blog

Тежка Депресия с Психотични Симптоми

Менталното състояние тежка депресия с психотични симптоми би могло да засегне както по-възрастни хора, така и деца и тийнейджъри. В чести случаи след като се открие, не се лекува при младите хора.

До скоро този тип психично заболяване не е проучвано в същата степен като другите психични разстройства. Затова това психично разстройство остава недостатъчно диагностицирано и лекувано.

Какво е тежка депресия с психотични симптоми?

Тежка депресия с психотични симптоми е сериозно психично заболяване. Когато човек боледува от него се комбинират депресивно настроение и психоза. Психозата обикновено е свързана с песимистичен тип мислене, че лошите преживявания ще се случат.  Повечето, страдащи от заболяването, се чувстват подтиснати  или тъжни в някакъв етап от живота си.

 

тежка депресия с психични симптоми Симптоми на тежка депресия с психотични симптоми

Тежката депресия с психотични симптоми се характеризира с потиснато настроение в по-голямата част от деня, понякога особено сутрин, и загуба на интерес към ежедневни дейности.  Симптомите са с продължителност най-малко две седмици. Симптомите могат да бъдат придружени от:

 • Поява на нарушена концентрация
 • Поява на нерешителност
 • Поява на неспокойствие
 • Поява на понижаване или на увеличаване на теглото
 • Поява на намаляване на удоволствие или интерес в почти всички дейности всеки ден
 • Поява на чувство на вина почти всеки ден
 • Поява на мисълта за самоубийство
 • Поява на мисли за смърт
 • Поява на безсъние или прекомерна сънливост (хиперсомния) почти всеки ден
 • Поява на загуба на енергия

 

Причини за тежка депресия с психотични симптоми

Някои често срещани причини за депресия са дошли от:

 • Появата на психични нарушения, които идват от нарушения във физическото здраве или от емоционално или сексуално насилие
 • Появата на лични конфликти в отношенията с други хора или със значим/по-висш човек в живота на болния
 • Появата на чувство за социална изолация или чувство за лишаване
 • Появата на дискомфорт в живота от преместване, дипломиране, промяна на работа, пенсиониране
 • Появата на тъга от загубата на любим човек чрез смърт, развод или раздяла

Причините, предизвикващи тежка депресия с психотични симптоми, могат да бъдат разгледани по критерия пол.

Доказано е, че тежката депресия с психотични симптоми се среща почти два пъти повече при жените, отколкото мъжете. Едни от водещите фактори са: менструацията, хормоналните промени по време на пубертета, бременност, спонтанен аборт, менопауза.

Освен биологично уязвими към заболяването, други водещи причини са: балансирането мужду семейния живот и кариерата, повишен стрес у дома или на работното място, грижа за подрастващо дете или застаряващ родител.

По-рядко срещана е при мъжете. Мъжете, страдащи от това психично заболяване, са по-малко склонни да говорят за проблема си или да потърсят помощ.

Симптомите за тежка депресия при мъжете включват гняв, раздразнителност, злоупотреба с наркотици и алкохол (злоупотребата с наркотици може да бъде причина за депресия, а не като резултат от това). Потискането на чувствата би могло да доведе до насилствено поведение, насочено както навътре, така и навън. То може да доведе и до други заболявания, самоубийства и убийства.

 

Как се диагностицира тежка депресия с психотични симптоми?

Състоянието може да бъде диагностицирано от психиатър. Най-честите въпроси на психиатъра са свързани с личната и семейна история на пациента. Въпросите ще потвърдят или отхвърлят психотичните симптомите на тежката депресия .

Не съществува рентгеново изследване, лабораторен тест или кръвен тест, който може да се използва за откриване на психотичните симптоми на тежка депресия. Въпреки това лекуващият психиатър може да извърши кръвни изследвания, за да помогне откриването на други медицински проблеми, които имат симптоми, подобни на тези на депресията. Например, хипотиреоидизмът може да причини някои от същите симптоми на тежка депресия, както и употребата и злоупотребата с алкохол или наркотици, някои лекарства и инсулт.

 

Лечение на тежка депресия с психотични симптоми?

Тежката депресия е сериозно заболяване, но е лечимо.

В зависимост от симптомите, лекуващият лекар или психиатърът може да започне лечение с антидепресанти. Медикаментозното лечение би могло да се извършва паралелно с НЛП Терапия, която е насочена към емоционално състояние на страдащия от заболяването.

Понякога  към лечението се добавят и други лекарства към антидепресантите, за да се повиши неговата ефективност. Някои лекарства действат по-добре при едни хора, а други – не.

Може да бъде необходимо лекарят да опита различни лекарства в различни дози, за да определи кой медикамент работи най-добре за конкретния човек.

Съществуват и други възможности за лечение на тежка депресия с психотични симптоми, ако лекарствата се окажат неефективни или симптомите са твърде тежки. Такава е електроконвулсивна терапия.

За съжаление този вид терапия, може да има странични ефекти, като:

 • Появата на промяна в краткотрайната памет (загуба на памет)
 • Поява на сънливост
 • Поява на промени в теглото – рязко напълняване или рязко отслабване
 • Поява на виене на свят
 • Поява на проблеми със съня

Въпреки това, можете да се живее по-здравословен и по-смислен живот с предложените лечения.

Може ли тежката депресия с психотични симптоми да бъде предотвратена?

След като човек е преживял тежка депресия, има висок риск да има и други такива периоди. Най-добрият начин да бъде предотвратен друг нежелан период е да се поставят на дневен ред причинителите или причините за тежка депресия и да бъде продължено лечението с предписаните лекарства, за да се избегне повторен шок. Ако човек има някой от представените симптоми по-горе, е важно да се знае какви са симптомите на тежка депресия и да се говори в най-кратък срок с психиатър.

Каква е перспективата за хората с тежка депресия с психотични симптоми?

Депресивна психоза е постоянна битка. Дори ако симптомите са под контрол, човек трябва да има предвид, че те могат да са върнат. Много хора с болестта избират да подложат на терапия, за да се справят с психотичните си симптоми и да преодолеят страховете си.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58

Spread the love