blogТРЕВОЖНОСТ

12 симптома, че имате Тревожно Разстройство

Какво е Тревожно Разстройство?

Всеки изпитва нервно напрежение или тревожност от време на време – когато говори пред много хора, явява се на изпит, има проблеми на работа или в семейството, изпитва финансови затруднения или просто трябва да вземе някакво важно решение.

За някои хора обаче безпокойството става толкова често и силно, че започва да пречи на ежедневния им живот.

Как може да разберете дали ежедневната ви тревога, пресича линията и влиза в категорията – психични заболявания?

Не е лесно!

12 симптома, че имате тревожно разстройство Безпокойството идва в много различни форми – като пристъпи на паника (панически атаки), фобия и социална тревожност – и разграничението между официална диагноза – тревожно разстройство и „нормално” безпокойство не винаги е разбираема и ясна.

Ако имате някои от следните симптоми е възможно да бъдете диагностицирани с психическо разстройство.

 

1) Прекомерна тревога

Генерализирана тревожност е най-често срещаното тревожно разстройство, което е причинено от прекомерна тревога за ежедневни неща. Но какво означава „прекомерна тревога”?

При генерализирана тревожност има постоянни тревожни мисли, които продължават повече от 6 месеца и се появяват почти всеки ден. Прекомерната тревога е толкова тежка, че започва да пречи на ежедневието на човек и е придружена от отпадналост и умора.

 

2) Проблеми със съня

Не е необичайно да имате проблем със заспиването, ако ви предстои важно събитие на следващия ден. Но ако проблемите със съня са хронични, може да са признак на тревожно разстройство.

При различните хора проблемите със съня са различни – някои страдат от безсъние, а други прекарват много време във сън.

 

3) Ирационални страхове

Някои страхове не се появяват до момента в който не попаднете в конкретна ситуация или обект, като например летене, животни или тълпи.

Ако изпитвате панически страх, който излиза извън нормите и е предизвикан от конкретен обект или ситуация е възможно да имате фобия.

 

4) Мускулно напрежение

Постоянното мускулно напрежение, независимо дали се състои от затваряне на гърлото (буца в гърлото), свиване на юмруци, мравучкане, изтръпване на крайниците или цялото тяло, често придружава повечето тревожни разстройства.

Редовните физически упражнения могат да помогнат за намаляне на мускулното напрежение.

 

5) Хранително разстройство

Всяко тревожно разстройство може да започне в ума, но често се проявява в тялото чрез физически симптоми, като хранително разстройство – Нервен Стомах. Това е състояние, което се характеризира със стомашни болки, спазми, подуване на корема, гадене, запек или диария, вибриращо усещане в стомаха, киселини, усещане за топка в стомаха или топлина и др. Стомаха е много чувствителен към психологически стрес.

 

6) Сценична треска

При повечето хора, които трябва да изнесат реч пред много голяма група или трябва да бъдат център на внимание, може да се появи усещане за „пеперуди” в стомаха. Това е нормално, но ако тази сценична треска прерасне до тежка тревожност и човек не може да я контролира е вероятно да има социална тревожност (известна още, като социална фобия).

 

7) Стеснителност

Социалната тревожност, не винаги включва говорене пред публика. В повечето случаи безпокойството се провокира от ежедневни ситуации, като разговор с непознат или ядене пред други хора.

В тези ситуации хората със социална тревожност са склонни да чувстват, че всички очи са върху тях и често изпитват зачервяване, треперене, гадене, обилно изпотяване или трудности при произнасяне на думите.

 

8) Пристъп на паника

Представете си внезапно усещане за страх и безпомощност, което може да продължи няколко минути, придружено от ужасяващи физически симптоми, като проблеми с дишането, сърцебиене, изтръпване на ръцете и краката, обилно изпотяване, замайване, болка в гърдите, болка в стомаха, топли и студени вълни и всичко това не е под ваш контрол. Това са Паник Атаки СИМПТОМИ.

Ако имате еднократен пристъп на паника, може и да нямате тревожно разстройство. За да бъдете диагностицирани с паническо разстройство е необходимо многократно повтаряне на пристъпите на паника.

Хората с това тревожно разстройство живеят в страх от това – кога и къде ще е следващата им паник атака. Често се случва да избягват места, където са настъпили пристъпи на паника в миналото.

 

9) Сцени от миналото

Честите припомняния на събития от миналото, под формата на сцени от миналото е отличителен белег за посттравматичен стрес. Такива могат да бъдат спомени на ветерани от войната, автомобилна катастрофа, природни бедствия, сексуален тормоз, терористични атаки и др.

 

10) Перфекционизъм

Перфекционизъмът е особено разпространен при хората страдащи от обсесивно компулсивно разстройство. Не обичат да допускат грешки, правят всичко по техни стандарти и обичат реда и чистотата. Например жена страдаща от перфекционизъм може да прекара три часа пред огледалото преди да излезе навън, докато си оправи гримът, който трябва да е абсолютно симетричен.

 

11) Натрапчиво поведение

Обикновено хората с обсесивно-компулсивно поведение имат натрапчиво поведение и натрапчиви мисли. Натрапчивото поведение се превръща в тревожно разстройство, когато изпълнението на многократно повтарящи се действия – известни като „ритуали” – започват да пречат на ежедневието.

 

12) Неувереност

При тревожните разстройства има страх от случващото се и обща неувереност в собствените способности и невъзможност човек да се справи със симптомите. Тази неувереност се дължи на самооценката за себе си, за начина, по който човек се възприема в конкретната ситуация.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love