blogЗАВИСИМОСТИ

Хазартна Зависимост

Какво е Хазартна Зависимост?

Залагането на хазартни игри, може да бъде забавно и вълнуващо, за някои хора, но при други може да доведе до пристрастяване и хазартна зависимост.

Хазартът се превръща в пристрастяване, когато човек не може да се контролира и това води до много проблеми свързани с финансите, семейството, работата  и социалните контакти.

хазартна зависимост Хазартната зависимост прилича много на другите форми на пристрастяване (алкохолна зависимост, никотинова зависимост и др.), които са свързани с освобождаване на допамин в мозъка.

Допаминът, известен още като хормона на щастието е невротрансмитер, който кара хората да се чувстват добре от външни стимули. Освобождаването на допамин, кара мозъка да иска още и още и човек си казва: „Това е хубаво!, Искам повече!”. В началото започва като безобиден навик, който след време се превръща в компулсивна нужда.

В НЛП Блога на сайта има една много хубава статия – „Как да Увеличите Нивата на Допамин в мозъка”, която дава съвети за това как да бъдете във върхова форма, без употребата на пристрастяващи съставки и може да бъде полезна за много хора.

Хората с хазартна зависимост са по-предразположени да страдат от ниско самочувствие и психични проблеми, като тревожност, стрес, депресия.

Има много случаи в които хората отиват в затвора, поради кражби и измами, които извършват за да си набавят пари за залагане на хазарт. Не са редки и случаите в които хазартната зависимост е свързана и със злоупотребата на алкохол и наркотици.

Това пристрастяване засяга в по-голяма степен мъжете, отколкото жените, но не са редки и случаите в които жени също попадат в зависимост от хазарт.

 

Симптоми на Хазартна Зависимост

Има много видове хазарт, така че съществуват и различни симптоми, по които може да се разпознае пристрастяването.

Не винаги зависимостта е очевидна. Общоприето схващане е, че хазартните игри са игрални автомати, карти, казина, но в действителност закупуването на лотариен билет или участие в томбола срещу залог също е вид хазарт.

Ако човек има пристрастяване към хазарта, могат да се проявят някои или повечето симптоми на хазартна зависимост:

 • Постоянно се правят планове, кога, къде и с кого да се отиде да се играе хазарт.
 • Прекарват много време на компютъра и отказват да споделят какво правят.
 • Търсят се начини за намиране на пари на заем за хазарт.
 • Продажба на вещи от дома, с които да се играе хазарт.
 • Пренебрегване на месечните плащания за ток, вода, телефон и други.
 • Отсъствие от работа или училище, с цел да се играе на комар.
 • Чувство на вина, след неуспешна игра.
 • Започва да играе по-често с цел да си върне загубените пари.
 • Прибягва до Кражба на пари, които се използват за задоволяване нуждата от комар.
 • Правени са много опити да се спре, но са били неуспешни

 

Пристрастяването към хазарта, може да има следните последици:

 • Раздяла с дългогодишния партньор.
 • Загуба на къща, кола, други лични вещи и работа.
 • Влошено здраве.
 • Мисли за самоубийство, опити за самоубийство, самоубийство
 • Правни проблеми или затвор

Хората с пристрастяване към хазарта в началото не винаги залагат често, но идва момент в който не са в състояние да спрат.

 

Причини за Хазартна Зависимост

Много хора, които имат проблем с хазарта в началото не осъзнават, че имат проблем и са зависими. Затова е важно да знаете и причините, които водят до това състояние.

Много от хората с хазартна зависимост са смятани от техните приятели и близки за отговорни, но въпреки това има рискови фактори и причини, които водят до този проблем. Например тази зависимост може да се отключи след пенсиониране, стрес, проблеми в работата, семейни проблеми или след травматично събитие довело до посттравматичен стрес.

Установено е също така, че хората, които имат една зависимост, могат да развият по-лесно и втора.

Според някои проучвания, причини за хазартна зависимост могат да бъдат генетичните предразположения, които карат човек да се пристрастява. Те включват:

 • Хора с по-импулсивен и избухлив характер.
 • Хора с по-ниски нива на серотонин.
 • Хора, които не са склонни да разбират дългосрочните последствия от действията си.
 • Хора, които търсят дейности, които осигуряват незабавни награди.

Важно е да не забравяме и до колко семейното възпитание на децата играе съществена причина за по-нататъшното развитие. Много пристрастени играчи споделят, че един от двамата родители е имал проблем с алкохола или хазарта. Семейните модели и възпитанието на детето са важни причини за развитие на хазартна зависимост.

 

Хазартна Зависимост Лечение

Отказването на хазарта не е никак лесно и затова много често хората търсят в Интернет „хазартна зависимост лечение”.

Важно е да се знае още от самото начало, че дори и след лечение, може да се върнете към този навик, ако продължите да прекарвате времето си с хора, които продължават да играят. Ако искате да се промените първо промяната трябва да започне от вас, като промените навиците си и хората с които се виждате.

Ако напишете в Интернет „Хазартна Зависимост Лечение”, най-вероятно ще излязат хиляди страници и много методи за лечение, като НЛП Терапия, Хипнотерапия, Групова терапия, Семейна терапия, Психотерапия, Когнитивно поведенческа терапия, Терапия с капките на д-р Бах и др.

Кой от тези методи за лечение ще изберете, решете сами.

Това, което мога да ви предложа е НЛП Терапия, защото само тя дава най-бързи и доказани методи за лечение на зависимости. Това е терапия с история. Възникнала в САЩ в началото на 70-те години на миналия век и до сега е помогнала на хиляди хора по цял свят.

Процеса по лечение включва НЛП Консултиране и анализ на моментното състояние, след което се провежда НЛП Терапия за хазартна зависимост, в която се правят НЛП техники, с които променяте начина си на мислене. Мислите са тези, които ви пречат да спрете.

Единственото нещо, което трябва да направите е да ми се доверите и  обадите сега  за да ми кажете по телефона, че имате хазартна зависимост, нищо повече.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love