blog

Тревожно депресивно разстройство

Какво e тревожно депресивно разстройство?

Тревожното депресивно разстройство е смесица от тревожно разстройство и депресивно разстройство. Изследвания показват, че 2/3 от хората със симптоми на депресия имат и изразени симптоми на безпокойство.

Някои учени констатират, че от 20% до 90% от хората с тревожни разстройства изживяват моменти на депресивно разстройство.

Данните разкриват, че често се срещат симптоми като депресия и безпокойство, които не се отнасят до заболяването тревожно депресивно разстройство. До днес няма епидемиологична информация за съществуването на тревожно депресивно разстройство. Но дадени учени представят информация, че близо 10% от общото население страда от това състояния. А приблизително 50 % от него има наченки. По-стеснен кръг от специалисти са на мнение, че процентът е само един от общата популация на населението.

 

тревожно депресивно разтройство Причини за тревожно депресивно разстройство

Причините за тревожно депресивно разстройство са различни и най-често са в следствие от биологични, психологически и фактори на средата в която се живее.

Причините могат да се разделят на два типа – за появата на тревожност и за появата на депресия.

 • Причини за тревожност. Основни причини за появата на чувството на тревожност е стресът и фамилна обремененост. Тревожното разстройство може да бъде в резултат от травматични или стресови ситуации, които е преживяло даденото лице, например: смърт на близък човек, физическо заболяване и т.н.
 • Причини за депресия. Все още точната причина е неизвестна, но учените смятат, че тя е породена от химически промени в мозъка и депресирания човек има семейна обремененост. Появата на депресия най-често се отключва след смърт на приятел или роднина, злоупотреба с вещества, нежелани лекарствени реакции, физическо заболяване, проблеми със съня, хронична болка.

Рискови фактори за появата на  тревожно депресивно разстройство са:

 • Ниско самочувствие
 • Сериозни хронични заболявания
 • Живот подложен на стрес
 • Песимистични мисли и поведение
 • Преживяна травма от детството
 • Липсва социална или семейна подкрепа
 • Зависимости от медикаменти и други упойващи вещества
 • Нарушение на психичното здраве

 

Симптоми на тревожно депресивно разстройство

Поява на безсъние. Най-очевидният симптом за смущения е появата на безсъние, предизвикано от страх, тревога или паника.

Поява на паническа атака. Паническата атака е свързана с поява на необясним страх или дискомфорт, който достига своя пик в продължение на няколко минути. Включени са следните симптоми: треперене, ускорена сърдечна честота, изпотяване, чувство на задушаване /за повече информация прочетете статията: Затруднено дишане при Паник Атаки/, страх от загуба на контрол, чувство на гадене, поява на топли и студени вълни, чувство на слабост, главоболие, чувство на нестабилност, болки в гърдите, страх от смъртта и др.

Поява на социално тревожно разстройство. Симптомите за появата на социално тревожно разстройство са: недостиг на въздух, сърцебиене, коремен дистрес, сухота в  устата, нервност, мускулни потрепвания, загуба на самокнотрол. Прочетете сега статията: Социална фобия

Поява на фобии – това са симптоми на нерационални страхове, които стават натрапчиви и създават безпокойство и нелогично поведение.

Симптомите при появата на депресивни състояния зависят от съпътстващите заболявания на психичното здраве и възрастта на самия човек. Симптомите за появата на депресия са: безсъние или прекалено много сън; липса на енергия; чувства умора; загуба на интерес от дадена дейност; мисли за смърт; проблеми с концентрацията; чувство на изолация, безполезност, омраза, виновност, раздразнителност.

 

Лечение на тревожно депресивно разстройство

Лечението може да бъде осъществено чрез някои от следните методи:

НЛП Терапия. НЛП Терапията може да помогне на човек да преодолее тревожността и да излезе от депресията. Това става, чрез конкретни НЛП техники, които използват подсъзнателните ресурси, които са във всеки един човек за постигане на промяна. НЛП работи със състоянията на хората. Какво означава това? Когато сме в депресия сме в едно нежелано състояние на духа, мислите и тялото и знаейки това ние можем да припомним на съзнанието, какво е онова другото състояние в което искаме да сме. Онова в което сме били преди това нежелано състояние. Работи се по линия на времето – минало, настояще, и бъдеще. Метода НЛП се използва от 1972 година в света за бърза емоционална и положителна промяна.

Когнитивно поведенческа терапия. Психическите и емоционалните проблеми могат да доведат до неспособността на човек за обработка на информация от външния свят, като в същото време запази негативното си поведение и начин на мислене.

Когнитивна поведенческа терапия може да помогне на хората с тревожно депресивно разстройство, като ги научи да откриват и да трансформират своите изкривени вярвания и отрицателни мисли в по- позитивни и по-реалистични. Когато участниците в терапията се научат да променят начина си на мислене, те виждат един различен свят на мислене. В резултат на позитивните си мисли те премахват депресията, тревожността, физическата болка и изтощението.

Лечение с медикаменти. Медикаменти като антидепресантите са често използвани за  облекчаване на депресивни състояния. На определени хора този вид медикаменти могат да бъдат предписани за лечения на тревожни разстройства и в по-малки дози – за хронична болка. Съществуват различни видове лекарства, които са използвани за лечение на депресия, например: селективни инхибитори, трициклични антидепресанти, инхибитори на моноаминооксидозата и атипични антидепресанти.

Алтернативни терапии. Подходите за въздействия на ума могат да включват медитация, разходки, релаксираща терапия, съзерцание, концентрация, йога, тай чи и др. Акупунктурата е подходяща за лечение, тъй като блокира чувството на болка и освобождава ендорфини и може да помогне за облекчаването на болката.

Важно е да знаете, че преди да изберете вида терапия, първо се консултирайте със специалист, тъй като някоя от терапиите могат да не са подходящи за лечението ви.

Трябва да имате предвид, че лечението на тревожно депресивно разстройство протича строго индивидуално и етапите зависят от психиката на самия засегнат.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

 1. https://exploringyourmind.com/mixed-anxiety-depressive-disorder-definition-causes-treatment/
 2. https://www.recoveryranch.com/resources/addiction-facts/causes-anxiety-depression-symptoms-signs/
 3. http://www.disorders.org/anxiety/mixed-anxiety-depressive-disorder/

Spread the love