blog

Тратака

Искате ли да имате спокоен ум и концентрация?

Ако е така, след като прочетете тази кратка статия ще знаете как да постигнете това и ще предприемете нужните действия, които да ви помогнат да имате спокоен и балансиран живот, което от своя страна ще ви помогне да живеете в хармония със себе си.

 

Какво е Тратака?

Тратака е древна йога техника, която се е използвала преди хиляди години от хората по света за да подобряват своето физическо и психично здраве.

Знаете, че преди хиляди години не са съществували фармацевтичните компании с техните лекарства и въпреки това, хората в миналото, са се справяли със своите проблеми.

Те са знаели, как да използват своите собствени вътрешни ресурси за промяна, с които всеки разполага по рождение.

тратака Произхода на думата – Trataka идва от санскрит / त्राटक/ и означава „концентрирано взиране в определена точка“.

Това е първия етап за изграждане на концентрация и спокоен ум, които в последствие помагат при практикуване на класическа випасана медитация.

Тратака е изключително лесна, но много мощна техника.  Това е вид медитация, която включва фокусиране на очите (а в последствие и на ума) върху една определена точка (обект).

Устойчивостта на погледа в определена точка или обект е пряко свързана със стабилността и концентрацията на ума и чрез тренировка на очите, вие автоматично релаксирате и концентрирате ума.

Сигурно ви се е случвало… като сте биле дете да видите запалена свещ и до такава степен да сте погълнати от пламъка, че да не можете да откъснете поглед от него. Погледа ви е бил привлечен секунди или минути в съзерцание на свеща.

Точно в този момент сте практикували тратака, без да го осъзнавате. Били сте в състояние на лек медитативен транс, където умът ви е бил ясен и спокоен.

 

Как работи Тратака?

Тази древна техника днес се основава на научния факт, че движението на очите отразява мисловния процес. Когато влизаме в различни емоционални състояния, очите ходят хаотично –  наляво, надясно, нагоре, надолу, търсейки или конструирайки информация в мозъка. Това е известно, като REM (Rapid Eye Movement).

Целта на тратака е да се сведе до минимум и в крайна сметка да спре дори това най-малко движение на очите. Когато няма движение, няма мисловен процес, което води до успокояване на мозъка и вие се намирате в покоя – безмълвие.

Когато се концентрирате върху определен конкретен обект, негативните натрапчиви мисли стават по-малко или напълно изчезват. В същото време се тренират мускулите на очите, с което се подобрява и зрението.

Има връзка между движението на очите и психическото състояние. Това лесно се доказва и може да бъде измерено с електроенцефалография (ЕЕГ).

 

Ползи от практикуването на Тратака

Редовното практикуване на тратака има много предимства и ползи за физиката и психиката на всеки човек:

 • Премахва безсъние – практикуването 15 минути преди сън подобрява качеството на съня.
 • Подпомага справянето с психични проблеми – при лечение на тревожност, депресия, натрапчиви мисли, ОКР, неувереност и др.
 • Премахва главоболие и мигрена
 • Подобрява зрението – ежедневното практикуване подобрява работата на мускулите на очите, което води до преодоляване на очни проблеми.
 • Подобрява паметта – изключително положително се отразява на хората, които имат проблеми с паметта.
 • Подобрява концентрацията – полезно за хора, които са постоянно разсеяни и имат проблем с концентрацията.
 • Подобрява възможността за релаксация – прекъсва шума и разсейването от външния свят.
 • Развива интуицията.

 

Видове Тратака

Според това в коя посока е съзнателното взиране и концентрация тратака бива следните видове:

Външна – тя е по-лесна за практикуване, защото човек просто трябва да погледне определен предмет или символ. Практикуващите могат да използват най-различни предмети – пламък на свещ, черна точка на бял лист, многоцветен спектър, кристална топка, слънцето на изгрев или залез, пълнолуние, картина на божество, символичен знак, скала, река, цвете и т.н..

Вътрешна –  вътрешна визуализация на обект. Например си представяте жълта светлина в някоя част от тялото и се концентрирате върху формата, яркостта, усещанията, които възникват в тялото докато наблюдавате тази светлина. Вътрешната концентрация е по-сложна и трудна за усвояване и се практикува от напреднали.

Най-често се използва външна тратака и за нейното практикуване се използва взирането в пламъка на свещ. Той има почти магнетично въздействие върху очите и ума.

 

Как се практикува тратака – взиране в пламък на свещ?

 1. Седнете в удобна поза с изправен гръбнак, ако това е невъзможно на земята, може да се използва стол.
 2. Поставете горящата свещ така, че да бъде на една ръка разстояние от очите и височината на пламъка трябва да е на същото ниво като на очите (хоризонтално). Когато погледнете напред да гледате към пламъка, без да се налага да накланяте главата или погледа нагоре или надолу. За тази цел, някои могат да ползват специални стойки за практикуване на тратака, които се регулират лесно.
 3. Уверете се, че тялото ви е стабилно и погледнете в центъра на пламъка, точно над фитила. Избягвайте да гледате горната част на пламъка, тъй като пламъка може да мига и да загубите концентрация.
 4. Гледайте пламъка без да мигате. С напредване на практиката може да стигнете от няколко секунди до няколко минути без да мигате. Докато практикувате ще забележите, че единствено ясно виждате пламъка, а останалата част от периферното зрение се замъглява и разфокусира. Ще загубите телесно присъствие и ще почувствате, че сте едно с пламъка.
 5. Когато очите се уморят, бавно затворете очи и се отпуснете. Задръжте ги затворени докато напрежението се освободи. Когато очите са затворени се опитайте да видите изображението на пламъка във вътрешния си взор. Гледайте мислено този вътрешен пламък до момента в който изчезне.
 6. Отворете очи и отново се концентрирайте в пламъка на свещта и повторете тратака до комфортното за вас време. С напредване в практиката ще достигнете до 20-30 минути, с което ще започне и лечебния ефект.

Ако по време на практиката има напрежение в очите може да направите няколко бързи мигвания за да облекчите напрежението.

Няма опасност в практиката, описана тук, но в началото трябва да се избягва прекомерно напрежение. Способността да държите очите отворени, без да мигате, ще се развива постепенно с практиката.

Важно по време на практиката стомахът да е празен, така концентрацията ще е по-задълбочена.

Успех в практикуването на Тратака.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love