blog

Постоянна умора и отпадналост

В статията постоянна умора и отпадналост ще прочетете за топ 10 медицински заболявания, които причиняват отпадналост и умора.

Преди да прочетете статията, знайте че, с правилния начин на живот и лечение, ще си възвърнете енергията за дълъг период от време и след като прочетете статията ще вземете решение да го направите.

Заболявания водещи до постоянна умора и отпадналост:

  1. Цьолиакия или глутенова ентеропатия

Това е автоимунно заболяване, при което тялото ви реагира със определени симптоми, когато ядете глутен – вещество, което се намира в хляба, зърнените храни. Глутена е протеин, който е съставен от два типа белтъци, които изграждат около 80% от белтъка на житното зърно и са причина за развитие на глутенова непоносимост. Когато заболяването се появи при деца се нарича цьолиакия, а когато се появи при възрастни се нарича глутенова ентеропатия. Независимо от това в каква възраст се появи един от симптомите на това заболавяне е постоянна умора и отпадналост.

 

  1. Анемия

Определя се като заболяване при което организма изпитва дефицит на желязо. Засяга по-малко мъжете и е доста по-срещано при жени, особено в менопауза. Обикновено се проявява с постоянна умора, тежест в мускулите и крайниците. Особено предразположени към анемия са бременните жени. Анемията се диагностицира чрез кръвен тест. Изследва се нивото на хемоглобина, като нормалните стойности на белтъка трябва да са около 1115. По-ниски стойности показват, че имате анемия.

 

  1. Синдром на хронична умора

постоянна умора и отпадналост

Синдромът на хронична умора известен още като миалгичен енцефаломиелит се проявява с тежка постоянна умора и отпадналост, които продължават повече от шест месеца. Другите симптоми на това заболяване са: болки в мускулите и ставите, болки в гърлото, главоболие. Прочетете повече за това заболяване в статията – Синдром на хронична умора.

 

  1. Сънна апнея

Това е състояние при което гърлото се стеснява по време на сън и многократно прекъсва дишането. Това води до лош сън, съпроводен с хъркане и спад в нивата на кислород в кръвта. Затрудненото дишане води до чести събуждания през нощта (безсъние) и това води до умора и липса на енергия на следващия ден. Среща се най-често при мъже на средна възраст, които са с наднормено тегло. Употребата на алкохол и цигари влошават състоянието на сънна апнея.

 

  1. Неактивна щитовидна жлеза

Когато имате неправилно функциониране на щитовидната жлеза в тялото се произвежда твърде малко тироиден хормон (тироксин) в тялото. Това ви кара да изпитвате постоянна умора и отпадналост. Този проблем е най-често срещан при жените, особено с напредване на възрастта. Посетете ендокринолог за да ви направи изследване.

 

  1. Диабет

Диабета причинява постоянна умора и отпадналост, дължащи се на голямото количество захар в кръвта, което организма не може да преработи. Другите симптоми са: често уриниране и жажда, загуба на тегло, чувство на глад, кожни проблеми, раздразнителност, замъглено виждане и други.  Основната функция на захарта под формата на глюкоза е да доставя енергия на организма. Приетата храна се разпада в тънките черва и се освобождава глюкоза, която се усвоява от клетките. Но глюкозата не може да навлезе сама в клетките и да им даде енергия. Тя има нужда от инсулина, за да може да се транспортира до тях. Без инсулин, клетките страдат от недостиг на енергия, въпреки че има достатъчно глюкоза в кръвта.

 

  1. Жлезиста треска

Това е грипоподобно инфекциозно заболяване, което причинява умора, заeдно с повишена температура, възпалено гърло и подуване на жлезите. В повечето случаи се проявява при тийнейджъри и млади хора. Симптомите обикновено отшумяват от 4-ри до 6 седмици, но умората може да продължи още няколко месеца.

 

  1. Депресия

Освен, че симптомите на депресия могат да ви накарат да се чувствате много тъжни и без желание за каквато и да е дейност, може да изпитвате постоянна умора и отпадналост, изтощени и без енергия. Може да прочетете статиите в НЛП блога – Преодоляване на Депресия и Лечение на Депресия.

 

  1. Ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит е заболяване, от което страдат ставите и другите части на тялото. Понякога е труден за диагностиране, защото много често неговите симптомите ги има и в други болести. Обикновено се усеща сутрешна скованост на ставите и болки. Може да наруши съня, което да не даде възможност за пълноценна почивка през нощта и поради това да изпитвате постоянна умора и отпадналост през деня. С правилното лечение, симптомите могат да намалеят и да имате възможност за пълноценно възстановяване през нощта.

 

  1. Тревожност

Усещането за тревожност понякога е съвсем нормално за всеки човек. Но при някои хора това се превръща в психично разстройство, защото имат постоянни неконтролируеми чувства на безпокойство, които са толкова силни, че засягат ежедневието им, включително имат симптоми на постоянна умора и отпадналост. Психолозите определят това състояние като генерализирано тревожно разстройство. За повече информация прочетете статията в НЛП Блога – Психическа умора.

За да преборите постоянната умора и отпадналост в ежедневието причинени от медицинско заболяване е необходимо да посетите лекар, който да ви назначи необходимите изследвания за да се установи конкретното заболяване.

Ако статията „Постоянна умора и отпадналост”, ви е  харесала , моля  споделете  в социалните мрежи или натиснете бутона “Like”.

 

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

Spread the love