blogСТРАХОВЕ

Страх от Преследване

Представете си, че се събуждате сутрин и си мислите, че съседът ви е планирал да ви убие, или че съпругът ви е сложил отрова в сутрешното ви кафе. Това са само някои от сценариите, които могат да се случат на хора засегнати от страх от преследване.

Какво е Страх от Преследване?

Този страх не е фобия и не влиза в категорията тревожни разстройства, защото е различен от другите страхове, които са свързани с конкретен обект или субект на който реагирате със панически страх.

страх от преследване Страхът от преследване се отнася до неверни убеждения или вярвания за които смятате, че са истина – въпреки реалните обстоятелства, които доказват друго.

Смята се, че около 10% от населението в някаква част от живота си са имали или ще имат параноични мисли (параноя), които водят до преследващи заблуди, но с течение на времето отминават.

За хората, които изпитват страх от преследване за дълъг период от време е по-вероятно да имат предшестващо психично заболяване, като например шизофрения, биполярно разстройство, параноя и др.

Мислите, че някой съзнателно иска да навреди на репутацията ви или да саботира живота ви, са характерни за преследващите заблуди.

За да ви помогна да получите по-добро разбиране за страха от преследване е важно да разберете правилно термините „заблуда” и „преследване”. Важно е да осъзнаете, че заблудите не винаги са свързани с преследване и в някои случаи преследването не е заблуда.

Заблуда – означава фалшиво вярване или възприятие, в което индивида има пълна убеденост, въпреки значителни противоречиви доказателства. Тези фалшиви вярвания обикновено се опровергават лесно с научни доказателства и тези.

Преследване – отнася се до малтретиране, дискриминация или виктаминизиране (процес, в който хората стават жертви) на лице или група хора по конкретна причина. В някои случаи може да има логическо обоснована причина за преследване, като мъчително лишаване от свобода за лице, извършило тежко престъпление. Най-популярните видове преследвания са свързани с религиозна, етническа и политическа принадлежност – те обикновено не са оправдани с рационалност.

Термина Страх от Преследване съчетава заблуда и преследване и се отнася до фалшиво вярване или мисъл, че друг (лице, множество хора или група) е на мисия да им навреди или малтретира.

 

Симптоми на Страх от Преследване

Хората със страх от преследване имат различни симптоми и най-често могат да се изразят в тези или други мисли:

„Преследват ме” – имат убеждението, че  са преследвани от друг човек или група хора.

„Измъчват ме” – вярват, че някой иска да ги измъчва физически, емоционално или и двете. Някои вярват, че могат да бъдат отровени, физически наранени или психически манипулирани.

„Мамят ме” – смятат, че са измамени или излъгани – което води до финансови загуби.

„Подиграват се с мен” – хората с преследващи заблуди могат да си мислят, че другите се подиграват или забавляват зад гърба им, което може да навреди на репутацията им.

„Някой ме наблюдава” – вярват, че някой ги наблюдава през прозореца, в парка или на друго обществено място. Вярват и са убедени, че някой подслушва телефона им или имат инсталиран чип в телефона или компютъра, чрез който ги проследяват.

„Искат да ме убият” – в екстремни случаи на страх от преследване, някои хора може да вярват, че други са наели наемен убиец за да ги намери и убие. В други случаи може да вярват, че собствените им семейства или колеги от работа са подготвили убийството им. Това води до параноично поведение, което ги кара непрекъснато да проверяват, кой стои зад тях, съмняват се в храната (страх от отравяне), която ядат и търсят саботаж в действията на другите.

 

Причини за Страх от Преследване

Не е известно, какво точно причинява този страх, но някои учени се обединяват около тезата за мозъчни аномалии. В други случаи страх от преследване може да е резултат от злоупотреба с наркотици, генетични полиморфизми, концентрация на невротрансмитери и др.

Мозъчни аномалии. Една от причините може да се дължи на анатомични различия в специфични области на мозъка. Това може да доведе до несъответствие между опит и очакване – което води до заблуди и погрешни вярвания.

Мозъчни наранявания. Изследванията показват, че при много от хората със страх от преследване е имало травма на главата в миналото, която вероятно е засегнала темпоралния лоб.

Генетика. Вероятно има генетичен компонент, който играе роля. По-специално учените са предположили, че полиморфизмите на гените, отговорни за допаминенергичната невротрансмисия, могат да бъдат причина за този страх.

Невротрансмитерите. Концентрация на определени невротрансмитери влияе върху това дали някой изпитва страх и преследващи мисли. Смята се, че стимулиращите невротрансмитери, особено тези на допамина, може да доведат до заблуди на преследване.

Наркотици. Злоупотребата с някои синтетични наркотици, като екстази, LSD,  амфетамин и други може да предизвика страх от преследване.

Невродегенеративни заболявания. Свързани са с доминация и хиперактивност на лявото полукълбо на мозъка.

Плътност на рецепторите. Счита се, че плътността на невротрансмитерите и особено тези, които са отговорни за обработката на допамина могат да причинят страх от преследване. Когато има ниски концентрации на допаминови рецептори в определени региони, съществуващите рецептори могат да бъдат бомбандирани или претоварени от обработката на допамин, което води до това човек да изпита заблуди (преследване) или халюцинации.

 

Лечение на Страх от Преследване

Най-често за лечение на страх от преследване се използват лекарства и/или терапия. В зависимост от степента на страх и резултатите до които води, може да се прецени как да се действа за по-нататъшното му преодоляване.

Всички знаем, че НЛП Терапия се използва, като най-бързия и най-надежден метод за лечение на страхове и фобии.

Но както споменах в началото на статията – този страх се различава от другите тревожни разстройства, по това, че може да се дължи на хронични психични заболявания.

За всички други случаи НЛП може да ви помогне да се научите как да се справяте с неправилните възприятия (страхове и заблуди).

Ако вие или някой, който познавате има страх от преследване, не се колебайте да ми се обадите на 0879 85 90 58 за да споделите това което ви притеснява.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love