blogСТРАХОВЕ

Страх от Шофиране

Проблемът страх от шофиране е често срещано тревожно разстройство, но този страх може да бъде преодолян. Първата стъпка е да се разбере, кое го предизвиква и след това с НЛП техники  да бъде сведен до минимум или напълно преодолян. За това ще прочетете в тази кратка статия.

Какво е Страх от Шофиране?

страх от шофиране Ако този страх окаже влияние върху ежедневието на човек и му пречи да шофира се определя като фобия с наименование Вихофобия.

Човек с такава фобия е засегнат до такава степен от страха, че той отказва да шофира автомобил и предпочита да използва градски транспорт или такси за да отиде на работа, училище, пазар, лекар или др.

Други разчитат на член от семейството или приятели да ги возят с кола, за да свършат ежедневните задължения.

Има различни степени на страх от шофиране. Някои хора се страхуват, когато шофират по магистрали или натоварени пътища. Други се страхуват, когато шофират в града, а трети въпреки, че притежават шофьорска книжка изобщо не са в състояние да шофират, защото когато се качат в кола получават пристъп на паника. В тежки случаи, човек може да се страхува дори и, ако е пътник в автомобил.

В ранните етапи на тази фобия, засегнатия понякога се опитва да преодолее своите страхове съзнателно и започва да избягва шофирането, когато се появи тревожност. Но това избягване бързо се превръща в навик, защото следващия път е много по-трудно. Избягването на ситуации, които ни карат да изпитваме тревожност и страх, ни прави още по-чувствителни и това само затвърждава фобията.

 

Причини за Страх от Шофиране

Причините за този страх могат да бъдат различни:

Пътно транспортно произшествие, като автомобилна катастрофа на която сте станали свидетели или сте били участник в нея е една доста срещана причина за поява на страх от шофиране.

Шофиране на непознати места. За някои шофьори, които всеки ден пътуват с автомобил от дома до работа и обратно е рутинна дейност, но тръгвайки да шофират по непознат маршрут изпитват страх и паника от непознатото и често им минават следните мисли в главата: Какво ще стане ако сбъркам? Какво ще стане ако не мога да намеря място за паркиране? Какво ще стане ако спукам гума и няма, кой да ми помогне?

Строг инструктор, при който сте карали курс за шофьори. Ако по време на курса за шофьори сте имали строг инструктор, който ви е викал и ви си е карал, може да е причина за развитие на Вихофобия.

Ежедневните задръствания. Ако често попадате в задръствания и имате страх от пристъп на паника, който се изразява със сърцебиене, затруднено дишане, замаяност или гадене, може да е причина за страх от шофиране. Човек се чувства като в капан и тревожността ескалира.

Медиите. Гледане на телевизия или четенето на новини за лоши злополуки, може да изградят на подсъзнателно ниво негативни мисли и да предизвикат панически страх.

Страх от смъртта. В основата на всяка фобия е преувеличеното чувство за опасност и подценяване на собствените способности да се справим. Човек може да изпитва страх от собственото си шофиране, но може да няма вяра и на други хора. Често хората с активно въображение започват да си представят най-ужасната катастрофа с фатален край, която може да се случи. Не е необходимо да сте станали жертва на предишна катастрофа за да изпитвате страх от смъртта.

Метеорологични условия. След като сте пътували в лоши метеорологични условия, като мъгла, проливен дъжд, сняг, поледица и др. е възмжно да се притеснявате за вашата сигурност.

Агорафобия. Агорафобия се характеризира с тревога и пристъп на паника, докато човек е в тълпи или на обществени места. Но също така една от възможностите за развитие на агорафобия е ако човек не може да пътува на дълги разстояния далеч от дома. По време на път, човек може да се чувства, че няма контрол и агорафобията да се окаже причина за страх от шофиране.

 

Симптоми на Страх от Шофиране

Подобно на другите фобии, този страх може да доведе до физически и психически симптоми. Хората с посттравматичен стрес могат да имат натрапчиви мисли или многократно визуализиране на инцидента.

Физическите симптоми на страх от шофиране включват: сърцебиене, неравномерно дишане, болки в гърдите, треперене, пресъхване на устата,  нервен стомах, гадене, виене на свят, потни ръце и др.

Психическите симптоми на страх от шофиране включват: избягване на ситуации, които включват шофиране, чувство за панически страх при мисълта за шофиране, чувство за загуба на контрол, чувство за откъсване от реалността и др.

Някои хора могат да избягват пътуване по магистрали или да търсят обходни маршрути за да се опитат да контролират симптомите. Други могат да намерят всякакви аргументи за да не се качват в автомобил.

Лечение на Страх от Шофиране

Както всяка фобия, така и тази, може да бъде преодоляна с лечение. Най-ефективни са Хипноза и  НЛП Терапия.

Създадена преди повече от 40 години НЛП Терапията и до днес помага на много хора по света, може да помогне и на вас.

С НЛП може да излезете от омагьосания кръг на автоматично поведение и страх, които имат силно влияние върху вашия ум. НЛП техниките работят върху вашето подсъзнание, за да ви помогнат да се научите на нови начини за създаване на положителни мисловни модели. Вие ще претърпите положителни промени, които ще ви помагат до края на живота ви..

Ако имате страх от шофиране обадете се на 0879 85 90 58 за да получите лечение с НЛП, с което ще промените живота си.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love