blogТРЕВОЖНОСТ

Тревожни Разстройства

Какво е Тревожни Разстройства?

Случайната тревожност е нормална част от живота на всеки човек, но тя не трябва да се диагностицира с тревожни разстройства.

Може да изпитвате безпокойство, когато се сблъсквате с проблем на работното място, когато имате изпит в училище или университета, или преди да вземете важно решение.

тревожни разстройства Тревожните разстройства включват повече от временна тревога или страх. За човек с тревожно разстройство, тревогата не изчезва и може да се влоши с течение на времето.Тези чувства могат да попречат на ежедневните дейности, като работа, училище, гледане на деца, семейни взаимоотношения.

Според направени проучвания тревожните разстройства засягат до 15% от населението в даден момент от живота му. Жените са по засегнати от мъжете. Тревожните разстройства често се появяват заедно с други умствени или физически заболявания.

Не са рядко случаите, в който човек за да прикрие симптомите на различните тревожни разстройства, започва да злоупотребява с наркотици и алкохол, което може да доведе  до наркотична или алкохолна зависимост.

Ако не бъдат лекувани своевременно, тревожните разстройства могат да доведат до депресия и това допълнително да влоши състоянието. В някой случаи е трудно да се разграничат симптомите на депресия от симптомите на тревожно състояние. Въпреки това, ако се доверите на терапевт, той може да ви помогне с преодоляване и на двата психични проблема.

 

Ако вие или ваш близък страда от тревожни разстройства  позвънете  на 0879 85 90 58 сега за да разберете, какви са възможностите за лечение.

 

Видове Тревожни Разстройства

Тревожните разстройства са различни видове според тяхната специфика, причини и характеристики.

Генерализирано тревожно разстройство. То е често срещано психично заболяване, характеризиращо се с дълготрайно безпокойство насочено към даден обект или ситуация. Тези които имат Генерализирано тревожно разстройство имат постоянен страх и тревога и са постоянно загрижени за нещата от ежедневието. Характеризира се с хронично притеснение придружено с безпокойство, умора, проблеми с концентрацията, раздразнителност, напрежение в мускулите и нарушения на съня. За повече информация прочете статията Генерализирана Тревожност.

Социално тревожно разстройство. Характеризира се с интензивен страх и избягване на негативен обществен контрол, унижение или социално взаимодействие. Този страх може да бъде специфичен при определени социални ситуации (като говорене пред публика) или общ (в повечето или всички социални взаимодействия). При социална тревожност често се появяват специфични физически симптоми, включващи зачервяване, изпотяване, треперене на гласа. Както при всички състояния на фобия, тези които страдат от социална тревожност често се опитват да избегнат източникът на тяхната тревожност. Хората със социално тревожно разстройство знаят, че техния страх е нелогичен, но те не могат да го контролират. За повече информация прочетете статията Социална фобия.

Паническо разстройство. То е част от групата на тревожни разстройства. Хората с паническо разстройство имат повтарящи се неочаквани пристъпи на паника, които са внезапни и неочаквани, често с неприятни симптоми, като треперене, объркване, световъртеж, гадене, затруднено дишане и др. Пристъпите на паника могат да бъдат кратки за по-малко от 10 минути, или да продължат с часове. Пристъпа на паника може да бъде предизвикан от стрес, страх, или други причини, които не са известни. Хората с паническо разстройство почти винаги са притеснени от появата на бъдещи атаки и изпитват постоянен страх от това, изпитват загуба на контрол. Често пристъпа на паника се тълкува погрешно, че нещо не е наред- полудявам, умирам, не съм наред, провалям се,никой не ме разбира. За повече информация прочетете статията Панически Атаки.

Агорафобия. Определя се със силен панически страх от това, че човек се намира на обществено място, от което бягството би било трудно или невъзможно. Често човек постоянно гледа към вратата, прозореца или друг маршрут за бягство за да е сигурен ,че може да избяга. Агорафобията  е често срещана фобия, особено ако човек може да има пристъпи на паника. Например след пристъп на паника по време на шофиране, човек може да развие тревожност от шофиране и поради това да избягва да шофира. (виж статията Страх от Шофиране)Тези избягвания на определено поведение често могат да имат сериозни последици и често засилват страха от който са породени.

Посттравматично стресово разстройство. То е част от видовете тревожни разстройства и е резултат от травмиращо преживяване. Може да е породено от различни ситуации, като природно бедствие, изнасилване, отвличане, тормоз, катастрофа и др. Може да е породено и от дългосрочно излагане на стрес – често се среща при войниците. Симптомите включват тревожност, гняв, депресия, отбягване на определено поведение, свръхбдителност да не се случи отново. За повече информация прочетете статията Посттравматичен стрес.

Обсесивно компулсивно разстройство. Хората с ОКР имат мании (изтощителни и постоянни натрапчиви мисли и образи) и/или компулсии (многократно изпълнение на конкретни действия или ритуали), които не са причинени от алкохол или наркотици. Човек с обсесивно компулсивно разстройство знае, че симптомите са неразумни и се бори с тях, но безуспешно. Не е сигурно защо някои  хора имат ОКР, но това състояние е лечимо.

 

Лечение на Тревожни Разстройства

Възможностите за лечение на тревожни разстройства включват промяна в начина на живот, НЛП Терапия и лекарства.

Няма доказателства как лекарствата биха помогнали за тревожност, защото причината за повечето видове тревожни разстройства се крие в начина на мислене, а лекарствата като такива не могат да влияят върху вашите мисли. Освен това те имат много странични ефекти, които биха навредили на вашето здраве.

НЛП Терапията е по-добър метод за лечение, защото действа точно там където трябва – към промяна начина на мислене, а всичко останало след това се оправя.

НЛП разполага с мощни НЛП техники, които могат да променят начина на мислене и от там целия  живот на човек при лечение на тревожни разстройства.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love