blog

Халюцинации

Какво са Халюцинациите?

Халюцинациите са сетивни възприемания на света и случващото се с нас и около нас, без реален външен стимул.

Те могат да засегнат едно или повече от нашите сетива – виждам (очи), чувам (слух), вкусвам (рецептори в устата), усещам (усещания в тялото) или помирисвам (обоняние) нещо, което не съществува.

халюцинации Например може да чуете глас, който никой друг в стаята не е чул или да видите изображение, което не съществува и само вие го виждате.

Някои хора, които изпитват халюцинации, може да са наясно, че това което възприемат не съществува, докато други могат наистина да вярват, че това, което виждат, слушат, вкусват, чувстват или помирисват е реално.

Произхода на думата халюцинация идва от латинската дума „hallucinari, което означава „скитащ се ум” – халюцинациите са усещания, които изглеждат истински, но са създадени в ума.

 

Разлика между Халюцинации и Илюзии

Важно е да се прави разлика между халюцинации и илюзии, тъй като термините често се бъркат.

 • Халюцинациите са грешни сетивни изживявания, които изглеждат, че са реални, но в действителност те са предизвикани от ума. Например след смърт на близък човек, може да халюцинирате, че той е с вас в стаята и го виждате и чувате.

 

 • Илюзиите са грешно тълкуване на истинско сетивно преживяване. Например, когато сте в пустинята в далечината може да видите несъществуващ водоем, което всъщност представлява мираж, причинен от пречупването на светлината. Светлината минава през различни въздушни слоеве с различна плътност и изглежда синя, което е истинския стимул, но илюзията е как нашия мозък я възприема.

 

Видове Халюцинации

Според сетивата, с които се възприемат се различават следните видове:

 • Слухови Халюцинации – те са често срещани при различни психични разстройства. Гласовете може да се чуват от вътре и извън главата; да са мъжки или женски; да са на познати хора или непознати; да са критични или положителни и т.н. Например при болни от шизофрения, гласовете са отрицателни и неприятни. Може да чуете гласовете да говорят помежду си или на вас самите или да ви кажат да направите нещо.

 

 • Визуални – наричани още „Зрителни Халюцинации”. Представляват лъжливо възприемане на света чрез очите (различни форми, цветове, светкавици, ярко оцветени петна и др.). Също така страдащия може да види хора или човешки фигури, като например човек, който стои точно пред тях, който никога не е виждал. Видението може да е свързано със религиозна фигура, като дявол или Исус Христос.

 

 • Обонятелни – лъжливо възприемане на миризма. Може да мислите, че миризмата идва от нещо около вас или че идва от вашето тяло. Човек може да помирише странни миризми, които другите не усещат, като разлагаща се риба, мъртви тела или горящ каучук.

 

 • Вкусови – грешно възприемане на вкусовете. Например, може да ядете и всичко да усещате, че има вкус на метал. Този вид халюцинации се среща по-често при някои медицински нарушения, като епилепсия, отколкото при психични заболявания.

 

 • Тактилни – соматично усещане за допир или нещо, което се случва в тялото. Например може да ви се струва, че нещо ви гъделичка, или нещо пълзи по кожата и като погледнете там няма нищо. Някои споделят, че усещат преминаване на електричество през тялото, горещ въздух на лицето си, някой ги докосва.

 

Халюцинации Причини

Причините могат да бъдат различни – от психически заболявания, като шизофрения, биполярно разстройство и др., до проблеми с нервната система, като болестта на Паркинсон.

 • Болестта на Паркинсон – половината от засегнатите могат да видят неща, които не съществуват.

 

 • Алкохолен делириум – страдащите от делириум тременес, могат да бъдат объркани, особено в по-късните етапи на това заболяване. Изразява се в нарушения на съня, гърчове и зрителни халюцинации.

 

 • Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция – симптомите най-често идват през нощта и засягат визуалната система. Болестта причинява промени в мозъка, които могат да доведат до халюцинации. По-вероятно е да се случи, когато болестта е в напреднала фаза.

 

 • Синдром на Чарлз Боннет – това състояние е свързано с проблеми с очите, което кара хората да виждат неща, които не съществуват. Например, човек може да вижда огън, но да няма дим и топлина от него и да разбира, че това което вижда не е реално.

 

 • Психоза (Шизофрения и др.) – над 7 от 10 човека с това заболяване получават зрителни образи, а от 6 до 9 човека от 10 чуват странни гласове.  Някои може също да помирисват и усещат вкус на неща, които не са реални.

 

 • Маниакална депресия (биполярно разстройство) – състои се от различни периоди през които болния преминава. Редуват се периоди на мания, депресия и нормални състояния. В периодите на мания е възможно да има халюцинации.

 

 • Медикаменти и опиати – в някои култури съзнателно ги употребяват за да предизвикат това състояние. Различни лекарства, кокаин, хероин, ЛСД, марихуана и др. могат да бъдат причина.

 

 • Мозъчен тумор – тумори, които се намират в мозъка на човек могат да бъдат възможна причина. В едно проучване от 59 пациенти с тумор в темпоралния лоб, 13 са имали зрителни халюцинации.

 

 • Припадъци (епилепсия) – зрителните халюцинации причинени от пристъпи, често се описват от пациентите, като малки, ярко оцветени петна или форми, които мигат.

 

 • Мигрена – около една трета от хората с този вид главоболие имат зрителна халюцинация. Най-често тя изглежда като многоцветен полумесец от светлина.

 

Халюцинации – Лечение

Има различни възможности за лечение в зависимост от основната причина пораждаща халюцинациите. В зависимост от причината, лечението може да включва:

 • лекарства (антипсихотични, антиконвулсанти, антидепресанти)
 • терапия
 • хирургична намеса, ако причината е тумор

За да получите пълно лечение е необходимо да отидете при правилния специалист, но и да имате подкрепата на вашето семейство, приятели и близки хора.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love