blogТРЕВОЖНОСТ

Хистерия

Хистерия е психично разстройство, при което човек губи контрол над своите действия и емоции и обикновено е придружено от внезапни пристъпи на загуба на съзнание и емоционални изблици.

Появява се при хора, които са прекалено емоционални и търсят внимание от околните. Страничен наблюдател може да опише тяхното поведение, като странно и извън контрол.

Това заболяване е четири пъти по-често срещано при жените, отколкото при мъжете и в никакъв случай не е необичайно, защото засяга от 2 до 3% от населението. Мъжете, които страдат от подобни симптоми се диагностицират с личностно разстройство.

хистерия Хистерия е древно психическо разстройство с над 2000 годишна история. По време на Викторианската епоха, терминът често се използва за обозначаване на множество симптоми, които включват частична парализа, слепота, бурни конвулсии, халюцинации и нервност, които първоначално са се наблюдавали само при жените.

Древните мислители вярвали, че матката на жената може да пътува свободно из различни части на тялото, което водело до различни симптоми и заболявания. Хипократ за първи път асоциира тези симптоми с движението на матката на жената и не случайно термина произлиза от гръцката дума „hystera” – матка.

Днес съвременната психология причислява термина Хистерия в категорията соматични заболявания, защото много от симптомите нямат обяснение с неврологично заболяване или друго медицинско състояние. Изследванията показват, че човек е здрав, но въпреки това симптомите са реални и предизвикват значителен дистрес.

Тези нарушения влияят върху движението или сетивата, като например възможността да се ходи, преглъща, вижда или чува. Симптомите могат да варират по тежест, да идват и отминават или да бъдат хронични.

 

Симптоми на Хистерия

Симптоми, които се проявяват са неконтролируеми движения на тялото и промени в сетивата и включват:

 • Загуба на равновесие
 • Обща слабост или парализа на тялото или крайниците
 • Затруднено преглъщане или усещане за „буца в гърлото
 • Затруднено движение и трудности при ходене
 • Загуба на съзнание, гърчове
 • Липса на реакция
 • Загуба на чувствителност при допир
 • Зрителни нарушения, като двоен образ или временна слепота
 • Временна глухота
 • Говорни проблеми

Вторичната полза, която се търси чрез тези симптоми е, че лицето иска:

 • Постоянно да бъде център на внимание.
 • Постоянно чувства необходимостта да бъде харесван и одобряван от хората.
 • Изключително загрижен за външния си вид.
 • Иска да бъде в близки отношения с определени хора, с които в действителност не е.

При тежки случаи на Хистерия симптомите могат да бъдат силни викове, загуба на съзнание, силно разклащане, насилие и бурни конвулсии.

Хората с това състояние обикновено имат слаба воля, жадни са за любов и симпатия и имат тенденция към емоционална нестабилност. Симптомите могат да продължат с дни или седмици.

 

Причини за Хистерия

Точната причина за това психично разстройство не е известна, но все пак има няколко общи фактори, които психолозите смятат, че могат да предизвикат този проблем.

Минали събития в детството – ако детето е било чест свидетел на караници и разправии между родителите, раздяла между родителите, смърт на родител или близък член на семейството, сериозна болест на член от семейството, водещи до силна емоционална травма. Ако детето е малтретирано, изнасилвано и тормозено, също може да бъде причина за Хистерия.

Наследственост – ако родител или роднина има това заболяване е много вероятно да се предаде по наследствен път.

Неврологично заболяване или разстройство, като например епилепсия или мигрена.

Психически състояния, като тревожно разстройство или дисоциативно разстройство.

Хистерията може да бъде отбранителен механизъм за избягване на болезнени емоции от несъзнателно прехвърляне на травмата върху физическото тяло. Например жертвата на изнасилване може напълно да парализира краката си в опит да се защити от бъдещ инцидент.

 

Лечение на Хистерия

След направени обстойни медицински изследвания и лекарско заключение, че лицето няма сериозен медицински проблем, за някой хора може да се окаже най-ефективното лечение и да се справят сами със проблема. За другите е необходимо лечение на Хистерия от специалист.

Важна част в процеса на лечението е подкрепата и разбирането на любимите ви хора.

В зависимост от конкретните нужди на клиента, лечението може да включва следните терапии:

 • Физическа терапия. Тя включва работа с ерготерапевт, който чрез различни развлекателни дейности отвлича вниманието на клиента от болестта и така допринася за психическото и физическо възстановяване от Хистерия.
 • Речева терапия. Ако симптомите включват проблеми с говора и гълтането, работата с логопед е чудесна възможност да получите подобрение.
 • Алтернативна терапия. Техники за намаляване на стреса, като прогресивна мускулна релаксация, физическа активност(йога, спорт), дихателни упражнения, медитация и др.
 • Хипноза. Обучен хипнотерапевт, който е запознат със соматичните симптоми, може да използва хипноза за да разреши проблемите свързани със загубата на усещания или говорни проблеми.
 • НЛП Терапия. В основата си НЛП, разглежда грешните мисловни модели, които пораждат всяко едно психично разстройство и помага да промените тези грешни мисловни модели с НЛП техники. След като направите моделите за лечение на Хистерия, вие ще се избавите от неприятните симптоми и ще заживеете един нов изпълнен с положителни моменти живот.

Представете си какво би било, ако нямахте това соматично заболяване и може да правите каквото си поискате, да живеете с лекота и без негативни мисли и симптоми – и сега имате тази възможност:

Обадете се на 0879 85 90 58 и попитайте за ефективните техники, с които разполага НЛП при лечение на Хистерия.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love