blogТРЕВОЖНОСТ

Тревожно Разстройство

Какво е Тревожно Разстройство?

Тревожно разстройство е сериозно психично заболяване, характеризиращо се с чувството на тревожност и страх.

В живота на всеки човек е нормално да има периоди на тревожност за малки и незначителни неща от неговото ежедневие. Може да се притеснявате, когато се сблъсквате с проблем по време на работа, преди да се явите на изпит, или ако трябва да вземете важно решение.

Но тревожните разстройства са различни, те включват повече от временна тревога и безпокойство.

За човек с тревожно разстройство, тревогата и страха са постоянни и непреодолими и с времето състоянието може да се влоши, защото симптомите не изчезват.

Симптомите могат да ви попречат да изпълнявате ежедневни житейски дейности, като например да ходите на работа, училище и да водите приятелски разговор с приятели и познати.

Тревожните разстройства се диагностицират ако човек не може да контролира симптомите и ако тревогата пречи на ежедневните дейности в живота му. Има няколко вида тревожни разстройства, за които ще прочетете в статията.

 

Ако и вие имате тревожност която трудно контролирате  позвънете  на 0879 85 90 58

за да получите повече информация и помощ.

 

 

Причини за Тревожно Разстройство

тревожно разстройство Точните причини не са точно известни, но подобно на други психични заболявания те не са резултат на слабост в характера или лошо възпитание.

Учените продължават с изследванията върху тревожните разстройства и до този момент са стигнали до извода, че са причинени от комбинация от фактори, включващи физико-биологични промени в мозъка и стреса в съвременното общество.

Подобно на други мозъчни заболявания, тревожното разстройство може да бъде причинено от проблеми с правилното функциониране на мозъчните неврони, които регулират емоциите страх и други. Проучванията показват, че тежкия и продължителен стрес може да промени начина по който мозъка обработва информацията. Учените доказват, че при хората с определено тревожно разстройство имат промени в някои мозъчни структури, които контролират спомените, свързани със силни емоции.

Тревожните разстройства могат да се появят в следствие на наследствена предразположеност. Това означава, че може поне частично да бъде наследен от един или двамата родители, подобно на генетичните заболявания.

Тревожно разстройство може да е породено от травма или значимо събитие в живота на човек, което да е задействало прекомерната тревожност и страх.

 

Видове Тревожно Разстройство

 

Симптоми на Тревожно Разстройство

Симптомите варират в зависимост от вида на тревожно разстройство и степента на тревожност.

 • Затруднена концентрация
 • Проблеми със съня – безсъние
 • Чувство на страх, паника и безпокойство
 • Повтарящи се мисли и компулсии
 • Изпотяване и влажни и студени ръце
 • Сърцебиене и учестен пулс
 • Недостиг на въздух и болки в гърдите
 • Сухота в устата
 • Нервен стомах – болки в корема, гадене, повръщане
 • Изтръпване или мравучкане в ръцете и краката
 • Общо напрежение в мускулите

За всеки човек симптомите са различни и може да има някои от изброените по-горе или повечето, а така също и други които не са в списъка. За повече информация прочети статията – Тревожно Разстройство СИМПТОМИ.

 

Самопомощ при Тревожно Разстройство

Има няколко неща, които всеки може да направи за да подобри своето състояние и да направи лечението по-ефективно.

Такива са :

 • Релаксация – повече почивка.
 • Техники за управление на стреса.
 • Медитация – практикувана повече от хиляди години, тя може да помогне да намалите симптомите.
 • Йога Нидра – или така наречената водена медитация (визуализации)
 • Ежедневен спорт – такъв, който на вас ви харесва, или дори танци.

 

Диагностика и Лечение на Тревожно Разстройство

Първата стъпка е да се консултирате с вашия лекар, за да се уверите, че нямате физически проблем, който причинява симптомите. Ако е така супер, вие сте физически здрави, което само трябва да ви радва, защото има много хора с тежки нелечими  физически проблеми.

Втората стъпка е да отидете на психиатър, който да ви постави правилната психична диагноза.

Третата стъпка е да намерите специалист, който може да ви помогне, визирам – НЛП терапевт, Хипнотерапевт, Психотерапевт и др.

За съжаление много хора с този проблем не търсят помощ. Те не осъзнават, че техния проблем е личим, защото не са информирани достатъчно за възможностите за лечение.

 

Ако мислите, че вие или ваш близък страда от този или друг психичен проблем и е време да получи помощ. Няма причина да откажете помощ от специалист.  Обадете се  на 0879 85 90 58 или  направете  запитване на info@nlptherapy.bg за да разберете най-доброто лечение за конкретния психичен проблем.

 

Въпреки, че всяко психично разстройство има своите уникални характеристики и симптоматика е важно да знаете, че всяко е лечимо с НЛП Терапия. Това не е психотерапия, това е различен начин на мислене, реагиране и поведение, за да се чувствате по-малко тревожни.

Вземането на лекарства, няма да помогне в дългосрочен план за вашето лечение. По-скоро би ви навредило със страничните ефекти, които имат лекарствата.

Не знам дали знаете, че НЛП терапията помага при лечение на всяко тревожно разстройство, защото разполага с надеждни и доказали се във времето НЛП техники.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love