blog

Хипоталамус

Хипоталамусът е една много малка, но изключително важна част от човешкия мозък. Той е съставен от няколко малки части с различни функции и играе важна роля в нервната и ендокринната система на организма. Тази част от мозъка е свързан с една малка, но много жизненоважна жлеза, наречена хипофизна жлеза или пинеална жлеза.

Намира се над мозъчния ствол под таламуса. При хората той е приблизително с размерите на бадем.

Анатомия и действия:

хипоталамус Хипоталамусът съдържа голям брой ядра и влакнени пътища. Клетките в двете основни ядра отделят вазопресин, окситоцин и кортикотропин-освобождаващ хормон.  Хипоталамусът контролира хормоналната активност чрез хипофизната жлеза.

Има няколко разлики между жлезата при мъжете и тази при жените. Някои от разликите, които могат да бъдат изброени са:

Обемът на специфично ядро в мъжкия хипоталамус е 2,2 пъти по-голямо отколкото при жените и съдържа 2 пъти повече клетки.

Този по-голям размер зависи от броя на мъжките полови хормони или т.н. андрогени.

Разликата в тази област е очевидна само след като детето е навършило 4-годишна възраст. При момичета на 4-годишна възраст има намаляване на броя на клетките в това ядро.

Разликите водят до оформяне на функционалните разлики между мъже и жени.

Какви са функциите, които осъществява в тялото?

Основната роля на всеки хипоталамус е да поддържа хомеостазата на тялото. Хомеостаза означава здравословно и балансирано телесно състояние.

Тялото се стреми да постигне този баланс. Хипоталамусът действа като връзка между нервната и ендокринната системи за да регулира, следните основни функции:

 • телесната температура
 • чувство за жажда
 • чувството за глад и контрол на теглото
 • емоции
 • цикли на съня
 • сексуално влечение
 • раждане
 • сърдечен ритъм и кръвно налягане
 • производство на храносмилателни сокове
 • контрол на телесните течности

Тъй като различните системи и части на тялото изпращат сигнали към мозъка, те сигнализират на хипоталамуса за всички небалансирани фактори, с които трябва да се справят. Той след това отговаря чрез освобождаване на правилните хормони в кръвта за балансиране на тялото.

Един пример за това е забележителната способност на човешкото тяло да поддържа вътрешна температура от 37,0 ° по Целзий (º С).

Ако хипоталамусът получи сигнал, че вътрешната температура е по-висока, той ще накара тялото да се поти. Ако той получи сигнал, че температурата е по-ниска, тялото ще създаде своя собствена топлина от треперене.

Хормони на хипоталамуса

За да се поддържа нормална хомеостаза, хипоталамусът отговаря за създаването и контролирането на множество хормони в тялото на човек. Заедно с хипофизната жлеза контролират много от жлезите, които произвеждат хормони в тялото, наречени ендокринна система. Това включва надбъбречната жлеза, половите жлези и щитовидната жлеза.

Хормоните, отделяни от хипоталамуса, включват:

 • антидиуретичен хормон, който контролира колко вода да се абсорбира в кръвта от бъбреците
 • кортикотропин-освобождаващ хормон, който помага за регулиране на метаболизма и производството на някои стероиди
 • гонадотропин-освобождаващия хормон, който инструктира хипофизната жлеза да освободи повече хормони, които пазят половите органи
 • окситоцин, хормон, който подпомага освобождаването на майчината кърма, модерирането на телесната температура и регулирането на цикъла на съня
 • тиротропин-освобождаващ хормон, който активира щитовидната жлеза, която регулира метаболизма, енергийните нива и развитието на растежа

Хипоталамусът също влияе пряко върху хормоните на растежа..

Какви могат да бъдат нарушенията на хипоталамуса?

Хипоталамуса и Хипофизната жлеза са свързани чрез идентични функции. Поради това може да бъде трудно да се разграничи проблем свързан с хипоталамуса или  хипофизата.

Заболяванията на хипоталамуса не могат лесно да се диагностицират, тъй като той има широк спектър от роли в ендокринната система. Най-често се използват хормонални тестове, които лекарите ползват за да стигнат до корена на заболяването.

Какви са причините за заболяване на хипоталамуса и какви са рисковите фактори за възникването им?

Най често, причини за заболяване на хипоталамуса са наранявания на главата, радиация и тумори. Някои заболявания имат генетична връзка с хипоталамуса. Така например, синдром на Калман причинява проблеми на хипоталамуса при деца, най-забележим, от които е забавен или не настъпил пубертета, придружен от нарушено обоняние. Допълнителни причини за заболяване на хипоталамуса може да включва:

 • нарушения в храненето като булимия или анорексия
 • генетични заболявания, които причиняват излишно натрупване на желязо в организма
 • недохранване
 • инфекции
 • прекомерно кървене

Симптоми при нарушения на хипоталамуса?

Има два вида симптоми и те зависят от това, дали хормоните са в недостиг или има прекомерно свръхпроизводство в тялото на човек.

При недостиг може да се наблюдава необичаен растеж по време на тийнейджърските години. При зряла възраст се наблюдава слабост и замаяност.

При свръх активна щитовидна жлеза се наблюдава чувствителност на студ, честа умора, липса на желание за секс, депресия, косопад, промени в месечния цикъл при жените, запек или наднормено тегло.

 

С какво да се храним за здрав хипоталамус?

Човек не може напълно да избегне генетичните фактори, но може да предприеме стъпки към пълноценно хранене в подкрепа и превенция за здравето на хипоталамуса.

Консумацията на храни с високо съдържание на полиненаситени мазнини като омега-3 мастни киселини може да помогне на организма да се справи с различни автоимунни заболявания, когато имунната система е свръхактивна.

Тези мазнини може да бъдат безопасна алтернатива на други видове масла и мазнини. Тези храни с високо съдържание на омега-3 са риба, орехи, ленени семена и зелено листни зеленчуци.

Хипоталамусът е една от най-важните части не само в мозъка, но и за тялото на човека, така че е добре да помислите за неговото здраве и да вземете необходимите превантивни мерки – повече почивка, правилно хранене, медитация и т.н.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love