blog

Тъга

Какво е Тъга?

Това е емоция, която обикновено се свързва с негативни настроения и събития, които  пораждат нещастие. Тя се характеризира с чувство на загуба, отчаяние, мъка, безпомощност и разочарование.

Тъгата се счита за една от най-основните човешки емоции и това е естествен отговор на ситуации, свързани с психическото и емоционално състояние.

До този извод е стигнал Пол Екман, заедно с колегите си, които в началото на 70-те години правят научни изследвания относно емоциите.

След дългогодишна работа стигат до заключение, че емоциите у хората са универсални. Те правят обобщение и заключват, че всеки човек има най-малко шест основни емоции: страх, щастие, гняв, изненада, тъга и отвращение.

тъга Тъгата засяга всеки в даден момент от живота и обикновено отминава с времето.

Бъдете спокойни – тъгата не е психично заболяване. Вие сте здрави – физически и психически.

Честото плачене е физически индикатор за тази емоция и може да предизвика специфични промени в мозъка и периферната нервна система, които да доведат до влошаване на състоянието.

Въпреки, че тъгата се свързва с неблагоприятни обстоятелства в живота на човек, тя не винаги е възприемана в отрицателна светлина. Има много хора, които я търсят съзнателно гледайки тъжни филми, които ги карат да плачат и така получават емоционално успокоение.

Човек, който изпитва тъга, може да стане апатичен, съзнателно да започне да избягва контакти с други хора, и като цяло да загуби интерес към определени дейности. Това може да отключи търсенето на „бързи удоволствия”, които да развият зависимости, като алкохолна зависимост, наркотична зависимост и др. Ако не се потърси лечение и това продължи за дълъг период от време, може да прерасне в депресия.

 

Тъга и Депресия

Депресията не е просто състояние на човек, когато се чувства тъжен, защото има значителни разлики между двете състояния. Основната разлика е, че депресията може да бъде диагностицирана като психично заболяване, а тъгата не.

Хората, които се чувстват тъжни, често са в състояние да, кажат каква е причината за тяхната тъга, но при хората с депресия, трудно установяват конкретната причина.

Един тъжен човек може да бъде оптимистично настроен за бъдещето и може съзнателно да реши, че иска да се промени, докато човек в депресия трудно вижда светлина в края на тунела и чувства живота като безнадежден. Промяната на съзнателно ниво е трудна.

Повечето хора изпитват емоцията тъга в различни моменти от живота си. За разлика от депресията, тъгата обикновено не пречи на цялостното социално функциониране на човека. Периодите на тъга могат да продължат не повече от минута, но състоянието на депресия може да продължи с месеци или дори години, без облекчение.

 

Причини за Тъга

Причините, могат да бъдат разделени в четири групи:

Физически причини – при хората с тежки хронични заболявания (сърдечно-съдови заболявания, диабет, множествена склероза или болест на Алцхаймер), тези болести могат да доведат до загуба на независимост, мобилност и да предизвикат тъга. Хормоналните колебания, като повишен естроген преди менструация и по време на бременност, могат също да задействат периоди на тъга.

Психологически причини – тъгата е реакция на емоционално, интелектуално, социално и духовно ниво и поради това може да се прояви при смърт на любим човек, загуба на статут, здраве, доходи, надежда за бъдещето или копнеж за нещо което не е възможно.

Външни причини – когато срещнем човек, който е тъжен, и ние може да станем тъжни. Защо е възможно това, ще попитат някои? – ами много е просто правени са изследвания, които са доказали съществуването на огледални неврони в мозъка на човек, които се активират когато реагираме на действията на другите хора. Също така, след природно бедствие, може да сме съпричастни със трагедията, която е сполетяла другите хора.

Лични причини – някой хора са по-податливи на емоции, отколкото други. Според направени проучвания е доказано, че по-възрастните хора изпитват по-силни чувства на тъга в отговор на намалената работоспособност, либидо и др.

През ноември 2011 година е направено проучване – как музиката влияе на емоциите и учените са стигнали до заключение, че хората, които редовно слушат тъжна музика сами,  стават тъжни, тъй като тя предизвиквала носталгични спомени в тях.

 

Тъга и Психично Здраве

Както прочетохте в статията, въпреки че тъгата е често срещана емоция – тя не е психично заболяване, но въпреки това, може да бъде симптом на някой психични заболявания, като депресия, тревожност, социална фобия, анорексия, булимия и др. Ако не се вземат навремени мерки, засегнатия човек може да изпадне в социална изолация и трудно да вземе решение да потърси помощ.

 

Лечение на Тъга

Познати са много начини за самолечение, които включват:

  • Разговор с любим човек
  • Правилно хранене
  • Физически упражнения
  • Дихателни упражнения
  • Слушане на положителна музика

Много от психичните заболявания, които имат като симптоматика – емоцията тъга, могат да бъдат ефективно лекувани с НЛП Терапия. След като се направят НЛП техниките за промяна на мислите, обикновено лекуваните лицата освобождават много емоционален стрес, което ги прави с по-ясна мисъл, и са по-способни да се радват на живота.

Кой още иска да се радва на живота и да го живее, без тъга?

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love