blog

Шизофрения – Лечение с БИЛКИ

Какво представлява състоянието Шизофрения?

Състоянието шизофрения е свързано с невъзможността човек да мисли и чувства адекватно. То се дължи най-вече на генетични фактори. Пациентите, които изпадат в това състояние, страдат от лъжливи възприятия, халюцинации и заблуди. Те могат да имат неподходящи мисли и поведение.

Много често хората с това състояние се оттеглят от реалността и от хората около себе си. Тези хора живеят в свой илюзорен свят, пълен със заблуда и умствени халюцинации.

Психичното заболяване шизофрения обикновено се проявява в края на юношеството или в ранна зряла възраст. То може да нанесе срив по всяко време в човешкия живот.

Симптомите и признаците варират според човека. Много хора с подобни психични нарушения проявяват не само халюцинации, но и чуване на гласове, усещат несъществуващи миризми, вкус и други. Мнозина също имат странно поведение, намален интерес и мотивация, дезорганизирана реч, и безчувственост към околния свят.

Лечение с билки при Шизофрения

Лечението на състоянието Шизофрения би могло да се осъществи и чрез билки, ако се разкрие дали го позволява биохимичния състав на организма и съпътстващите заболявания на пациента.

Голям брой пациенти с диагноза шизофрения имат показатели на ниски нива на хистамин в кръвта. Лечението им трябва да се осъществи чрез внимателна преценка на симптомите и биохимични лабораторни изследвания. Важно е да се знае, че когато биохимичният състав в организма се стабилизира и добие нормални граници, симптомите на пациентите се подобряват.

Доказано е, че хората със симптоми на Шизофрения имат високо ниво на мед в организма, тъй като медът понижава хистамина. Излишната мед в организма би могла да причини психични отклонения.

Лечението с билки се среща под названията ​​ботаническа медицина или фитомедицина. Те се свързват с използването на листата, семената, корените, плодовете, кората или цвета на растенията за медицински цели.

Билколечението има дълга традиция. То се използва извън традиционната медицина и става все по-разпространено. В наши дни то се анализира чрез клиничен контрол.

Често билките могат да се използват заедно с лекарствени продукти, тъй като комбинацията е по-ефективна и може да има по-малко странични ефекти. Въпреки че антипсихотичните лекарства са основата на лечението на шизофренията, те са свързани със сериозни нежелани ефекти. Важно е да се отбележи, че само около 20% от хората не реагират адекватно на лечение с традиционните лекарствени средства. Някои учени предполагат, че китайските билкови средства са ефективни за лечения на шизофрения в комбинация с традиционните лечения.

Лечението с билки е полезно за повишаване на антипсихотичната ефективност или за намаляване на периода на възстановяване от въздействието на неблагоприятните ефекти на други лекарствени средства в организма. Подходът с лечение с билки е избран за намаляване на симптомите на шизофрения и предотвратяване за връщане на симптомите.

билката жълт кантарион Билките, полезни за лечението на шизофрения и други психични заболявания:

