blogСТРАХОВЕ

Страх от Смъртта

Всеки човек в даден момент от живота си може да е изпитвал страх от смъртта. Никой не може да избяга от съдбата си и, че рано или късно това ще се случи.

И това е напълно нормално, защото по този начин подсъзнанието ни предпазва от живото застрашаващи ситуации в които сме попаднали. Ако не изпитваме никакъв страх има голяма вероятност да пострадаме.

страх от смъртта Страхът от смъртта става проблем и се превръща във фобия, когато започнем да мислим постоянно за нея всеки ден.

Това състояние е известно като танатофобия. Терминът танатофобия идва от гръцки и означава постоянен и твърде краен страх от смъртта или от това да не умрем, без логическо обяснение.

Състои се от две думи:

 • Танатос, което означава смърт
 • Фобос, което означава страх

Тази фобия може да ни промени до степен, че да спрем всички ежедневни дейности. Някой избягват излизането от дома, за да останат в безопасност.

Танатофобията е напълно различна от некрофобия – страх от мъртви неща.

Причини за страх от смъртта
Както при повечето фобии, така и тази – страх от смъртта, може да е резултат от външни събития (травмиращо преживяване) или предразположеност (като деца ние научаваме, че смъртта е неизбежна и непредсказуема, но това може да парализира справянето със танатофобията).

– Травмиращо преживяване в миналото
Танатофобията може да се е породила от минало травмиращо събитие, когато лицето е било изложено на опасност за живота си. Например: – бедствия, аварии, тежко заболяване, насилие и др. Може да бъде и резултат от това да сме станали свидетели на смъртта на близък роднина.
– Религиозни причини
Танатофобията също може да бъде свързана с религията. Почти всички съществуващи религии твърдят различни обяснения за задгробен живот, рая и ада. Ако сме прекалено предпазливи и обмисляме постоянно,Какво ще се случи, след като умрем?, Кога ще умрем?, може да развием танатофобия.

Симптоми на страх от смъртта
Симптомите могат да бъдат – физически, психически и емоционални. Само споменаване на смърт или показване на изображение със смърт, може да предизвика тревожност и да се появят следните симптоми:

 • Физически симптоми: замаяност, пресъхване на устата, болки в стомаха, изпотяване, сърцебиене, гадене, треперене, усещане за задушаване, болки в гърдите или дискомфорт, горещи или студени вълни, треперене или мравучкане по цялото тяло.
 • Психически симптоми: постоянен силен страх от смъртта, загуба на контрол, чувство, че полудяваме, неконтролируеми действия, неспособност да правим разлика между реалност и нереалност
 • Емоционални симптоми: желание да избягваме сегашната ситуация, постоянна тревожностгняв, тъга, вина.

Кога да отида на терапия?
Когато симптомите продължат над 6 месеца и са засегнали нормалните ежедневни дейности, човек трябва незабавно да се консултира с терапевт. Фобията става толкова силна, че завладява човек и той започва съзнателно да избягва да излиза от дома с цел да предотврати евентуални заплахи за живота си.

Лечение на страх от смъртта
Терапията може да ви помогне да преодолеете симптомите. При всеки човек е индивидуално, но със сигурност има лечение на страх от смъртта, защото много хора са преодолели тази фобия.

Много видове терапии и техники са на разположение днес, за да могат хората да се справят:

 • НЛП Терапия – най–бързия метод за лечение на страх от смъртта
 • Хипнотерапия – доближава се като ефективност до НЛП Терапията
 • Религиозно консултиране – ако причината е на база религиозни вярвания
 • Когнитивно поведенческа терапия – променя основните вярвания и мисли, които са причина за фобията
 • Регресивна терапия – човека преживява събитията на ново, анализира ги и ги интерпретира правилно
 • Групова терапия с други хора имащи същия проблем
 • Техники за релаксация, медитация, контролирано дишане и визуализации също помагат при лечение на страх от смъртта
 • Лекарства – няма все още научни доказателства за ефективността на лечение с лекарства. Също така може да доведат до много нежелани реакции.

Независимо, кой от методите ще изберете имайте предвид, че лечението изисква време. Необходими са между 5 и 10 терапевтични сесии до непълното премахване.

Запомнете най–важното: има лечение на страх от смъртта!
Обадете се и си запазете час за консултация на посочения по долу телефон, сега!

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love

One thought on “Страх от Смъртта

 1. Аз имам страх от смъртта
  .. Само вечер като си легна… И почват тези мисли…. Това значи тоава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *