blogСТРАХОВЕ

Фобия

Какво е фобия?

Фобия е вид тревожно разстройство, характеризиращо се с ирационален, панически страх от даден обект или ситуация.

фобия Например, ако изпитвате страх от паяци, змии, хлебарки, кучета или игли, това е конкретен обект на страха. Примери за ситуация, която може да предизвика фобия са страх от високо, тълпи от хора, страх от отговорност и др. Ако не може да се избегне страховития обект или ситуация, засегнатото лице ще има значителен дистрес.

Термина произлиза от гръцката дума phobos, която означава страх. Страхът е  натрапчив, обсесивен и ирационален и не може да бъде контролиран.

Каква е разликата между страх и фобия?

При нормален страх за човек в действителност има конкретна реалистична опасност за неговото здраве и чувството на страх се покачва плавно. Докато при фобийното състояние човек има преувеличено и нереалистично усещане за опасност за дадена ситуация и страха се покачва много бързо за секунди.

Най–често срещаните фобии са: клаустрофобия, социална фобия, агорафобия.

 

Причини за фобия

Обикновено причината може да бъде отключена от една единствена „ужасна”ситуация във живота, в която е имало опасност за здравето и която подсъзнанието е запомнило.

Склонни към фобии обикновено са емоционално чувствителните хора с богато въображение и особено жените.

Веднъж преминали през „ужасната” ситуация се опитват тя да не се повтори отново. В резултат на потискането на негативните емоции и спомени се увеличават симптомите на фобийното състояние.

Често се оказва, че човек не се страхува от обекта, който отключва фобията, а се страхува от ужасните и болезнени усещания, които изпитва по време на фобия.

Всеки човек може да страда в продължение на години и да не разбере, че изхода от ситуацията е съвсем лесен и бърз.

Интересно е, че страхове и фобии с напредване на възрастта възникват изключително рядко. Обикновено възникват в ранна детска възраст или по време на тийнейджърските години и ако не се подложите на НЛП Терапия ще продължите да живеете в тревожност и страх до края на живота си. Засягат в по–голяма степен жените.

 

Доказателство за фобия – симптоми

Главното доказателство за това, че имате фобия е избягване на ситуации, които провокират страх и паника.

Страх ви е да говорите пред публика и съзнателно започвате да избягвате говоренето пред публика.

Имате страх от насекоми и съзнателно не ходите на места, където може да има насекоми, като паркове, градини и др.

Фобийното състояние може да се разпознае лесно по следните симптоми:

 • Спазми в гърлото и задушаване
 • Сърцебиене
 • Несигурност
 • Слабост и изтръпване по цялото тяло
 • Чувстваме, че ще припаднем
 • Облива ни студена пот
 • Чувство на страх
 • Свиване в стомаха – нервен стомах
 • Стомашни разстройства, възможно е повръщане
 • Чувство на загуба на контрол над тялото
 • Чувство, че си губиш разсъдъка и полудяваш

 

Наличието на четири симптома от този списък може да свидетелства, че имате фобия.

Фобийното състояние се характеризира с неконтролируем ирационален страх при който опасността възниква във вашето въображение.

Човек в състояние на фобия не може да се контролира и трудно се успокоява. Често е установено, че симптомите отшумяват или изчезват напълно в присъствието на любим човек на който имаме доверие.

 

Фобия лечение

Върху всяка фобия може да бъде приложено лечение и тя да бъде излекувана.

Може да звучи и изглежда нереалистично за хората, които дълги години са живели с фобия, но е точно така.

Най–бързите методи за лечение са: Хипнотерапия и НЛП Терапия.

Хипнотерапия

Тя може да помогне на хората с фобии и да ги излекува, чрез разкриване на основната  причина за появата. Причината за фобии, може да бъде от минали събития, които клиента не помни. В такива случаи с помощта на хипнотерапия се прави регресия. Хипнотерапията позволява на клиента да бъде в състояние, което приема нови предположения и това помага да се предизвика желаната промяна. Когато човек е в транс, той може да се върне към преживяното събитие по начин, който вече не е заплашителен за него.

НЛП Терапия

Преди появата на НЛП Терапията, психолозите караха клиентите да се срещнат лице в лице със своята фобия и вярваха, че колкото повече се срещаш със нея ще дойде време в което ще я превъзмогнеш и вече няма да те е страх – това е така наречената  систематична десенсибилизация. Това е доста болезнено да се преживява ужаса отново и отново.

Бащата на НЛП, д–р Ричард Бандлър е систематизирал крайно различен подход. Той е на мнение, че не е необходимо човек да се среща многократно със своите страхове и предлага друг много по–мек подход, който гарантира отстраняване на фобията.

След НЛП Терапия фобиите изчезват завинаги.

Използването на лекарства за терапия на фобия, не е оправдано и не е ефективно. Освен това съществува риск от образуване на зависимост с медикаментите.

Ако имате фобии  обадете се  на телефон 0879 85 90 58
или
направете запитване на e–mail: info@nlptherapy.bg

Spread the love