blog

Хормон на Стреса

Хроничния стрес излага на риск вашето здраве!

Когато сте подложени на стрес тялото освобождава хормон на стреса наречен кортизол.

Той от своя страна може да предизвика „хаос“ в ума и тялото ви!

След като прочетете тази кратка статия ще знаете, какво да правите за регулиране хормона на стреса, което ще ви даде възможност да живеете един спокоен, балансиран и хармоничен живот.

А вие искате ли спокоен живот?

 

Защо тялото произвежда Хормон на СТРЕСА?

Ума и тялото работят в съвършен синхрон и когато сте подложени на заплаха, те искат да ви предпазят.

Това е така наречения вроден инстинкт за самосъхранение, който е служил за оцеляване преди хиляди години, когато тялото е реагирало за да предпази хората от заплахи, като хищници, природни бедствия и др.

И въпреки, че тези заплахи са редки днес, тялото реагира, когато сте подложени на психически и емоционален стрес.

хормон на стреса Всеки ден сте изправени пред множество предизвикателства, като натоварване на работа, срещи, разговори с клиенти, семейство, деца, и т.н.

Тялото третира тези, така наречени малки неприятности, като заплахи. В резултат може да се чувствате така, сякаш сте под постоянно нервно напрежение.

Когато срещнете голямо куче да ви лае, вечер прибирайки се от работа, част от мозъка наречена хипоталамус задейства алармената система в тялото ви. Чрез комбинация от нервни и хормонални сигнали, тази система активира надбъбречните жлези, намиращи се на върха на бъбреците да произвеждат хормони на стреса – адреналин и кортизол.

Адреналинът увеличава сърдечната ви честота, повишава кръвното ви налягане и увеличава общата енергия в тялото. Кортизолът, който е основния хормон на стреса, увеличава метаболизма и съдържанието на захари (глюкоза) в кръвта.

Кортизолът  също така ограничава функциите, които биха били несъществени в ситуация на „борба или бягство“. Той променя реакциите на имунната система, потиска храносмилателната система, репродуктивната система и процесите на растеж.

Тази сложна естествена защитна алармена система комуникира с области на мозъка, които контролират мотивацията, настроението и страха.

 

Кога произведения Хормон на СТРЕСА – Кортизол, пречи?

Системата в тялото отговорна за реакцията „борба или бягство“, когато сте подложени на стрес се самоуправлява и саморегулира. Когато възприеманата заплаха изчезне, нивата на хормоните се връщат към нормални стойности.

Нивата на адреналин и кортизол намаляват, което води до връщане на нормалния ви сърдечен ритъм, кръвното ви налягане се нормализира, дишането се успокоява и всички други системи възобновяват нормалните си дейности.

Но когато постоянно сте подложени на хроничен стрес и не знаете как да го контролирате, вероятно постоянно чувствате нервност, без видима причина и това е така, защото тялото постоянно произвежда хормони на стреса – кортизол и адреналин.

Дългосрочното постоянно активиране на системата за защита от заплахи и последващото прекомерно производство на стресови хормони, може да наруши почти всички биологични процеси в тялото ви.

Това ви поставя в повишен риск от множество здравословни проблеми, като например:

Ето защо е изключително важно да научите начини за справяне със стреса в живота ви.

Ако си мислите или знаете, че има или е имало прекалено много стрес в живота ви, може да се обадите на 0879 85 90 58  сега  за да разберете, как НЛП може да ви помогне.

 

Защо някои хора подложени на стрес реагират спокойно, а Аз не?

Реакцията на тялото, когато произвеждайки хормон на стреса за всеки човек е различна. Реакцията ви на  „борба или бягство“, когато сте подложени на хроничен стрес зависи от различни фактори:

  • Наследственост – при някои хора е генетично заложена да се притесняват за всяко нещо повече от останалите
  • Травмиращи преживявания в миналото – хората, които са участвали в самолетни катастрофи, войни, отвличания, посегателства над личността (насилие, малтретиране на деца или жени), пожари, природни бедствия и др. са особено чувствителни към стреса.

Ако вие сте от хората, които реагират неспокойно за почти всичко и се притесняват за неща, които още не са се случили може би причината е някоя от изброените.

 

Как да регулираш Хормона на СТРЕСА – Кортизол?

Стресиращите събития са неизбежна част от живота на всеки човек, но може да предприемете конкретни стъпки за управление на реакцията на стрес. Това ще доведе до намаляване на хормоните на стреса и вие ще сте по-спокойни.

Всеки може да се научи да идентифицира какво му причинява стрес и след като положи необходимите грижи за себе си, ще реагира спокойно.

Стратегиите за управление на стреса включват:

  • Правилно хранене
  • Редовна физическа дейност
  • Достатъчно сън
  • Отделяне на време за хоби, четене на книга, слушане на музика
  • Събиране с приятели
  • Практикуване на техники за релаксация, като например да пробвате йога, техники за правилно дишане, медитация и др.
  • Работа със специалист по психично здраве, който прилага НЛП Терапия.

Вложените усилия в това да регулирате хормона на стреса ще ви донесе спокойствие и по-здравословен начин на живот.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love