blogТРЕВОЖНОСТ

Тревожно Разстройство СИМПТОМИ

В статията Тревожно Разстройство СИМПТОМИ са описани основните симптоми, които могат да се появят при повечето тревожни разстройства, според критериите на Американската асоциация за психотерапия.

Какво е Тревожност?

Тревожността се определя като:

 • Състояние на безпокойство и притеснение за бъдещето.
 • Състояние на несигурност и страх в резултат на очакване на реалистично или измислено заплашително събитие или ситуация, което често засяга физическото и психологическото функциониране на индивида. В резултат на което се появяват определени симптоми.

С други думи, тревожността възниква, когато се държим (мислим и действаме) по притеснителен начин, като например, когато се тревожим за събития или ситуации, които в действителност е възможно да не се развият по начина по който мислим.

Това е състояние на безпокойство, което се появява, когато се притесняваме. Тревожността е резултат от определен начин на мислене и поведение.

Прочетете повече в статиите – Тревожност и Тревожност ЛЕЧНИЕ

 

Какво е Тревожно Разстройство?

Всеки изпитва тревога от време на време. Това е нормално. Ето защо тревожността не е медицински, биологичен, химичен или генетичен проблем.

Нормалната тревожност обикновено е ограничена във времето и е свързана с някаква стресова ситуация или събитие, като например интервю за работа. Симптомите на тревожност и безпокойството, който изпитват хората с тревожно разстройство, са по-чести и не винаги са свързани с реална опасност за техния живот в ежедневието.

Тревожността се превръща в „тревожно разстройство“, когато безпокойството и неговите усещания и симптоми започнат да пречат на нормалния начин на живот.

Важно е да имате в предвид, че тревожните разстройства НЕ трябва да бъдат приравнявани към другите психични заболявания (когато например шизофрения, биполярно разстройство и др., които имат медицинска, биологична, химическа или генетична причина).

За съжаление, терминът „психични заболявания“ се използва, за да отнесе всеки проблем, причинен от необичайно поведение (това, което се счита за извън „нормата“).

 

Какво поражда симптомите на тревожно разстройство?

тревожно разстройство симптоми Прекалената тревожност създава симптоми на физическо, психическо и емоционално ниво.

Тревожността активира реакцията на стрес, тялото става напрегнато, което стартира симптомите на тревожно разстройство. Така че, симптомите на тревожност са всъщност реакция на стрес.

Тъй като всеки човек е уникален сам по себе си от гледна точка на биохимията в него, това е и причината видът, броя, интензитета, продължителността и честотата на симптомите на всяко едно тревожно разстройство да е различно.

Например един човек може да има само няколко симптома, а друг да има повече.

 

Има ли симптоми на тревожност различни от симптомите на тревожно разстройство?

Не. Симптомите на тревожното разстройство и симптомите на тревожност са еднакви. Единствената разлика между двете е, че при тревожните разстройства симптомите са с по голям интензитет, сила, честота и продължителност.

 

Видове Симптоми на Тревожно Разстройство

Групирани са в групи според критериите на Американската асоциация за психотерапия:

Симптоми на възбуда:

 • Сърцебиене или ускорена сърдечна честота
 • Изпотяване
 • Треперене
 • Сухота в устата, която не се дължи на приема на медикаменти

Свързани с гръдния кош и корема:

 • Затруднено дишане и усещане за задушаване
 • Болки в гърдите или дискомфорт
 • Гадене и/или повръщане

Засягащи мозъка и ума

Общи симптоми

 • Топли и студени вълни
 • Чувство за изтръпване на части от тялото

Свързани с напрежение

 • Мускулно напрежение и/или болки
 • Безпокойство и неспособност да сте спокойни
 • Умствено напрежение
 • Усещане за бучка в гърлото или затруднено преглъщане

Други

 • Преувеличени реакции на незначителни изненади, стряскане от нищо
 • Трудност при концентриране, поради притеснение или безпокойство
 • Честа раздразнителност
 • Затруднено заспиване поради тревога, причиняваща безсъние.

Лице за да бъде диагностицирано със тревожно разстройство е необходимо да има минимум 4-ри от изброените симптоми в рамките на минимум 6 месеца.

Независимо от симптомите, всяко едно тревожно разстройство може да бъде излекувано с правилния подход, прочети също: – Генерализирана Тревожност ЛЕЧЕНИЕ  и Социална Фобия ЛЕЧЕНИЕ

 

Симптоми на тревожно разстройство при мъже и жени

По-голяма част от симптомите на тревожно разстройство при мъжете и жените са подобни, но има и някои разлики.

Тревожността, кара тялото да произвежда стрес хормони, които да влязат в кръвообращението, където пътуват за да стигнат до различни места в тялото, за да го подготвят за борба или бягство при спешни случаи. Тези промени подготвят тялото за бърза реакция.

Тъй като стресовите хормони оказват влияние и върху други хормони, жените могат да изпитат по-широк спектър от усещания и симптоми по време на месечния си цикъл.

Също така жените по време на бременност, след раждане или менопауза са по разположени да получат повече симптоми.

Не трябва да забравяме факта, че жените са по-емоционални от мъжете и много често техните симптоми са с по-голям интензитет.

Мъжете като цяло се справят по-лесно със симптомите на тревожно разстройство.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love