blogСТРАХОВЕ

Страх от Раждане

Раждането на дете е едно от най-интензивните и емоционални преживявания, през които може да премине тялото на всяка жена и е разбираемо, че много жени са нервни по време на бременността.

Но при някои жени породеното безпокойство и тревожност могат да бъдат изключително изтощаващи и да прераснат в силен неконтролируем страх.

От тази кратка статия – страх от раждане, ще научите точните причини, специфичните симптоми и възможностите за лечение.

 

Какво е Страх от Раждане?

За първи път обществеността обръща по-голямо внимание на този страх едва през 2000 год., когато д-р Кристина Хофберг прави проучване в което изследва как бременността се отразява на женската психика и открива, че 10% от жените по света са засегнати от това психическо разстройство.

Едва след 2000-та година този страх се класифицира, като вид фобия с наименование Токофобия.

Произхода на думата е гръцки и е съставена от две думи:

  • „tokos“ – раждане
  • „phobos“ – страх

Както се досещате, токофобията засяга жени, които имат страх от забременяване, бременност и раждане. Това е една от най-честите причини, поради която някои жени да искат раждане чрез секцио.

Нормално е повечето жени да изпитват малък страх и тревога по време на бременността и относно това което предстои. Но при други този страх ескалира до крайност и обичайните тревоги могат да се превърнат в силен панически страх, който да доведе дори и до паник атака по време на бременност.

Бъдете спокойни, всеки в това състояние може да получи помощ и подходящо лечение без лекарства за което ще прочетете по нататък в статията, но нека сега разгледаме причините.

 

Причини за Страх от Раждане

Причините могат да бъдат най-различни. Жени могат да се страхуват от живота на бебето, или своя собствен, да се страхуват от неизвестното по време на раждането. Могат да нямат доверие в акушерите и т.н.

Причините могат да се разделят условно в две групи:

Първични причини за страх от раждане

Към тях спадат дълбокия ужас от предстоящото раждане на жени, които никога не са имали деца. Този страх може да започне още по време на тийнейджърските години, преди самото забременяване или по време на бременността. Може да е свързано със заучаване, ако са били първо дете в семейството и са станали свидетели на мъките на майка си, ако тя е имала тежка бременност, и да свързват бременността с нещо лошо и страшно. Често раждали майки обичат да преувеличават „ужасите“, които са преживели и разказват на други жени на които им предстои раждане, без да осъзнават, че това не е правилно.

Вторични причини за страх от раждане

Среща се при жени, които са преживели раждане, което е било свързано с усложнения породили посттравматичен стрес, или жени които са имали други тревожни разстройства. Много жени с тази фобия са имали някакъв вид физически или умствена травма в живота си – сексуално насилие, неприятни раждания, спонтанен аборт или други негативни моменти, свързани със силни болки.

Независимо от причините този вид страх е нормален за повечето жени, но за тези които имат фобия може да ги накара да отлагат забременяване, което да доведе до спорове със техния приятел или съпруг.

 

Симптоми на Страх от Раждане

Токофобията е подобна на всяка друга форма на психично разстройство, тъй като може да се влоши ако не се лекува. Тук са изброени основните симптоми на страх от раждане:

  • Депресия по време на бременност. Въпреки, че е обичайно бременните жени да преминават през различни настроения поради хормоните на бременността, продължителната депресия е нещо, за което трябва да се внимава.
  • Нервност при бременност. Бременността е стресова част от живота на всяка жена, но ако този стрес се превърне в постоянно нервно напрежение, тревожност и страх, определено има проблем за който трябва да се потърси терапевт.

Физическите и психологическите симптоми на страх от раждане варират в зависимост от интензивността на фобията. Основно са: изпотяване, треперене, плач, кошмари, пристъпи на паника, безпокойство, повишен сърдечен ритъм, бързо дишане, мисли за смърт, повръщане, гадене, виене на свят, прекомерно мислене – страх ме е от раждането, страх ме е от смъртта, страх ме е какво ще се случи и др.

При някои жени тези симптоми за пръв път се появяват, когато отидат да раждат и преди това не са знаели, че имат фобия.

Лечение на Страх от Раждане

За тези, които имат Токофобия е важно да знаят, че съществуват надеждни методи за лечение на страх от раждане, които дават реални резултати с жените, потърсили лечение.

Първо което може да направите сами преди да потърсите специалист е лека физическа активност, бавно дишане, релаксация, медитация, които могат да спомогнат за успокояване на тялото и облекчаване на тревожността, която идва от страха.

Ако това не помогне е необходимо да се потърси специалист с опит в лечението на тази фобия.

В никакъв случай, не вземайте лекарства, защото те не помагат, а само потискат симптомите. Ако вече сте бременна дори е опасно.

Както при другите тревожни разстройства и този страх може да бъде лекуван със съответния метод. Добри и бързи резултати дават НЛП Терапия и Хипнотерапия.

Ако искате да разберете повече за възможностите за лечение на страх от раждане, може да се обадите на 0879 85 90 58  сега  или да направите запитване на info@nlptherapy.bg

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love