blogСТРАХОВЕ

Страх от открити пространства

Какво е страх от открити пространства?

Страхът от открити пространства /наричан още Агорафобия/ се определя, като тревожно разстройство, което предизвиква ирационален и панически страх от открити пространства или обществени места.

Засегнатите лица им е трудно да излизат извън дома си сами и изпитват притеснения, когато са в:

 • Големи открити пространства (паркинги, площади, мостове)
 • Обществен транспорт (автобуси, метро, влакове, кораби, самолети)
 • Закрити пространства (големи магазини – молове, кина, концертни зали)
 • Претъпкани обществени места от тълпи, много хора чакащи на опашка и др.

Терминът Агорафобия не трябва да се бърка с Акрофобия, което означава ирационален страх от високо.

страх от открити пространства Хората страдащи от страх от открити пространства, обикновено не се страхуват от открити пространства или много хора на едно място, а се опасяват, че се намират в ситуация в която, ако им се наложи да избягат няма да успеят.

Чувстват се безпомощни, смутени и притеснени, че се намират на място, в което нямат контрол.

Повечето хора, които имат Агорафобия я развиват, след като вече са претърпели една или повече паник атаки на обществено място и знаят, че може да се повтори отново без предупреждение.

Страха от открити пространства ги кара да избягват местата, където вече са имали паник атаки.

Този страх може да ескалира до такава степен, че да попречи на човек да ходи на работа или училище, да поддържа нормални взаимоотношения с приятели и семейство, да се среща с нови хора и да участва в ежедневни рутинни дейности като пазаруване и излизане от вкъщи.

Ако не се лекува, страхът от открити пространства може да доведе до сериозни психични заболявания, като панически разстройства, депресия и др.

 

Симптоми при Страх от открити пространства

Симптомите на този страх, могат да бъдат класифицирани в две групи – физически и психологически симптоми.

Към физическите симптоми на страх от открити пространства спадат:

 • Усещане за задушаване, затруднено преглъщане, буца в гърлото
 • Замаяност и усещане за виене на свят
 • Шум в ушите
 • Учестен сърдечен ритъм
 • Болки в гърдите, схващания в рамената и врата
 • Учестено плитко дишане
 • Изпотяване, топли и студени вълни, втрисане
 • Треперене или изтръпване
 • Нервен стомах, гадене, диария
 • Отпадналост и умора

Много от тези симптоми са подобни и за други медицински състояния, като сърдечни заболявания, стомашни проблеми и проблеми с дишането. Така, че е изключително важно да бъдат разтълкувани и да се постави правилна диагноза още в самото начало.

Към психологическите симптоми на страх от открити пространства спадат:

В повечето случаи страховете и безпокойството са непропорционални на действителната опасност от конкретната ситуация. С други думи, няма да се случи нищо лошо с хората засегнати от този страх, страха е само проекция на съзнанието.

 

Причини за Страх от открити пространства

Няма единно становище за точната причина, но учените смятат, че могат да бъдат комбинация от физически и психологически фактори отговорни за тази фобия.

Засяга по-често жените, отколкото мъжете. Обикновено започва в края на тийнейджърските години или преди 30-35 годишна възраст, но възрастните хора също могат да я развият.

Първата и основна причина за този страх е паническо разстройство. То се характеризира с интензивен и ирационален страх, който може да принуди човек да загуби контрол, да плаче, да се притеснява и да има ирационални мисли. В съзнанието си, страдащия свързва определени места на които е имал панически атаки, като опасни и се опитва да ги избегне.

Честа злоупотреба с алкохол или наркотици, травмиращи преживявания в детството, скорошни промени в живота като смърт, раздяла, трудности в отношенията, природни бедствия и т.н. могат да бъдат причини за страх от открити пространства.

Хората с трудности при пространствена ориентация и пазене на равновесие също могат да бъдат засегнати.

Хората, които са срамежливи и предпазливи по своята същност. Тези, които имат ниски нива на доверие и са склонни да се притесняват, могат да развият тази фобия.

Също така, този страх може да бъде придобит неволно или наследен по наследствена линия.

 

Лечение на Страх от открити пространства

От първостепенно значение е да се предприемат конкретни действия за лечение на това нежелано състояние, защото в дългосрочен план симптомите могат да се влошат и да доведат до други психични заболявания.

Лекарствата не са за предпочитане, защото не лекуват причината, а само потискат симптомите и могат да доведат до странични ефекти.

Класическата психотерапия използва метода десенсибилизация, която кара клиента постепенно да се изложи на местата на които го е страх и така да разбере, че няма нищо страшно в това от което го е страх.

Възможността човек да се изправи очи в очи със страха е доста стресиращ метод и поражда голямо напрежение и тревожност.

Днес има по ефикасен и надежден метод, чрез който всеки може да преодолее проблема – страх от открити пространства и той се казва НЛП Терапия.

Сигурно сте чували, че човек не използва пълния си капацитет на мозъка.

НЛП Терапията позволява на човек да достигне до пълния капацитет на мозъка си и по този начин да се отвори съзнанието. Това води до бързо и по-лесно премахване на стария начин на реакция и замяната му с друго желано състояние.

Страха изчезва!

НЛП Терапия е краткосрочна терапия и в повечето случаи са необходими няколко консултации за отстраняване на всяка фобия.

Къде ще стигнете утре, ако още днес не вземете решение за лечение на страх от открити пространства? Обадете се  сега  на посочения телефон за да получите повече безплатна информация за НЛП Терапията и как може да ви помогне.

Милен Петров
НЛП Терапевт
0879 85 90 58
info@nlptherapy.bg

 

Spread the love