции, които могат да бъдат много опасни както за клиента, така и за психотерапевта.

Предлагам един по-надежден, по-сигурен и по-бърз начин за лечение на страх от паяци, наречен НЛП Терапия.

Днес благодарение на различния начин на мислене и търсене на други по-бързи и по-надеждни подходи за лечение на страхове и фобии, създателя на НЛП – д-р Ричард Бандлър е открил и разработил нов по-бърз и по-сигурен метод за лечение на страх, който го е нарекъл – метод за бързо лечение на фобии.

При този метод вие не трябва да се изправяте срещу страха многократно, а просто като страничен наблюдател, чрез НЛП техники – препрограмирате начина си на мислене относно това, което причинява страха. Толкова е просто!

Днес НЛП е най-надежния и бърз метод за лечение на страхове и фобии от всякакво естество. Ако имате страх от паяци или някакъв друг страх или фобия обадете се на 0879 85 90 58  сега  за да ви помогна.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
Info@nlptherapy.bg

Spread the love