blog

Хипохондрия

Какво е Хипохондрия?

Това е състояние при което човек изпитва постоянен ирационален панически страх и убеждения, че е болен от сериозно медицинско заболяване, което лекарите не могат да диагностицират.

Лицето с хипохондрия се нарича хипохондрик. Той изпитва неоснователна тревожност за всякакви физически и психически симптоми, които открива (независимо колко малък е симптомът) и е убеден, че има или е въпрос на време да бъде диагностициран със сериозно заболяване.

Често хипохондрията продължава да съществува, дори и след като лекарите са направили пълна оценка на състоянието и са заключили, че няма основателна причина за безпокойство относно симптомите.

хипохондрия Много от хипохондриците се фокусират върху конкретен симптом, който служи като катализатор на тяхното притеснение и тревожност.

За да се диагностицира човек с това заболяване е необходимо най-малко 6 месеца да изпитва тревожност относно своето здраве, дори и след като лекарите са заключили, че няма такова.

Международния класификатор за психични заболявания поставя заболяването хипохондрия към категорията соматични заболявания.

Някои експерти въпреки приликите сравняват хипохондрията със психично разстройство известно, като обсесивно компулсивно разстройство (ОКР), но това е неоснователно. Приликите идват от многократно повтарящите се действия.

Например при ОКР болният може многократно да проверява дали е заключил входната врата, да проверява дали е изключил ютията, да си мие ръцете многократно и т.н. Подобно на тези действия при хипохондрика може да има многократно повтарящи се действия, като това да ходи всяка седмица на лекар, да си мери кръвното всеки ден през един час и т.н.

Накратко това е състояние на психично здраве, при което човек се притеснява прекомерно, че е болен до такава степен, че самото безпокойство е изтощаващо и тревогата за здравето става болест.

 

Хипохондрия Симптоми

Симптомите за всеки човек са различни и могат да бъдат някои от изброените:

 • Чести посещения при лекар – дори и при най-малките симптоми се отива на лекар, за да се търси заболяване.
 • Избягване на лекари и болници – при някои хора се среща обратния симптом на това да ходят често на лекар. Те до толкова много се страхуват от болести и от това да бъдат диагностицирани със заболяване, че напълно избягват посещенията при лекар. Това състояние се нарича – синдром на бялата престилка. Виж също – Страх от болести.
 • Постоянно говори за болести – темата за болести и заболявания се превръща в център на разговорите с приятели и познати.
 • Прекомерна самодиагностика – когато се прочете или чуе за някаква болест, хипохондрикът си мисли, че и той е болен от тази болест. Постоянна проверка на кръвно налягане, сърдечен ритъм, постоянни изследвания на тялото за откриване на нещо необичайно.
 • Избягване на хора, места или дейности – болният от хипохондрия отказва да ходи на училище, работа или обществени места поради тревожност от възможни заболявания.
 • Търсене на болести в интернет – постоянно сърфиране в интернет за търсене на възможни болести и техните симптоми.
 • Страх от симптоми – откриването и на най-малкия симптом се счита за сериозно заболяване. Например течащ нос, дребен обрив, леко подути лимфни възли или малка болка, може да се счита за сериозен здравословен проблем.
 • Недоверие в лекарите – дори и след направен обстоен медицински преглед, който доказва отсъствието на медицинско заболяване, болния от хипохондрия продължава да търси причина за незначителните симптоми, които има.

 

Причини за Хипохондрия

 1. Може да се появи по време на възстановяване от сериозно заболяване или след като близък приятел или роднина се разболее или умре.
 2. Понякога човек може да започне да се притеснява за здравето си, когато наближи възрастта, при която е починал един от родителите му, особено ако смъртта на родителя е била преждевременна.
 3. Психолозите отбелязват, причина за хипохондрия, може да бъде, когато хората са често самокритични или перфекционисти или и двете. Те могат да възприемат своето здраве, като липса на болка или дискомфорт, докато някои болки са нормални за повечето хора.
 4. Предполага се, че хората със това заболяване, могат да имат нисък праг за болка, което да бъде една от причините.
 5. Медиите и интернет често допринасят за това заболяване, тай като статиите, телевизионните предавания и рекламите за сериозни заболявания, за които хората се уведомяват, често са неясни и непълни. Неправилното представяне на риска и грешното идентифициране на симптомите допринасят за развитието на страх от болести.
 6. Големите епидемии или предсказани пандемии, също могат да допринесат за изостряне на това психично заболяване.

 

Хипохондрия Лечение

Ако сте ходили на лекар и той не е открил основателна причина да ви диагностицира с конкретно медицинско заболяване и вие продължавате да се притеснявате за вашето здраве, вероятно се касае за Хипохондрия. Лечението на това заболяване с лекарства е неоправдано, защото вие сте напълно здрави физически.

Необходима е цялостна промяна в начина ви на мислене за да постигнете лечение, а това се осъществява по-лесно с НЛП Терапия.

НЛП може да ви помогне да промените начина си на мислене и така бързо и лесно да получите лечение. Това се осъществява с НЛП техники, които действат бързо.

Най-често се използват следните НЛП техники: „Генератор на ново поведение”, „Промяна на личната история”, „Бързо лечение на страх”, „Терапия по линия на времето” и др.

Обадете се сега на 0879 85 90 58 или изпратете запитване на е-мейл: info@nlptherapy.bg за да постигнете бързо и реално лечение на Хипохондрия.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт

Spread the love