blog

Хормони на растежа

В статията Хормони на растежа, ще разберете кои са тези хормони и как се синтезират от организма и каква роля играят. Приятно четене.

Растежният хормон – соматотропин, е протеинов хормон, който се състои от около 190 аминокиселини, които се синтезират и секретират от специални клетки в хипофизната жлеза, която произвежда и други хормони. Но те имат различни функции от тези на хормона на растежа.

Този хормон отговаря и контролира няколко сложни физиологични процеси, включително растеж и метаболизъм.

хормони на растежа Растежният хормон е много активен в началото, когато сме деца, защото действа в много части на тялото за насърчаване на растежа. След като растежните плочи в костите са достигнали своя пик, хормонът не води до допълнително увеличаване на височината.

С напредването на възрастта, функциите на този хормон се променят и той вече не отговаря за растежа, а започва да се грижи за метаболизма и нормалната структура на тялото. Също така поддържа нивото на глюкоза в кръвта в нормални граници.

Как се контролират хормоните на растежа?

Изпускането на хормоните на растежа не е непрекъснато. Те се освобождават в определен брой „залпове“ или импулси на всеки три до пет часа. Тази цикличност се контролира от два други хормони, които се освобождават в част в мозъка наречен хипоталамус, а именно: соматотропин, който стимулира хипофизата да освободи хормона на растежа и соматостатин, който инхибира освобождаването в отговор на соматотропина.

Нивата на растежен хормон се увеличават след сън, стрес, упражнения и ниски нива на глюкоза в кръвта. Те също се увеличават по време на пубертета. Импулсите на освобождаване на растежен хормон се понижава по време на бременността.

Какво ще стане, ако в организма имате твърде много хормони на растежа?

Предполагам няма да се изненадате след като разберете, че ако има много голяма концентрация на хормони на растежа в тялото, толкова по-бързо ще расте то. При възрастни, прекомерен растежен хормон за продължителен период може да доведе до състояние, известно като акромегалия.

В това състояние хората получават подуване на краката и ръцете и промени в чертите на лицето. Тези хора, също имат уголемяване на органите и сериозни функционални нарушения като високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Над 99% от случаите се дължат на доброкачествени тумори на хипофизата, която произвежда хормона на растежа.

Това състояние е по-често срещано след средна възраст, когато растежът е завършен. Много рядко – повишените нива на хормона на растежа може да се появят при деца, преди те да достигнат крайната си височина, което може да доведе до прекомерен растеж на дългите кости, в резултат на което детето е необичайно високо. Това състояние е по-известно като гигантизъм.

Прекомерното производство растежен хормон се диагностицира чрез даване на захарна напитка и измерване на нивото на растежния хормон през следващите няколко часа. Захарта трябва да доведе до намаляване на производството на хормони на растежа.

Какво ще стане, ако в организма ни има твърде малко хормони на растежа?

Малкото количество на хормони на растежа ще доведе до слаб растеж при децата. При възрастните – той причинява намалено чувство за благополучие, увеличаване на мазнините, сърдечни заболявания и слабо сърце, мускули и кости.

Състоянието може да възникне от раждането, когато причината може да бъде неизвестна, поради генетични фактори или поради увреждане на хипофизната жлеза (по време на развитието на плода или при самото раждане).

Липсата на хормони на растежа може да се появи при възрастни поради мозъчна травма, хипофизен тумор или увреждане на хипофизната жлеза – например, след мозъчна операция или лъчетерапия за лечение на рак. Основното лечение е да се замени хормона на растежа със синтетичен такъв на инжекции-или веднъж на ден или няколко пъти седмично.

В миналото лечението с растежен хормон е било спирано в края на растежа. Сега е ясно, че растежният хормон допринася за това  костната и мускулната маса да бъдат на възможно най-доброто ниво, както и за намаляване на мастната тъкан по време на развитието на възрастен.

Следователно е вероятно специалистите да обсъдят ползите от продължаваща терапия с растежен хормон след като растежът е завършил до 25-годишна възраст, за да се уверят, че костите и мускулната маса достигат възможно най-доброто си ниво.

Освен това, растежният хормон е свързан с усещането за благополучие, по-специално и с енергийните нива. Има доказателства, че 30-50% от възрастните с дефицит на растежен хормон се чувстват уморени до ниво, което накърнява тяхното благосъстояние и нормални дейности. Тези възрастни могат да се възползват от лечение с растежен хормон. Като този прием при възрастните няма да доведе до увеличаване на височината.

Ако се съмнявате, че вашето дете може да има проблем с растежа, потърсете мнение от специалист, който може да назначи необходимите изследвания, така че да се отхвърли или потвърди диагнозата и да може да се вземат съответните мерки.

Благодаря, че прочетохте статията – Хормони на растежа до самия край и ако ви е харесала, може да я споделите в социалните мрежи.

Spread the love