blog

Хиперактивност и агресия

Доктор Робърт Л. Налинг определя, че приблизително 25% от децата в подрастваща възраст са със симптоми на хиперактивност, придружена с импулсивна реактивна агресия. Според него на това поведение при децата трябва да се обърне внимание и да се предприемат мерки.

Какво е характерно за поведението хиперактивност и агресия?

Това е характерно психическо състояние в детската или в юношеската възраст. То е свързано с развитието на гняв, предизвикан от външни фактори, водещ до физическа агресия. Ако не бъдат предприети необходимите мерки за скорошно преодоляване, може да се появят сериозни последствия при детето.

Според доктор Финдлинг, който е директор на психиатричната болница за деца и юноши в Леонард, и доктор Сулман, който е професор по детска и юношеска психиатрия в университета Джон Хопкинс в Балтимор, това е сериозно заболяване при юношите, което може да претърпи развитие. При по-големите деца агресията би могла да се превърне в „хищническо поведение“, което да попречи за нормалното адаптиране на младежа в социална среда. Д-р Финдлинг смята, че лечението на деца в ранна възраст е най-важно, за да бъдат избегнати по-нататъшни усложнения.

Д-р Л. Арнолд,  професор по психиатрия в Държавния университет в Охайо и автор на „A Family’s Guide“, определя три типа хиперактивност:

Първият се характеризира с непрестанни безконтролни движения на децата.

Вторият – с трудно фокусиране на вниманието и невнимание.

Третият е смесен тип и е свързан с неспособност от съсредоточаване и изместване на вниманието от едно място на друго. В дадени случаи хиперактивността е придружена с агресия.

Д-р Л. Арнолд обяснява агресивното поведение при децата с лошия контрол на емоциите, предизвикани от разочарование от отхвърляне или други дребни неща. Той споделя, че едно дете с поведение на хиперактивност и агресия вместо да иска помощ, би могло да кряска, да хвърля предмети или да плаче.

 

Какво предизвиква агресията при децата с хиперактивно поведение?

хиперактивност и агресия при двама души Агресията при децата с хиперактивност може да бъде предизвикана от различни фактори. Едни от най-характерните фактори са:

 • Честа смяна на настроението. Много често децата с биполярно разстройство са агресивни. Агресията може да се появи при децата с хиперактивност (маниакално поведение). Когато децата станат импулсивни, те губят самоконтрол над действията си. В другата крайност са децата, които имат депресивно състояние. Те могат да бъдат много раздразнителни и да проявят агресия в дадена ситуация, в която не биха могли да се отпуснат.
 • Поява на психични и физически заболявания. Агресията също може да бъде породена от психични заболявания като шизофрения или епилепсия. При тези болести децата имат затруднения във вербализацията на своите емоции, а негативните си усещания те изразяват чрез появата на агресия.
 • Фрустрация. При това психично състояние подрастващите изпитват затруднение с ученето и комуникацията. Това би могло да доведе до появата на агресивно поведения при деца с по-висока хиперактивност. Причината е, че те са обезпокоени и неудовлетворени от резултатите.
 • Импулсивност. Децата с хиперактивно поведение често са импулсивни и неразумни във взимането на правилните решения. Резултатът от взетите решения може да причини състояние на раздразнителност.
 • Последствие от травма. Ежедневието на хиперактивните деца често е свързано с провокиране на ситуации, в които могат да бъдат наранени емоционално или физически. А това би могло да доведе в последствие до появата на агресивно поведение от тяхна страна.

 

Начини за справяне с агресията при деца с хиперактивно поведение

 • Нека родителят да стане приятел с детето си. Нека родителят да стане любимец на детето си и да не преувеличава, ако е направило някаква пакост. Нека то да се довери и да говори за трудностите в живота си.
 • Нека родителите да бъдат твърди и да не показват емоциите си. Нека родителите да не показват емоциите си и да не удрят детето си, ако е направило някоя щура беля. Спокойният отговор ще получи много повече разбиране от страна на детето с хиперактивно и агресивно поведение.
 • Играта помага за отблъскване на агресията. Нека родителите да правят всичко като на игра. Ако детето проявява агресия по време на игра, нека да станат част от нея и да стопират агресивното му поведение.
 • Да бъде ограничена проявата на насилие около детето с хиперактивно поведение. Нека родителите да ограничат играчките, филмите и игрите, в които е проявено насилие. Нека родителите да не показват на детето си по никакъв начин насилие и да не дават материал за действие на хиперактивното си дете. Нека родителите да помнят, че никога няма да изключат насилието от живота на детето си, но поне да се опитат да го ограничат.
 • Нека да бъдат опознати действията, които водят до агресия на хиперактивно дете. Понякога агресията при хиперактивните деца се проявява, например когато детето е гладно или изморено. Така че нека се предотвратят тези моменти.
 • Нека детето да бъде предразположено в положителна насока при стресова ситуация. Стресовата ситуация може да бъде преместване в нов дом, в училище. Нека родителите да предвидят как би реагирало детето им и да се опитат да му въздействат положително.
 • Нека да бъде предложено на хиперактивното дете физическо освобождаване на емоциите с цел ограничаване на проявата на агресия. Нека родителите да запишат детето си на даден спорт, в който да освобождава емоциите си и адреналина си, който е характерен на хиперактивните деца. Така ще намалят агресията му в бъдеще.
 • Нека детето да вижда добро поведение в родителите си с цел предотвратяване на негативните емоции. Децата обичат да имитират родителите си, така че родителите трябва да им покажат какви добри хора са и как се отнасяте с околните. Затова нека родителите да контролират емоциите си и да не показват агресия и неодобрително поведение.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love