blogСТРАХОВЕ

Страх от Самота

Изненадващо, колко голям брой от хората по света изпитват страх от самота.

Страхуваме се да не ни изостави партньора, с който живеем, страхуваме се да не загубим семейството си , да не останем сами на непознати места, без да има някой който да помолим за помощ.

Всички сме го усетили дълбоко вътре в нас, въпреки, че отчаяно се опитваме да го избегнем.

Преди да прочетете тази статия, може да прочетете статията – Лечение на Страх от Самота с НЛП, която е по–действителен случай с една жена Таня – която се справи със този страх.

страх от самота Страдащите от този страх изпитват излишно безпокойство, въпреки, че осъзнават, че той сам по себе си не застрашава техния живот.

Нормално е да се притеснявате за ситуации, които биха застрашили вашия живот, като страх от високо, страх от болести, страх от нараняване, но не е нормално да страдате, че ще останете сами, защото в живота на човек има такива моменти .

Ако вашия страх от самота се характеризира с изключителна несигурност, тревожност и депресия, когато се налага да останете сами, дори и за кратко време това се определя като Аутофобия.

Аутофобия (Autophobia) е вид фобия и наименованието има гръцки произход. Съставена е от две думи „auto”, което значи самостоятелно и „phobia” – страх.

Човек може да откаже да спи, яде и да отиде в банята сам. Засегнатите не могат да се справят с лесни ежедневни задачи, а понякога се стига и до зависимости от алкохол, наркотици и др.

 

Причини за Страх от Самота

Както и при повечето видове фобии причините за страх от самота могат да бъдат различни:

Самотен период в живота на човек. Ако човек за определен период от времето е бил сам и това не му е харесало, може да му е останало травма и това сега да е причина да се страхува да не остане сам отново.

Травма в миналото, когато сте били дете. При хората, които когато са били деца и са подлагани на непрекъснат стрес, тревожност, лоши взаимоотношения от страна на родителите, и един от двамата родители си е тръгнал от връзката, и детето е било принудено да остане само с единия родител е възможно да бъдат причини за тази фобия.

Неувереността. Причини за страх от самотата, могат да бъдат недоверие и вяра в собствените способности да се справяте с трудни ситуации в живота, като смърт на близък човек и породената след това мъка, евентуална раздяла с човека, с който живеете и неувереността, как да се справите сами. Чувствате, че тези ситуации, които могат да се случат във вашия живот са извън вашия контрол и се поддавате на паника.

Незадоволени потребности. Ако ви е липсвало самоувереност и ако сте били отхвърлени много пъти преди това може да се пристрастите към общуване, само за да получите социално одобрение, за да компенсирате неудовлетворените социални потребности в миналото.

Независимо от причините времето прекарано сам понякога може да направи времето, прекарано с други хора още по–приятно. Не забравяйте, че самотата сама по себе си не е задължително да означава, че сте сами.

 

Симптоми на Страх от Самота

Всяка една фобия или страх имат съответните симптоми. Обикновено симптомите, които се появяват при страх от самота са – физически и психически, защото мозъка и тялото са една система, която реагира чрез различните симптоми.

Физически симптоми:

 • Изпотяване
 • Болки в гърдите
 • Студени или горещи вълни
 • Пресъхване на устата
 • Треперене или разклащане на тялото
 • Замаяност, световъртеж, чувство на нестабилност
 • Учестен пулс, сърцебиене
 • Усещане за задушаване
 • Изтръпване на крайниците или мравучкане
 • Стомашни проблеми

Психически симптоми:

 • Страх от смъртта
 • Страх от загуба на ума, страх от полудяване
 • Невъзможност да се прави разлика между това което е реално и нереалното. Появяват се фантазии.
 • Страх от загубата на контрол
 • Страх от загубата на съзнание

 

Много често страдащите от страха от самотата имат  Агорафобия (страх от открити места и площади) или Танатофобия (страх от смъртта), защото симптомите се препокриват.

 

Лечение на Страх от Самота

Лекарствата не са за предпочитане при лечение на страх от самота, защото те не лекуват причината, а потискат симптомите. Също така могат да навредят на вашето здраве.

Алтернативни методи на лечение:

Релаксация – техниките за релаксация могат да направят чудеса за способността да получите лечение на страх от самота.

Спорт – интензивния спорт, като бягане, плуване и др. изгарят натрупаното количество адреналин в тялото и освобождават място на допамина, който ще ви направи щастливи.

Медитация и йога са по спокойни начини за справяне със страха.

Визуализация – техниките за визуализация ще ви направят по уверени в себе си и ще изградят така нужното доверие за да се справите със страха.

Ако изброените по–горе методи за самопомощ не помагат е необходимо да потърсите НЛП Терапевт, който със сигурност знае как да приложи НЛП Терапия за лечение на страх от самота.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love