blog

Сърдечна Невроза

Повечето хора, които имат болки в гърдите, бодежи в сърцето, сърцебиене, недостиг на въздух вероятно си мислят, че имат физически проблеми свързани със сърцето и това наистина може да е така, но ако тези симптоми са породени от психосоматика, то това се определя, като сърдечна невроза и спада в категорията психични заболявания.

 

Какво е Сърдечна Невроза?

Състоянието се определя, като реакция на повишена тревожност при която има симптоми близки или подобни до тези на сърдечна недостатъчност или болести на сърцето, но в действителност истинската причина не е сърдечно-съдови заболявания.

Според направени проучвания, около 60% от пациентите, които се консултират за пръв път със съмнения за сърдечна болест или инфаркт, всъщност страдат от преувеличена и ненужна тревога, а не на реална физическа болест на сърцето.

Тези хора изпитват най-често срещаните симптоми при сърдечни заболявания, но резултатите от изследванията никога не доказват, че имат реален физически проблем.

сърдечна невроза Пациентите, страдащи от сърдечна невроза, само предполагат, че чувството на дискомфорт в сърдечната област се дължи на сърдечно заболяване, но това в действителност не е така. Сърцето им е напълно здраво и медицинските изследвания изключват болест на сърцето.

Емоционалните реакции на пациенти с това заболяване могат да варират значително. Някой може да изпитват само страх, а други могат да имат и физически симптоми, като недостиг на въздух, задушаване и техните реакции да стават истерични, водещи до пристъп на паника, а дори и да си представят, че ще умрат.

При такива тежки негативни мисли, хората със сърдечна невроза могат да развият фобии, свързани със страх от смъртта или страх от болести.

Сърдечната невроза е известна още като Кардиофобия или синдром на Да Коста (Da Costa).

 

Причини за Сърдечна Невроза

Причините могат да бъдат различни, но най-често е предразположеността на човек към повишена тревожност и несъзнателни страхове.

Най-честите причини за сърдечна невроза са:

  • Невярна информация – грешна преценка от страна на медицинско лице, без да са направени допълнителни изследвания, които да констатират правилната диагноза. Грешно мнение или коментар даден от роднина или член от семейството, приятел, също може да подведе човек и да си въобрази, че наистина е болен.
  • Емоционални и чувствителни хора – тези хора е по-вероятно да развият това заболяване.
  • Прекомерния стрес – събития в живота като раздяла, професионални проблеми, злополуки, болест или смърт на близък човек.
  • Наследственост – много от страдащите със сърдечна невроза знаят, че има близък роднина със сърдечно заболяване, който е получил инфаркт.
  • Реален проблем на сърцето – в действителност, човек може да се диагностицира с незначителен сърдечен проблем, но той да го генерализира до такава степен, че да изпадне в тази невроза.

 

Симптоми на Сърдечна Невроза

Симптомите, често наподобяват реална болест на сърцето или получаване на инфаркт, които са породени от изброените причини по-горе. Симптомите, могат да бъдат различни при всеки и да бъдат с различна честота и интензитет. Най-честите симптоми включват:

Недостиг на въздух. Усещането за недостиг на въздух или задух, често са свързани със спазми и неправилно функциониране на диафрагмата, който е мускул служещ  основно за дишане. Усещането е като, че ли не може да се поеме въздух.

Хипервентилация. При някой хора, може да се появи обратното на недостиг на въздух, а имено учестено дишане. Това състояние се описва, като непрекъснато дълбоко дишане, чрез което човек се опитва да си набави по-големи количества кислород.

Замаяност. Чувство на прималяване, виене на свят, неустойчивост на краката или слабост. Причина за замаяност може да бъде изброения по-горе симптом – хипервентилация.

Болка в гърдите. Усещания за бодежи, парене, изтръпване и тъпа болка, които могат да бъдат за кратък или дълъг период от време. Обикновено се появява в лявата част на гръдния кош от страната на сърцето и е с различна сила. Понякога може да бъде толкова силна, че човек да си помисли, че получава сърдечен удар, а това в действителност да е само част от симптоматиката на сърдечна невроза.

Сърцебиене. Определя се като бързо и стресиращо биене на сърцето, обикновено причинено от стрес и напрежение.

Умора. Характеризира се като необичайно усещане за умора и изтощение. За разлика от нормалните случаи на умора, където след почивка, човек се възстановява и възвръща силите си, тук изтощението и чувството на отпадналост продължават и след това.

Други симптоми могат да бъдат – безсъние, главоболие, гадене, стомашен дискомфорт и неразположение.

 

Лечение на Сърдечна Невроза

Ако симптомите се появят за пръв път, трябва да се направят пълни медицински изследвания. Личния лекар трябва да назначи ЕКГ, ехокардиграфия, кръвни изследвани и други, които прецени. Ако не се открие никаква физическа причина и симптомите продължат, трябва да започне НЛП Терапия, възможно най-скоро.

Паралелно с НЛП Терапия, може да се правят дихателни упражнения, прогресивна мускулна релаксация, медитация, йога упражнения, които могат да подпомогнат процеса на лечение на сърдечна невроза.

Чрез НЛП Терапия, човек се научава да се справя със своите сърдечни пристъпи на тревожност. С помощта на НЛП техники, НЛП терапевта помага на клиента да контролира своята тревожност до нива, които ще му осигурят контрол и спокойствие на мислите, които предизвикват това психично заболяване.

При тежки форми на невроза, може да се приемат успокоителни или антидепресанти, но те само ще замаскират симптомите и няма да помогнат в дългосрочен период, защото не лекуват причината. В никакъв случай лекарствата не трябва да заменят работата с терапевт.

Всеки взел решение да използва НЛП Терапия, може да получи лечение на сърдечна невроза в бързи срокове.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love