blog

Честото уриниране

Честото уриниране е неудобно състояние, което може да засегне, както мъжете, така и жените и се нарича свръхактивен пикочен мехур. Другото наименование на това състояние се нарича никтурия и най-често се проявява през нощта.

често уриниране Честото уриниране може да бъде симптом на друг основен проблем и се лекува и преодолява чрез идентифициране на основната причина. То може да предизвика смущения и неудобство през деня и проблеми  със съня през нощта.

Кой страда от често уриниране?

Никои не е застрахован от този проблем. Най-често засяга мъже и жени на средна или по голяма възраст. Също така е често срещано при бременните жени.

Каква е причината за честото уриниране?

Причините за честото уриниране могат да бъдат най-различни. Най-честите причини за състоянието варират в зависимост от възрастта и пола. Те се степенуват от незначителни до сериозни. Тези причини включват:

 • Инфекция на пикочните пътища: възпалението, причинено от инфекцията намалява способността на пикочния мехур да задържа урината и това може би е най-честата причина.
 • Диабет: честото уриниране може да бъде симптом причинен от диабет.
 • Проблеми с простатата: това е основна причина за уриниране при повечето мъжете. Разширението на простатата блокира потока на урината, причинявайки сериозно раздразнение на пикочния мехур.
 • Бременност: Честото уриниране е безвреден симптом на повечето бременности. Тъй като матката и бебето нарастват, те натискат пикочния мехур на майката, което води до необходимостта от по-често уриниране.
 • Интерстициален цистит: състояние, което причинява болка в таза и пикочния мехур и усещането за постоянна нужда от уриниране.
 • Диуретици: лекарства, използвани за лечение на други състояния като високо кръвно налягане и може да предизвикат често уриниране поради изхвърлянето на излишни течности.
 • Инсулт: инсултът може да увреди нервите в пикочния мехур и да доведе до често уриниране.
 • Прекомерна употреба на алкохол или кофеин.
 • Рак на пикочния мехур: честото уриниране при рак на пикочния мехур е рядък симптом, но не е изключено да има и такъв. По-често срещан симптом при този проблем е кръв в урината.
 • Тазови тумори: друга рядка причина за често уриниране.
 • Синдром на свръхактивен пикочен мехур: честа причина за честата спешна нужда от уриниране.
 • Лъчева терапия в тазовата област.
 • Вагинит: възпаление при жените на влагалището, което причинява честата нужда от уриниране.

Ако имате някой от тези симптоми, трябва да се видите с вашия лекар.

И не на последно място, причината може да бъде психично разстройство, свързано с вашата психика. Рядко срещано е но все пак се среща при някои тревожни разстройства, като фобии и паник атаки.

Ако сте направили всички необходими медицински изследвания и медицинските лица са заключили, че се касае за психичен проблем е необходимо да се обърнете към терапевт.

Ако имате съмнения, че честото уриниране е свързано със вашата психика, може да се свържете с Милен Петров – НЛП Терапевт и специалист на телефон 0879 85 90 58 и да разберете повече за лечението с НЛП Терапия.

Какви са симптомите на честото уриниране?

За щастие на страдащите от често уриниране, симптомите са лесно забележими. Ако смятате, че трябва да уринира повече от 4 до 8 пъти на ден, има много вероятен шанс да имате проблеми с често уриниране. Важно е да се консултирате с вашия лекар, ако сте нормално здрави възрастни, не сте бременни и уринирате по-често от 4 до 8 пъти на ден.

Как се диагностицира честото уриниране?

Вашият лекар първо ще проведе физически преглед. Той обикновено ще задава въпроси като:

Какви лекарства приемате в момента?

Колко течности пиете обикновено?

Пиете ли повече течности от обикновено?

Пиете ли алкохол или кофеинови напитки?

Той ще ви назначи вземане на проба от урината, за да провери за наличие на бактерии, бели кръвни клетки, които биха могли да посочат инфекция, или други съединения, които могат да присъстват в урината.

Повечето инфекции ще бъдат диагностицирани по този начин, но може да ви направи и други тестове, включително Цистоскопия, за да погледне вътре в пикочния ви мехур.

Друг тест е цистометрията, който проверява мускулите на пикочния мехур. Може да ви направят изследване с ултразвук, за да се види състоянието на пикочния мехур и другите органи. Ултразвукът ще покаже тумори или други причини, които могат да доведат до често уриниране.

Въз основа на неговите констатации, ще ви бъде дадена рецепта, план за лечение, или назначение за по-нататъшни тестове.

Как се лекува честото уриниране?

Честото уриниране обикновено се лекува чрез третиране на основната причина.

Например лекуващия ви лекар може да ви предпише антибиотици за лечение на възпаление на пикочния мехур. Ако се установи, че причините за проблема са диабет или заболяване на простатата, най-вероятно ще бъдете насочени към съответните специалисти.

Ако вашият лекар вижда, че вашето състояние е причинено от свръхактивен синдром на пикочния мехур, може да предпише лекарство, за да успокои пикочния мехур.

Той може да ви посъветва да направите промени в начина си на живот или физически упражнения, които могат да помогнат за намаляване на честотата на нуждата от уриниране. Те включват:

 • Избягване на пиенето на течности преди лягане.
 • Намаляване на консумацията на алкохол и кофеин.
 • Физически упражнения за подобряване на мускулите на пикочния мехур и перинеума. Те често се препоръчват на жени, които са родили вагинално за укрепване мускулите на таза.

Кога честото уриниране е притеснително?

В повечето случаи, този проблем може да бъде само кратковременно неудобство, което ще приключи след бременността или ако човек прекрати приема на алкохол или кофеин например.

Лечение на някои инфекции чрез антибиотици също обикновено решава проблема с честото уриниране. Това неприятно състояние може да бъде и симптом на сериозно основно заболяване и трябва да се обсъди със специалист. Трябва да посетите вашия лекар незабавно, ако честото уриниране е придружено от други симптоми като например:

 • Често повръщане
 • Болки в гърба и тялото
 • Кръв в урината
 • Секреция от влагалището или пениса

Навременните мерки и консултации със здравен специалист биха предотвратили неприятни за вас последици.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

Spread the love