blogСТРАХОВЕ

Фобия от Змии

В света има много видове фобии и една от тях е фобия от змии. Интересен факт е, че има хора, които се страхуват от змии, но те никога не са виждали змия на живо. От къде тогава се е появила тази фобия ще разберете като прочетете статията.

 

Какво е Фобия от Змии?

Змиите определено не са най-дружелюбните същества на планетата и малко хора биха ги държали в къщи, като домашни любимци.

Повечето хора имат страх от змии и това е нормално, защото повечето са отровни.

фобия от змии Страхът става проблем, когато човек освен, че не иска да вижда змии на живо, той не иска да вижда змии на филм и дори на снимка. Това състояние се определя като фобия от змии с наименование Офидиофобия (Ophidiophobia).

Офидиофобия се определя с постоянен панически страх от змии и на човек му е трудно да се овладее, губи контрол и получава пристъп на паника.

Думата офидиофобия е с гръцки произход и е съставена от „ophis” – „змия” и „phobia” – „страх”.  Други термини, който се използва за този вид страх е Снейкофобия (Snakephobia)– страх от змии и Херпетофобия – страх от влечуги.

Тази фобия е тревожно разстройство и може да се случи на всеки, независимо от неговата възраст, пол и интелект. Все пак по предразположени са хората, които живеят в близост до змии.

За щастие в България има малко видове и отровни змии и малко хора имат фобия от змии, макар, че никой не е застрашен. Това ще разберете по нататък в статията.

 

Ако вие сте човек с реална нужда и искате да преодолеете своята фобия, имайте предвид, че всяка фобия е лечима с НЛП Терапия.

 

Причини за Фобия от Змии

За всеки човек тази фобия може да се е появила от различни причини. При един причина може да е, че те са смъртоносни, при друг митовете и легендите, които се разказват за змиите, за друг може да е друга причина.Тук може да прочетете за най-честите причини за фобия от змии:

  • Минало травмиращо събитие. Ако сте били ухапани или змия е съскала заплашително срещу вас, може да е причина. Също така, ако сте станали свидетел на човек, който е бил ухапан, може да доведе до ирационален страх от змии.
  • Информационните медии (вестници, списания, телевизия, радио). Информационните медии в които постоянно се съобщава за инциденти с хора ухапани от змии или дори убити, насаждат на подсъзнателно ниво, колко опасни са те и човек може да развие фобия.
  • Наследственост. Учените смятат, че фамилната обремененост и генетиката, могат да доведат до появата на страх от змии.
  • Културни фактори. Змиите винаги са били свързвани с лоша поличба, болести и смърт. В Библията змия е представена като злото. Такива негативни вярвания също могат да направят нормалния и естествен страх да прерасне във фобия.

 

Независимо от причините, тази и всички други фобии са лечими с НЛП Терапия и сега може да се  обадите  на 0879 85 90 58 за да разберете за възможностите, които дава НЛП или да продължите да четете статията и да се обадите след това.

 

Симптоми на Фобия от Змии

Както при всяка друга фобия, симптомите са различни за всеки човек в зависимост от нивото на страх. Симптомите могат да повлияят на човек да води нормален живот и обикновено включват повишена тревожност, страх и всичко свързано с паника.

Най-често симптомите на фобия от змии включват:

  • Избягване на места на които могат да се видят змии (зоопарк, гора и др.)
  • Избягване на дейности, като къмпинг, туризъм или плуване в езера, заради страха да не се види змия
  • Неконтролируемо безпокойство и пристъп на паника, когато се види змия или има възможност да се види.
  • Интензивен, панически страх създаден от реална среща или от очакване да се срещне змия.
  • Някои изпитват страх и дискомфорт дори и когато видят змия по телевизора или на снимка.
  • Физически симптоми при фобия от змии са: изтръпване на крайниците, затруднено дишане, замайване или припадък, сърцебиене и болка в гърдите, напрежение в мускулите, пресъхване на устата, изпотяване и влажни ръце, треперене, плач, гадене, стомашни болки (нервен стомах) и др.

Както вече прочетохте симптомите могат да бъдат различни за всеки човек.

 

Ако изпитвате някой от изброените симптоми  позвънете  на 0879 85 90 58 сега за да разберете как с НЛП Терапия по-бързо да преодолеете своята фобия.

 

Всеки човек, който търси лечение може да намери най-добрия за него метод.

Важно е да се знае, че вземането на лекарства не е най-правилното лечение, защото лекарствата имат странични ефекти, които могат да увредят здравето. Лекарствата не лекуват фобии, в най-добрият случай само временно могат да потиснат симптомите.

Това не трябва да ви отчайва, защото съществуват два революционни и надеждни метода, като Хипноза (Хипнотерапия) и НЛП Терапия (Невро-лингвистично програмиране).

Ако вие или ваш близък има фобия от змии  обадете се  на телефон 0879 85 90 58 или направете запитване на info@nlptherapy.bg за да разберете възможностите за лечение с НЛП.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love