 • Жълт кантарион /Hypericum perforatum/ е ароматно многогодишно растение, което е известно в Европа, но расте и в различни части на Южна и Северна Америка и Азия. Употребата му може да бъде проследена от текстовете на древногръцките лекари Хипократ и Гален. През последното десетилетие се превръща във второто най-често използвано билково лекарство в Германия. В наши дни се използва за лечение на депресия четири пъти по-често от най-често използвания антидепресант. Не се препоръчва употребата му през лятото, защото може да се получи неприятна пигментация на кожата от силното слънце.
 • Кава-кава /Kava/ е едно от малкото билкови лекарства с фармакологично активната съставка. Ефектите на билката се усещат като общо отпускане и подобряване на мускулния тонус. Билката подобрява справянето със страхове и намалява възбудимостта на лимбичната система. Едновременно с това намалява стимулирането на освобождаването на ГАМК (Гама-аминомаслена киселина), което е отговорно за разрушаване на мезолимбичното освобождаване на допамин и предизвиква положителни симптоми. Тъй като Kava увеличава GABAA (гама-аминомаслена киселина), т.е. рецепторната плътност и потиска освобождаването на глутамат, който е полезен при лечение на шизофрения.
 • Гинко билоба /Ginkgo biloba/ – произхожда от Източна Азия и се отглежда декоративно в Европа и Северна Америка. Използва се най-често за лечение на астма и предотвратяване или лечение на проблеми с паметта. Има и доказателства, че екстрактите от гинко билоба, че могат да подобрят съдовата перфузия чрез модулиране на тонуса на стената на стомаха. Страничните ефекти от гинко билоба са редки, но могат да се проявят като главоболие, стомашно-чревни нарушения и алергични кожни реакции.
 • Лечебна Дилянка или Валериана /Valerian/ е използван най-често за медицински цели. Той е многогодишно растение, което расте в Европа и Азия. Екстрактите от валериана съдържат повече от 100 различни съставки. Кои от тях са отговорни за фармакологичните действия не са известни със сигурност, тъй като е доказано, че целият екстракт от валериана има положителни действия върху централната нервна система.
 • Розов златовръх /Rhodiola rosea/ е растение от семейство Crassulaceae, което расте в студени региони на света. Те включват голяма част от Арктика, планините на Централна Азия, Скалистите планини и планинските части на Европа, като Алпите, Скандинавия, Исландия, Великобритания, Ирландия. Rhodiola rosea съдържа различни съединения, които могат да допринесат за въздействие в организма. Няколко проучвания показват, че най-активните компоненти вероятно са родиолозид и тирозол. Способността му е да нормализира хормоните в организма. Предполага се, че тези компоненти влияят при лечение на депресия, тревожност и шизофрения.
 • Crocus sativus е известен още като шафран. Той е многогодишна билка, която се отглежда широко в Иран и други страни като Индия и Гърция. Шафранът се използва за лечение на депресия в персийската традиционна медицина. Характерните компоненти на шафрана са кроцин (отговорен за цвета), пикрокроцин (отговорен за горчивия вкус) и сафранал (отговорен за миризмата и аромата). Шафранът съдържа повече от 150 летливи и ароматни съединения. Също така има много нелетливи активни компоненти, много от които са каротеноиди, включително зеаксантин, ликопен и различни α- и β-каротини.
 • Женшен /Ginseng Ginseng/ – расте в Корея, Китай, Русия. Съставките, които се срещат при повечето видове женшен, включват гинзенозиди, полизахариди, пептиди, полиацетилени алкохоли и мастни киселини. Женшенът е имуномодулатор. Той увеличава естествената резистентност и увеличава силата за преодоляване на болестите. Той има както стимулиращи, така и седативни свойства. Той може да има благоприятен ефект върху централната нервна система. Предпазва невроните от исхемични увреждания и улеснява ученето и паметта чрез повишаване на растежа на нервроните.
 • Индийски Женшен /Ashwagandha/ – има антиоксидантен ефект. Той може да се обясни, поне отчасти, с анти-стрес действия, улесняващи когнитивните, противовъзпалителни и анти-стареещи действия. Индианците са предписали ашваганда за лечение на мозъчни нарушения при възрастни хора, включително загуба на памет.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879859058
info@nlptherapy.bg

 

Източници:

 1. http://www.mensahmedical.com/natural-healing-for-schizophrenia/
 2. https://www.researchgate.net/publication/286315162_Herbal_and_dietary_supplements_in_treatment_of_schizophrenia_An_approach_to_improve_therapeutics

Spread the love

One thought on “Шизофрения – Лечение с БИЛКИ

 1. благодаря за полезната информация, но искам да споделя с вас за събитията при мен напоследък. ИМАМ БАБА НА 87ГОДИНИ до неделя беше добре психически – но напоследък говори неща, които не са станали и обвинява близките си че я лъжат, също така реве повече от всякога.Не спи през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *