blogСТРАХОВЕ

Фобия от ВИСОКО

Ако понякога или по-често имате Страх от високо е възможно да имате фобия от високо.

Били ли сте някога замаян, когато сте погледнали надолу от висока сграда?

Имали ли сте напрежение в стомаха, сковаване и дискомфорт, когато сте били на висок балкон и сте погледнали надолу?

Тези симптоми са често срещани при тази фобия и ако сте любопитни да разберете повече за симптомите и за това как може да ги преодолеете прочетете тази кратка статия.

 

Какво е Фобия от ВИСОКО?

фобия от високо Страхът от височини е често срещан, защото той ни предпазва да не попаднем в живото застрашаващи ситуации. Ако не изпитваме страх, можем да пострадаме и да застрашим живота си.

В едно проучване през 60-те години на миналия век учените са стигнали до заключение, че всеки човек се ражда с два страха:

 • страх от силен шум
 • страх от височини

Тези два страха са генетично заложени в нас, от както съществува човек и са били механизми за оцеляване в дивата природа, които са се запазили и до днес.

Повечето хора го имат в лека форма – те се плашат от увеселителни влакчета или виенско колело и са склонни да избягват да стъпват на ръба на високи сгради, скали и др.

Въпреки това, някои хора имат по-крайна форма на този страх, който те не могат да управляват и се чувстват замаяни, когато се качат на високо, возят се на ескалатор, преминават мостове и др.

Страхът от височини, може да се превърне във фобия.

Фобия от високо е тревожно разстройство, характеризиращо се с панически страх от високи места, при което се отключват защитни механизми на подсъзнателно ниво проявяващи се със специфични симптоми, за които ще прочетете по-нататък в статията.

 

Ако страдате от тази фобия, трябва да знаете, че има лечение с НЛП. Ако искате да разберете възможностите за лечение на фобии с НЛП, може да се  обадите  на 0879 85 90 58 сега и да получите безплатна консултация по телефона или да направите запитване натискайки бутона:

ЗАПИТВАНЕ

Видове Фобии от ВИСОКО

Има няколко видове фобии, които са свързани със фобия от високо:

Акрофобия – панически страх от всякакви височини. На човек му е трудно да се качва на високо и да поглежда надолу.

Аерофобия – страх от въздуха. Ирационален страх от летене, известен е също като панически страх от открити високи места.

Илингофобия – страх от замайване или виене на свят при поглеждане надолу от голяма височина.

Климактофобия – панически страх от качване и слизане по високи стълби, особено ако са наклонени.

Батмофобия – панически страх от стълбища. Може да се случи, когато се качвате или слизате по стълбища на сгради, които нямат асансьори. Не е задължително да се случи в сграда, може да се случи и на открито във парк или др. място. Също така симптомите на фобия може да се проявят дори и само ако човек е видял стълбища.

Понякога човек може да е засегнат от няколко видове фобии от високо едновременно, но независимо от това има лечение с НЛП Терапия.

 

Причини за Фобия от ВИСОКО

Въпреки, че всички сме родени със страх от високо, има две основни причини той да прерасне във фобия.

 • Първата причина, този страх да прерасне във фобия е ако сме претърпели травмиращ инцидент, свързан с падане от голяма височина. Обикновено това се случва до 10 годишна възраст, когато все още не сме опознали света напълно. Ако се случи подобно събитие страхът се увеличава и води до тревожност, която развива фобия.
 • Втората причина, този страх да прерасне във фобия, е ако сме станали свидетели на инцидент с някой друг, който е паднал от високо и съответно е пострадал. Това е изключително негативен спомен, който задейства фобията. Този спомен е толкова травмиращ, че ние не можем да се контролираме, когато се намираме на високо и се опасяваме за най-лошото, което може да се случи.

Независимо от причините за фобия от високо е важно да знаете, че тя е лечима с НЛП.

 

Ако искате да разберете възможностите за лечение на фобии с НЛП, може да се  обадите  на 0879 85 90 58 сега и да получите безплатна консултация по телефона или да направите запитване на info@nlptherapy.bg

Симптоми на Фобия от ВИСОКО

Както при повечето видове фобии, така и при тази симптомите, които се появяват са психически и физически. Най-честите симптоми включват появата на пристъпи на паника и световъртеж.

Психически симптоми на фобия от високо:

 • Панически страх от изкачване на височини
 • Безпокойство на големи височини
 • Избягване на места, които са високи (човек, може да откаже работа, ако му се налага да работи във висока сграда)
 • Ако човек с фобия от височини се озове неподготвен на високо, следва незабавна реакция на спускане на тялото на колене или лягане и отчаяно търси нещо за което да се хване.
 • Човек осъзнава, че страхът е ирационален, но няма контрол върху симптомите
 • У някои хора се появяват мисли за умиране и развиват страх от смъртта.

Физически симптоми на фобия от високо:

 • Задух
 • Световъртеж
 • Замайване
 • Прекомерно изпотяване
 • Мускулно напрежение, изтръпване на крайниците, треперене
 • Сърцебиене, болки в гърдите
 • Нервен стомах – стомашни спазми и др.
 • Гадене
 • Повръщане
 • Главоболие

При тежки форми на фобия от високо, човек дори може да се страхува да стане от легло или стоейки на стол да се появят изброените симптоми. Задължително трябва да се потърси подходящо лечение.

 

Лечение на Фобия от ВИСОКО

Ако забележите, че вашия страх от височини не се ограничава до ситуации, които действително са живото застрашаващи, а причинява проблеми във вашето ежедневие  е важно да потърсите лечение най-бързо. Колкото по-дълго чакате, толкова повече време симптомите ще се увеличават и ще ви пречат.

Най-ефективните методи на лечение на фобия от високо са НЛП Терапия и Хипноза.

С НЛП Терапия, отрицателните мисловни модели, които предизвикват тревожност, се препрограмират с НЛП техники, които изграждат нови невронни пътеки в мозъка и започвате да възприемате страха по-положителен начин.

 

Ако искате да разберете възможностите за лечение на фобия от високо с НЛП, може да се  обадите  на 0879 85 90 58 сега и да получите безплатна консултация по телефона или да направите запитване на info@nlptherapy.bg

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love