blogСТРАХОВЕ

Фобия от Паяци

Ако ви е страх от паяци е възможно да имате фобия от паяци. В тази статия ще прочетете за причините, симптомите и възможностите за лечение.

 

Какво е Фобия от Паяци?

Силният страх от паяци се нарича Арахнофобия (Arachnophobia). Думата е с гръцки произход и е съставена от следните думи:

  • arachno – означава „паяк”
  • phobia – означава „страх”

фобия от паяци Диагнозата, фобия от паяци е вид тревожно разстройство и се характеризира с нелогичен и панически страх от паяци. Страхът може да достигне до такива нива, че човек съзнателно да започне да избягва места на които може да има паяци. В по-тежки случаи неприятните симптоми могат да се отключат дори и при виждането на паяк на снимка.

Въпреки, че човек е наясно, че паякът е по-малък от него и в действителност не би могъл да му навреди, той изпада в пристъп на паника и не може да мисли адекватно.

На определени места на планетата, на които има отровни паяци, нормалния страх дори ще е полезен за човек, защото може да предпази дори и от смърт. Но в България, където не живеят отровни паяци, да се страхува човек от нещо толкова малко е меко казано нелогично.

 

Ако имате Арахнофобия и тя ви пречи да живеете нормално,  обадете се  още днес на телефон-0879 85 90 58 и разберете възможностите за лечение с НЛП.

 

Причини за Фобия от Паяци

Както при повечето фобии, причините могат да бъдат различни. Причините за фобия от паяци могат да се обобщят в три групи:

  • Първа причина: Културата в съответния регион и културните вярвания. В някои региони хората вярват, че паяците могат да бъдат изключително опасни и е редно да се страхуват от тях. Други народи са на противоположното мнение и не се страхуват от паяци, като например Южноафриканците. Те вярват, че паяците дават изключителни сили и дори ги консумират като храна.
  • Втора причина: Еволюцията. В праисторията, когато хората не са били добре запознати със всички опасности е имало много смъртни случаи след ухапване на паяк. Така нашите предци са използвали страха като начин за оцеляване и това се е предавало през поколенията.
  • Трета причина: Травмиращо преживяване в миналото. Всеки човек, който е бил ухапан от паяк или е станал свидетел на ухапване от паяк на друг човек може да развие фобия от паяци.

Независимо от причините, които са предизвикали Арахнофобия е важно да знаете, че има лечение на тази фобия с НЛП, но нека първо разгледаме симптомите.

 

Симптоми на Фобия от Паяци

Първите симптоми могат да се появят в ранните детски години и ако не се приложи лечение с НЛП продължават да присъстват във всички възрасти, когато човек е изправен лице в лице с един или много паяци.

Най-честите симптоми на фобия от паяци са следните:

  • Честа проверка на места, където може да има паяци.
  • Избягване на места за туризъм или къмпингуване на открито
  • Избягване на предишно място, където е имало инцидент с паяк. При силна фобия, човек дори може да откаже да се върне у дома си.
  • Необясним и постоянен страх от паяци. Дори самата мисъл, че може да види паяк провокира пристъп на паника.
  • Пристъпа на паника може да бъде придружен от физически симптоми, като: световъртеж, прилошаване, изпотяване, нервен стомах, болки в корема, гадене, повръщане, учестен пулс, горещи или студени вълни, болки в гърдите, задушаване, неспособност да се мисли трезво, мисли за страх от смъртта и др.

Независимо от симптомите, които се изпитват при Арахнофобия е важно да знаете, че има лечение с НЛП техники.

 

Лечение на Фобия от Паяци

Както всяка фобия, така и тази може да бъде премахната с революционните НЛП техники за лечение на фобии, създадени от д-р Ричард Бандлър през миналия век.

Малко хора са запознати с НЛП и как то действа и ако искате да разберете повече, може да прочетете статията – Какво е НЛП?

Защо е толкова ефективно НЛП при лечение на фобии? Защото НЛП не търси причината, която е породила фобията, а търси начините по които да я премахне.

НЛП в основата си изучава как хората създават своите реалности.

НЛП разглежда фобиите, като резултат от грешни „мисловни програми” или изображения в мозъка, които човек е създал. С техники от НЛП и НЛП Терапия тези грешки и „бъгове” в мозъка се изчистват и фобията може да се премахне или да се сведе до минимум.

Сега след като прочетохте статията фобия от паяци споделите на е-mail: info@nlptherapy.bg коя фобия ви пречи в ежедневието или може да се  обадете  на телефон 0879 85 90 58 сега и да си запазите първи час за лечение на фобия.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love