blog

Хормон на растежа

Какво представлява човешкият хормон на растежа?

Хормонът на растежа (HGH) е изключително важен, защото подпомага растежа на човешкото тяло по време на детските и тийнейджърските години. Той се произвежда и освобождава от хипофизната жлеза по време на сън.

Има основна функция за удължаване на костите и за увеличаването на дебелината на меките тъкани. Поради генетични заболявания или бъбречна недостатъчност на някои хора им е трудно да го произвеждат докато са млади и това води до нисък ръст.

За щастие през 80-те години на XX век учените са открили начин за производство на хормон на растежа. От тогава до днес това откритие е помогнало на много деца да достигнат нормален ръст и да се развиват здрави.

Набавянето му преди десетилетия можеше да бъде осъществено само по кръвен път, но днес нещата са различни. В наши дни много от спортистите си го инжектират сами, за да повишат своята сила и мускулна маса.

Преди години богатите американци си поставяха хормон на растежа в „спа центрове“ и плащаха до 4000 долара за тримесечни програми за дълголетие.

Осъзнавайки потенциала за злоупотреба, днес е забранено разпространението му, с изключение на три специфични заболявания, като СПИН, синдром на празните черва и дефицит на растежен хормон.

деца си мерят височината Безопасна ли му е употребата?

В повечето случаи използването на предписания хормон на растежа под лекарско наблюдение е напълно безопасно. Той се дава чрез инжектиране. В много редки случаи някои хора получават реакции, като главоболие или подуване на мястото на инжектиране.

Ако лечението предизвика бърз растеж е наложително да бъде прекратено.

Незаконната употреба без рецепта за стимулиране на мускулния растеж, е рискована.

Хормонът може да причини увеличено артериално налягане, диабет, увреждане на черния дроб, проблеми със сърцето и преждевременно стареене.

 

Какви са опасностите, свързани с човешкия хормон на растежа при възрастните?

Съществуват малко на брой проучвания за странични ефекти от приемането на лекарства, които повишават неговото производство от организма по немедицински причини. Хората, които естествено произвеждат прекалено голямо количество от хормона са получили неадекватно медицинско лечение. Те често развиват необичайни проблеми със сърцето, костите и нервите и започват да страдат от остеопороза, сърдечна недостатъчност или други заболявания.

Учените по спортна медицина от Университета на Масачузетс, както и други изследователи, подозират, че дългосрочната употреба допълнително на синтетичен  хормон на растежа може да има подобни последици.

Те са открили, че страничните ефекти могат да включват: синдром на карпалния тунел, болки в ставите, подуване на меките тъкани, увеличени гърди при мъжете, повишен риск от диабет. Проучванията при животни разкриват връзка между повишения хормон на растежа, рака на дебелото черво и рака на гърдата.

Човек трябва да бъде особено предпазлив към лекарствените добавки, които съдържат HGH или увеличават неговото производство.

ConsumerLab (търговска компания за тестване) е направила преглед на съставките в около десет продукти с HGH и е установила, че никой от тях не съдържа достатъчно аминокиселини или HGH, за да има определено влияние на организма. Компанията посочва също, че тъй HGH е сложна молекула, която се разгражда бързо при хапчетата и спрейовете без рецепта и не би могла да доставя съставките в организма достатъчно бързо.

 

Дефицит на хормон на растежа при децата

Както бе споменато и по-горе, някои деца имат дефицит и това води до проблеми с техния ръст. И само приемането на синтезиран хормон  може да им помогне да достигнат пълния си ръст.

Изследванията показват, че дете с нормални нива на хормон на растежа, който приема синтезираната версия на хормона, няма да израсне по-високо, отколкото би могло естествено, освен ако не приема много по-големи количества. Децата, които са с закъснял или забавен растеж, трябва да бъдат проверени от медицински специалисти, преди да им бъдат предписани лекарства за растежа.

 

Дефицит на хормона на растежа при възрастните

Възрастни, които имат проблеми с хипофизната жлеза или хипоталамуса могат да имат дефицит. Те обикновено имат следните симптоми:

  • намалена мускулна маса
  • проблеми с паметта
  • постоянна умора
  • лоша костна плътност (ако не се лекува, може да доведе до остеопороза)
  • повишена телесна мастна тъкан около кръста
  • депресия

 

Повишени нива на хормон на растежа (акромегалията)

Акромегалията е нарушение, причинено от излишните нива на хормона на растежа. Тази аномалия се причинява най-често от тумор в хипофизата. Това причинява необратим растеж на костите, особено тези на краката, лицето, ръцете и кожата.

На засегнатия кожата става гъста, груба и космата. Други странични ефекти включват сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Ако туморът се появи в детска възраст, това може да доведе до повишена височина, водеща до гигантизъм.

Дългосрочната консумация на този хормон, може да причини акромегалия, но не и гигантизъм. Това е така, защото е невъзможно възрастен човек да расте по-високо. Високите дози могат само да уплътнят костите на човека, вместо да ги удължат.

Използването на синтетичен хормон на растежа може да увеличи размера на съединителната тъкан на мускулите, но не допринася за увеличаване на мускулната сила. Поради тази причина използването на синтетичен растежен хормон не води до увеличаване на мускулната сила и издръжливост. Приемът може да доведе до мускулна слабост и слабо сърце.

Милен Петров
НЛП Терапия
0879859058
info@nlptherapy.bg

Източници:

  1. https://consumer.healthday.com/encyclopedia/substance-abuse-38/illicit-drugs-news-217/human-growth-hormone-647257.html
  2. https://www.healthdirect.gov.au/human-growth-hormone
  3. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/growth-hormone

Spread the love