blogТРЕВОЖНОСТ

Стрес

В днешно време думата стрес се използва често в ежедневието ни. Всяка една работа е свързана със известно напрежение. Ако не беше така, вероятно щяхме да се отегчим, но ако това нерно напрежение започне да надхвърля нормалните граници, се налага да вземем мерки, защото прекомерния стрес може да повлияе на нашето здраве и ежедневие.

стрес Какво е стрес и причини за стресовите състояния в нашия живот?
Стресът е ответна реакция на нашето тяло към определени обстоятелства. Той е опит на физическото тялото и психиката да се приспособят към дадена променяща се ситуация с помощта на всички органи в човешкото тяло. /прочети статията – вегетативна нервна система/

Това са измененията в жизнената среда, които задействат адаптивния отговор на нашия организъм. Те могат да включват сериозни ситуации от рода на наскоро открито тежко заболяване, освобождаване от работа, а могат да бъдат и тривиални дразнители, като улично задръстване или проблем със служебния компютър.

Видове Стрес
Според д–р Селие се дели на три вида:

 • Положителен стрес Не всеки стрес е негативен. Положителният или добър е онзи, който ни мотивира за високи постижения. Той ни дава енергия, повишава издръжливостта и концентрацията ни. Обикновено се среща тогава, когато чувстваме, че имаме известна степен контрол над обстоятелствата.
 • Отрицателен стрес Това е вредния деструктивен стрес. С него организмът ни реагира на ситуации, върху които нямаме възможност да влияем. Когато се чувстваме застрашени или неспокойни в тялото ни се отделят вещества /кортизол/, които ускоряват пулса ни и ние изпадаме в готовност за „борба или бягство”. Влизаме в симпатикова нервна система.
 • Хиперстрес. Той води до пагубни последици за нашето здраве, работа и взаимоотношения с околните. Това е типът стрес, на който се дължат нервната и психическата преумора, стомашните язви /виж статията – нервен стомах/ и инфарктите.

Ако стресът е прекалено интензивен, това води до прекомерна концентрация или до неспособност за такава, а също до влошена координация, тъй че индивидът се затруднява в преценката си кога и как да действа.

Функциите му се потискат и ефективността му спада поради нервно напрежение, страх или гняв. Той действа неадекватно, бяга от конкретната ситуация и може да получи паник атака. Ако подобен вид стрес трае твърде дълго, това може да доведе до физически и умствени проблеми.

Симптоми на Стрес
Най–честите симптоми, произтичащи от стреса, които оказват влияние върху човека могат да бъдат разделени на психически и физически.

– Психически симптоми:

– Физически симптоми:

 • Повишено кръвно налягане
 • Нервен стомах – стомашни разстройства, киселини, язви, гастрити
 • Главоболие
 • Кожни обриви и сърбежи
 • Световъртеж
 • Чести заболявания, поради отслабена имунна система

Изброените физически и психически симптоми могат да повлияят върху поведението на човека и той да прояви:

 • Ирационални реакции към действия и изказвания на други хора
 • Арогантност
 • Избухливост
 • Безразсъдно шофиране
 • Риск от злополуки, поради понижена концентрация
 • Безпричинен смях
 • Повишена употреба на кафе, цигари, алкохол и зависимости

Лечение на стрес
Всеки от нас се сблъсква с напрежение в ежедневието си. Това има и своята добра страна, защото ни мобилизира да се справяме с неща, които иначе изглеждат трудно достижими. Какво да направим, за да ограничим стреса поне дотолкова, че да можем да живеем нормално?

За щастие разполагаме с няколко изпитани техники, към които да прибегнем за адекватно лечение на стрес:
– Самодисциплина
Терминът самодисциплина, често причинява известен дискомфорт и съпротива, поради погрешното схващане, че това е нещо неприятно и трудно за постигане. Всъщност да бъдем самодисциплинирани не изисква големи усилия, може да бъде забавно и да ни донесе големи ползи.

Самодисциплината се проявява в различни форми, като например постоянство, сдържаност, издръжливост, осъзнатост. Човек със самодисциплина мисли преди да дейсва и това му дава възможност да се справя със стреса. Самодисциплинирания човек е по–точен, инвестира повече време и усилия в това, което иска да постигне и се справя със критични ситуации с лекота.

– Грижа за собственото здраве
Хората, които полагат грижи за личното си здраве и самочувствие, са далеч по–малко податливи на вредните ефекти на стреса.

Ако се храним целесъобразно ще изглеждаме добре, ще бъдем в настроение, ще се радваме на живота, ще имаме самочувствие и трудно бихме се депресирали от неочаквани ситуации. За това може да ви помогне природния продукт Боров прашец.

– Релаксиране
Експертите са единодушни, че най–ефективната терапия за моментно премахване на стреса е релаксацията. Под каква форма ще бъде тя, зависи от ситуацията, както и от индивидуалните ни методи и предпочитания.

Един ефикасен метод на релаксация е просто за кратко да си помечтаем. Позволете на ума си да отплава към някой приятен спомен – пътешествие, което ви е доставило удоволствие. Спомнете си какво сте видели тогава, красива гледка или картина, радостно изживяване. Насладете се на този момент. Чуйте звуците или гласовете , които сте чули в онзи момент. Изживейте го отново. Усетете мириса на цветята, вкусете солените морски пръски, вдишайте планински въздух, обградете с поглед осеяното с макове поле. Когато мозъкът ви се отклони от тежестта на проблемите и се насити с приятни и радостни мисли, той ще се отпусне и напрежението ще се стопи от само себе си. Ще се изпълните с хормони на щастието.

– Физически упражнения
Те са едно чудесно средство за намаляване на напрежението. Естествено, ако работим в общо помещение с други хора, не винаги е уместно да подскачаме по средата на стаята, когато сме стресирани. Но има и много други упражнения, които не са така очевидни за околните. Едни от тях са дихателните – те са лесни за изпълнение и не смущават околните. Например може да вдишате дълбоко през носа и бавно да издишате. Повторете това няколко пъти и ще забележите как цялото ви тяло реагира и започва да се отпуска. За повече подробности може да прочетете статията – Коремно Дишане за ЗДРАВЕ.

Разбира се в свободното си време можем да се занимаваме със спортове, като фитнес, колоездене, плуване, бягане, както и с любимите си хобита.

– Чувството за хумор
Когато сме притеснени под бремето на проблемите, обикновено не виждаме особен повод за смях. Но погледнем ли назад към нещата, които са ни измъчвали в миналото, често ни спохожда усмивка.

Много лекари препоръчват смеха, като средство за премахване не само на напрежението, но дори на физическата болка(главоболие). Хората, които притежават чувство за хумор, имат далеч, по–малък шанс да станат жертва на стреса, отколкото останалите.

– Споделяне и търсене на помощ от приятели и колеги
За някой това може да бъде приятен разговор по телефона, за други да пият кафе в приятна компания.

Понякога стресът е толкова съкрушителен, че не можем да се справим с него сами. Тогава имаме възможност да се обърнем за съдействие към професионални консултанти – НЛП терапевт или НЛП консултант в зависимост от конкретния проблем.

За щастие това е само една от многото възможности – НЛП Терапия. Запомнете, вие не сте сами.

Всеки от нас трябва да разполага с дейности и занимания, които да му помогнат ефективно да се разтоварва от напрежението. Не позволявайте то да помрачава живота ви. Когато прилагате един или няколко от способите, описани по–горе, ще можете по–лесно да се справите със стреса и да се върнете към нормален живот.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *