blogДИХАТЕЛНИ ПРАКТИКИ

Коремно Дишане

Какво е Коремно Дишане?

Коремно дишане или дълбоко диафрагмено дишане е начин на дишане, чрез който дишаме с помощта на диафрагмата. Диафрагмата е голям плосък мускул, разположен между гръдния кош и корема.

Когато той се свива предизвиква разширяване на корема, което води до отрицателно налягане в гръдния кош, което принуждава въздуха да попадне в белите дробове. Отрицателното налягане също вкарва кръв в гръдния кош, подобрявайки венозното връщане на кръв към сърцето.

Чрез разширяване на въздушните джобове на белите дробове и подобряване на кръвообращението и лимфата, коремното дишане спомага и за предотвратяване на инфекции на белите дробове и другите тъкани, подобрява физическата издръжливост.

коремно дишане Но преди всичко коремното дишане е уникална възможност да стимулирате реакцията на релаксация в тялото, която води до по-малко напрежение и общо чувство за благополучие и спокойствие.

Коремно дишане е полезно упражнение, когато възникне тревожност и страх.

Тази техника позволява да имате контрол над симптомите на всякакви тревожни разстройства,  паник атаки, страх, фобии в кратък период и да се успокоите.

Коремно дишане означава да дишате от дъното на белите дробове. Това е точно обратното на начина, когато дишаме, когато изпитваме безпокойство, тревожност и напрежение. Когато сме стресирани дишаме плитко, учестено и с горната част на гърдите.

Преди да прочетете за техниката, нека първо да разберем…

 

Как дишаме?

Преди всичко, трябва да сте наясно как дишате, независимо дали това дишане е с корема или гърдите. След като разберете вашия стил на дишане, става много по-лесно да го коригирате за да имате правилно дишане.

Нека опитаме едно упражнение заедно!

  1. Затворете очи и започнете да се отпускате… и ако усетите напрежение в тялото си, просто го освободете и пуснете да си ходи.
  2. Обърнете внимание на дишането си. Опитайте се да се фокусирате върху дишането си и блокирайте другите стимули, като шумове и миризми. Ако е възможно направете това в затворено помещение, далеко от градския шум.
  3. Осъзнайте как дишате? – бързо или бавно, с корема или гърдите, дълбоко или плитко?, Вижте и усетете дали има нещо във вашето дишане, което е необичайно.

Запомнете: С прилагане на техниката коремно дишане, може да се научите да дишате правилно!

Повечето хора дишат с гърдите, като използват мускулите на горната част на гръдния кош, врата и раменете. Диафрагмата почти не участва в процеса.

Това не е най-ефективния начин да се набави необходимия кислород за мозъка и мускулите.

Забелязали ли сте как дишат бебетата. Те дишат с цялото си тяло, включително и корема. Когато вдишват корема им се издува, а на издишване се прибира. По някаква причина ние спираме да дишаме така и започваме да дишаме с горната част на гърдите.

Добрата новина е, че можем да се научим да дишаме правилно. Това може да помогне да контролираме ежедневния стрес. В действителност дълбокото коремно дишане е най-ефективната стратегия за намаляне на стреса. Нормалното дишане на човек е 8-12 вдишвания в минута. Но ако някой е подложен на стрес или има панически атаки, дишането е по-бързо, плитко – около 20-30 вдишвания в минута.

Практикуване на коремно дишане всеки път, когато сте нервни и усещате нервно напрежение в тялото си, ще ви помогне да се отпуснете и да се чувствате спокойни.

 

Коремно Дишане – техника

Тази техника спомага за укрепване на диафрагмените мускули и води до по-ефикасно и правилно дишане. След като направите техниката, вие ще се почувствате успокоени и  релаксирали.Сега  ще прекарате 5-10 минути фокусирани единствено върху дъха си.

Техниката може да се практикува в седнало или легнало положение. Тук ще прочетете за правилното изпълнение в легнало положение.

  1. Легнете по гръб и се отпуснете. Намерете равна повърхност и легнете, най-добре е върху постелка за йога или гимнастика. Краката трябва да са свити в коленете и за тази цел може да сложите една възглавница отдолу. Колената трябва да са повдигнати, така че стъпалото да е стъпило успоредно на пода с цялата си повърхност.
  2. Поставете ръцете си на правилните места. След като легнете, ще трябва да поставите едната си ръка на гърдите, а другата на корема, точно под гръдния кош. Отпуснете ръцете си възможно най-много, като позволите на лактите си да почиват на земята.
  3. Вдишайте и издишайте. След като сте застанали в правилна позиция, може да започнете да дишате. Вдишването и издишването е плавно и бавно. Вдишайте през носа, така че ръката, която е на стомаха ви да се повдигне, докато ръката на гърдите стои неподвижно. Не е нужно да броите или да се напрягате, правете всичко с лекота. Докато издишвате стегнете коремните мускули и позволете на въздуха да излезе с лекота. Усетете как ръката върху стомаха се спуска надолу. Отново напомням броенето е ненужно. Продължете да правите това за около 5-10 минути или толкова колкото ви е приятно и комфортно.
  4. Правете тази техника 1 месец. Коремното дишане има много предимства – укрепва диафрагмата, забавя скоростта на вдишване, успокоява, масажира вътрешните органи и най-вече подпомага да се справите с най-различни психични разстройства.

След като прочетохте статията Коремно Дишане до края и ви е харесала, моля да споделите в социалните мрежи или да натиснете бутона „Like”. Благодаря Ви.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love