blogДЕПРЕСИЯ

Тежка депресия

Постоянното усещане за безнадеждност и отчаяние може да е знак, че имате тежка депресия, известна още като клинична депресия  или тежко депресивно разстройство.

От тази статия ще разберете, че при тази депресия може да е трудно да работите, да учите, да спите, да ядете и да се наслаждавате на живота и от срещи с приятели.

При някои хора се появява само веднъж в живота им, докато други имат многократно повтарящи се периоди.

Приятно четене! /време за четене – 3 минути/

 

Какво е тежка депресия?

Това е психично заболяване, което води до промени върху настроението и поведението, както и върху различните физически функции, като апетит и сън.

Хората в тежка депресия често губят интерес към дейности, които някога са ги радвали и имат проблеми с ежедневните си задължения и отговорности. Понякога се чувстват така, сякаш не си заслужава да се живее.

„Не намирам смисъл да живея!“

тежка депресия За да бъде диагностициран с това психично заболяване човек, е необходимо да има определени симптоми в продължение най-малко на две седмици и повече.

Някои хора изпитват само веднъж в живота си депресия симптоми, докато други могат да преминават през многобройно повтарящи се периоди на заболяването.

За сравнение, хората в състояние известно, като рецидивиращо депресивно разстройство – известно още като дистимия, изпитват депресивно настроение, което продължава непрекъснато в продължение на поне две години.

Лице с дистимия, може да има периоди на тежка депресия, както и периоди на лека депресия.

 

Симптоми на тежка депресия

Ако сте имали или имате някои от следните симптоми през по-голяма част от деня, почти всеки ден или през ден за период от две седмици, може да имате тежка депресия:

 • Ярост и раздразнителност без основателна причина
 • Загуба на интерес от дейности, като спорт, хоби, секс и др., които преди това са носили удоволствие
 • Смущения в съня, включващи прекалено много сън или безсъние
 • Проблеми с концентрацията, мисленето, паметта и вземането на решения
 • Забавено говорене, мислене или движения на тялото
 • Чувство на тъга, празнота, безнадеждност, песимизъм и чест плач
 • Фиксиране към минали неуспехи и самообвинение
 • Липса на енергия и бърза умора от малки ежедневни задачи
 • Необяснимо главоболие, мигрена, болки в тялото
 • Загуба на тегло или често преяждане, водещо до напълняване
 • Често повтарящи се мисли за смърт и/или опити за самоубийство

Симптомите могат да варират за всеки един човек, в зависимост от етапа на заболяването.

Ако вие се съмнявате, че имате или някой друг има тези или други подобни симптоми, може да се свържете с мен на телефон 0879 85 90 58, за да получите повече информация. Благодаря за доверието!

 

Причини за тежка депресия

 1. Никой не знае с точност, какви са причините. Ясно е, че генетичните фактори са важни и депресията се развива в семейства в които някой е имал или има подобни оплаквания.
 2. Стресиращите събития в живота на човек играят значителна роля. Това може да са конфликти с други хора, стресови фактори, като загуба на пари, пенсиониране, безработица, раждане, физическо и емоционално насилие, раздяла или смърт.
 3. Друга важна причина се оказва характера на самия човек. Тези хора, обикновено имат много негативен възглед за себе си и за света. Те не ценят добрите неща и дават превес на лошите. Някои хора имат склонност да гледат на живота от към черната му страна. С други думи те възприемат света черногледо и песимистично.
 4. Физически заболявания, като грип, хепатит, анемия, диабет, проблеми с хормони на щитовидната жлеза, могат да се окажат отключващ фактор за тежка депресия. Злоупотреба с лекарства, контрацептиви, алкохол, упойващи вещества, също могат да бъдат причини.

 

Кога да се посети специалист за лечение на тежка депресия?

Много хора правят грешка и дълго време чакат, преди да отидат при терапевт. Колкото по-скоро и навреме посетите специалист, толкова по-скоро ще се възстановите от това нежелано състояние.

Ако имате съмнения и мислите, че може да имате тежка депресия е важно да потърсите помощ. Обадете се  сега  на 0879 85 90 58  за да получите помощ!

 

Лечение на тежка депресия

За много хора с тежка депресия не им е лесно да направят промени в начина на живот, които ще доведат до лечение и премахване на това нежелано състояние.

За щастие може да ви помогне краткосрочния терапевтичен метод НЛП Терапия, чрез който може да увеличите физическата активност, да намалите консумацията на алкохол, отказ от тютюнопушене и преминаване към здравословно хранене. Всичко това ще доведе до една желана промяна.

НЛП може да бъде ефективно лечение на хората с тежка депресия, защото ще им помогне:

 • Да заменят старите негативни вярвания и поведения с положителни
 • Да подобрят комуникационните си умения
 • Да намерят по-добри начини за справяне с предизвикателствата и решаване на проблеми
 • Да увеличат самочувствието си
 • Да възвърнат чувството на удовлетворение и контрол в живота си

Ако вие сте от хората, които искат да променят живота си… преди да ми се обадите за да си запазите час за първа НЛП Терапевтична сесия, може да прочетете следните статии:

Преодоляване на депресия

Как да излезем от депресията

Как да преодолеем депресията?

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love