blog

Хронична умора

Какво е хронична умора?

Хроничната умора е дългосрочно нежелано състояние, което се изразява с постоянна умора. Да точно така, правилно прочетохте. То често се проявява в неспособността на човек да извършва обичайните си дейности в живота.

В определени случаи човек може и да няма сили да стане дори от леглото си. Състоянието е сложно и се характеризира с умора от изтощение и би могло да възникне на всяка възраст.

В повечето диагностицирани случаи, това са хора между 40 и 50 годишна възраст. Засяга по-често жените, отколкото мъжете. Жените развиват хронична умора от два до четири пъти повече от мъжете.

Състоянието се различава от нормалната умора, след тежък ден или интензивно натоварване на физическото тяло от работа или спорт.

Хроничната умора пречи на способностите на лицето да изпълнява ежедневните си дейности за дълги периоди от време.

 

хронична умора Причини за появата на хронична умора

Никой от учените не е стигнал до извода каква е причината за появата, но много от хората със симптоми на хронична умора споделят, че състоянието е започнало след грипоподобно заболяване или друга инфекция. Някои хора с хронична умора съобщават, че са започнали да чувстват загуба на сила след време на голям физически стрес, като например след операция.

Съществува проучване, което показва че 60% от хората в това състояние са имали вирусно заболяване (например: вирусен менингит). Но все още не е определена пряката връзка между вирусната инфекция и хроничната умора.

Изследвания разкриват, че други фактори могат да играят роля за появата на състоянието, като: психологични нарушения, хормонален дисбаланс, имунни аномалии. Съществуват мнения, че хроничната умора може да е причинена от няколко фактора, а не само от един. Но тези мнения все още не са потвърдени.

В повечето случаи това състояние е предизвикано от вирусна инфекция.

Състоянието хронична умора е известно под названията: синдром на поствирусна умора, миалгичен енцефаломиелит, болест на системната непоносимост към упражнения, синдром на хронична умора.

 

Симптоми на хронична умора

Симптомите могат да се появят изведнъж и да изчезнат за определен период от време. Човек може да има тези симптоми през цялото време. В началото той може да почувства умора като част от симптомите при грип. Но когато не си възстанови силите напълно, тогава може да има симптоми на хронична умора.

Разглеждането на симптомите за появата на хроничната умора зависят от различни фактори. С оглед на причините за появата на хронична умора, симптомите варират в своята продължителност. Те могат да създадат и проблеми на дадения човек и могат да бъдат постоянни, тежки и животозастрашаващи. Симптомите се разделят на две групи: по-често изразени симптоми и по-рядко изразени симптоми.

Това са някои от по-често изразените симптоми:

 • Мускулни и ставни болки
 • Проблеми с паметта или концентрация
 • Стомашно-чревни проблеми (напр.: синдром на раздразнените черва)
 • Подути лимфни възли (жлези)
 • Възпалено гърло
 • Главоболие
 • Депресия
 • Смущения в съня (например: безсъние),
 • Раздразнителност
 • Текуща грипоподобна умора

По-рядко срещаните симптоми включват:

 • Проблеми със зрението (чувствителност към светлина, замъгляване, болка в очите)
 • Изтръпване на тялото, изтръпване или изгаряне на лицето, ръцете или краката
 • Алергии и чувствителност към миризми, звук, химикали, лекарства и храни
 • Нощни изпотявания
 • Чувство за ниска телесна температура
 • Психични симптоми (промени в настроението, раздразнителност, нервно напрежение, тревожност, паник атаки).

 

Лечение на хронична умора

Въпреки че досега няма открито лечение на хроничната умора, състоянието може да бъде управлявано с помощта на различни техники.

 • Съхраняване на енергията. Ако при депресията физическите упражнения могат да помогнат за облекчаването на симптомите, то при хроничната умора те могат да повлияят отрицателно и да влошат състоянието на човек. Затова физическите упражнения трябва да се избягват при страдащите от хронична умора. Трябва да се комбинира планирането на тих ден след натоварен ден. Редовната почивка през деня дори за кратки периоди (като например 5 до 10 минути) би могла да бъде много полезна.
 • Управление на стреса и релаксация. За хората с постоянна умора планирането на време за релаксация и управление на стреса може да бъде полезно. Това може да бъде постигнато чрез медитация, йога, тай чи и други. За някои хора може да бъде полезно разговарянето със семейството и близките за състоянието им. Други могат да предпочитат да говорят със специалист за да създадат стратегии за справяне с хроничната умора.
 • Начин на хранене. За определени хора със симптоми на хронична умора е полезно да елиминират проблемни храни, които съдържат консерванти, нитрати и др. Затова балансирания начин на хранене и избягването на закуска с високо съдържание на захар е много полезна.
 • Лечение с медикаменти. В определени случаи могат да бъдат предписани ниски дози антидепресантни лекарства. Те имат леко седативно въздействие и могат да съдействат за по-добър сън, както и за лечение на клинична депресия.
 • Алтернативно лечение. Хранителните добавки, които съдържат витамини (например: А, Е, С и В12), могат да бъдат полезни при облекчаване на симптомите хронична умора. Билкови лекарства като женшен, ехинацея, масло от вечерна иглика и чесън, също могат да бъдат полезни. Други полезни лечения са масаж и акупунктура.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

 1. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/chronic-fatigue-syndrome
 2. https://medlineplus.gov/chronicfatiguesyndrome.html
 3. https://www.verywellhealth.com/chronic-fatigue-syndrome-symptoms-716110
 4. https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/chronic-fatigue-syndrome-tapanui-flu

Spread the love