blog

Хипохондрия – СИМПТОМИ

Какво е Хипохондрия?

Това е вид психосоматика, което се характеризира с много силно безпокойство за здравето и „страх от болести„.

Често се основава на погрешно тълкуване на симптомите от страна на дадено лице и убедеността за здравословен проблем, въпреки медицинската увереност, че индивидът е здрав.

Всеки човек се притеснява за здравето си, но хората, които страдат от хипохондрия, се притесняват, че са сериозно болни или са на път сериозно да се разболеят. Тези хора се наричат хипохондрици.

Състоянието може да се прояви, дори и ако няма никакви симптоми или съществуващите такива са много леки.

хипохондрия симптоми Някои хора с хипохондрия имат симптоми, за които се притесняват прекомерно. Други са здрави, но се страхуват от възникването на заболяване в бъдеще. Те наистина вярват, че нещо не е наред с тях и често посещават лекарите, за да бъдат диагностицирани. Фокусирани са да наблюдават здравето си, като често проявяват поведенчески промени в резултат на страховете си.

Хората с хипохондрия могат да станат толкова загрижени за физическото си състояние, че е възможно да настъпят проблеми не само в ежедневието им, но и това да повлияе сериозно на академичното и професионално функциониране, както и на междуличностните взаимоотношения на индивида.

Хипохондрията може да се проявява самостоятелно или като симптом на други психични заболявания, като паническо разстройство.

 

Страдащите от Хипохондрия обикновено имат следните симптоми проявяващи се в модели на мислене:

 • Очакват най-лошото и се подготвят за това дори когато няма нужда
 • Имат повтарящи се мисли за болестта и свързаните с нея симптоми
 • Наблюдават всяка част на тялото си, следят кръвното си налягане, сърдечния ритъм и често проверяват за изменения в състоянието си
 • Ако са болни, смятат, че скоро ще се разболеят от още нещо
 • Често посещават лекар и се консултират с други специалисти заради съмнения, че някой е пропуснал да забележи нещо важно
 • Искане за многократни медицински тестове и/или хирургическа намеса, често за едно и също предполагаемо състояние
 • Често се тревожат за здравето си, с или без причина, и се страхуват, че са болни от сериозни заболявания
 • Прекомерна самодиагностика и изследване: Когато страдащите от хипохондрия виждат или четат новини или онлайн статии за нова болест, смятат, че и те са болни от нея. Прекарват часове в интернет, изучаващи симптомите
 • Мислят, че всяко промяна с тялото означава сериозно заболяване
 • Постоянни разговори за здравословни проблеми – тези опасения бързо се превръщат в център на разговорите с приятели и близки
 • Имат проблеми със съня, водещи до безсъние
 • Проблеми със семейството, работата и обществения живот, поради страхове от възможни заболявания

 

 

Основни Хипохондрия Симптоми

Симптомите на хипохондрията се различават значително при всеки човек. Въпреки това има примери за общи обсеси характерни за състоянието:

 • главоболието е симптом за мозъчен тумор
 • кашлицата е признак за рак на белите дробове
 • болка в гръдната област е сърдечен удар и т. н.

В съзнанието на хипохондрика постоянно протичат мисли, диагностициращи собствените му болки.

Фокусирането върху такива мисли влошава симптомите на тревожност за здравето. Страдащите от здравословно безпокойство проявяват редица симптоми, които са отразени в начина, по който се чувстват, мислят и се държат спрямо промените в тялото.

Всеки с хипохондрия се оплаква от странни усещания като вибрация или треперене в различни части на тялото.

Често срещано е главоболието, болки в стомаха /нервен стомах/ или в цялото тяло.

Някои имат затруднено дишане и често се установява, че дишат през устата си. Обикновено се оплакват от слаба или силна гръдна болка, която може да е постоянна или да се повтаря през целия ден.

Хипохондриците имат хронично нервно напрежение, неспокойни са и уплашени, което може да доведе до често уриниране.  Възможно е да усещат болка или безпокойство в червата си през целия ден или седмица.

Разграничават се от реалния свят и се притесняват за условията в които живеят. Често страдат от постоянна умора и се чувстват безсмислено. Прекомерното изпотяване също може да бъде значителен признак на тревожност за здравето.

Хипохондрията има много обсесивно-компулсивни функции, които са подобни на тези на Обсесивно Компулсивно Разстройство. Съществено различие между двете е, че хората с Обсесивно-компулсивно разстройство се страхуват да не се разболеят, докато тези с хипохондричен страх вярват, че вече са болни. Може би най-значимото сходство, свързващо двете състояния, е цикличността, при която симптомите на двете нарастват.

Важно е да се знае, че някой, който има симптоми на грип (повръщане, главоболие, треска, тръпки) и се подлага на изследвания, за да бъде лекуван правилно, не е хипохондрик. Това е нормална човешка реакция към болестта. Когато някой, който има леко главоболие търси всички възможни проблеми и вярва, че може да страда от всeки от тях, може би е хипохондрик.

 

Лечение на Хипохондрия Симптомите

Най-добрият начин да преодолеете симптомите на хипохондрия е като обучите ума си като „режисьор“ да контролира вашите мисли, въображение, чрез използване на доказани НЛП техники от метода Невро Лингвистично Програмиране.

С помощта на НЛП, всеки може да промени начина, по който мисли за нещата, просто трябва да знае как. Ако искате да разберете КАК може да се свържете с Милен Петров – НЛП Терапевт и Консултант сега и да вземете час за лечение.

Помислете за миг колко време в ежедневието си отделяте за този проблем. И започнете да си зададете въпроса: „Какво ще направя с цялото това свободно време, когато проблемите ми са напълно в миналото?

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love